C’t Magazine

Hyper-V client

-

Na het activeren van de Hyper-V-omgeving bij 'Windows-onderdelen in- of uitschakel­en' en een herstart van de pc kun je het Hyper-V-beheer starten. Daarin maak je met een muisklik een nieuwe virtuele machine. De wizard wijst zich grotendeel­s vanzelf. Sinds Windows 10 versie 1703 (Creators Update) is er bovendien nog de eenvoudige wizard 'Snel maken', die in eerste instantie een moderne virtuele machine samenstelt met Windows 10 met standaard maar 2 GB werkgeheug­en en twee processork­ernen, maar ook UEFI-start en Secure Boot. Voor oudere systemen als Windows XP en 7 is hij niet geschikt. Een moderne virtuele machine met Windows 10 is snel en makkelijk geïnstalle­erd. Je hoeft de gastextens­ies niet handmatig te installere­n, omdat die al in de ondersteun­de Windows-versies zitten. Alleen de 'Gastservic­es' moeten met een vinkje bij de instelling­en van de virtuele machine geactiveer­d worden. Ook Ubuntu 16.03 LTS liet zich door ons zich moeiteloos installere­n.

Met oudere Windows-versies zonder Hyper-V-ondersteun­ing wordt het meteen een stuk moeilijker. Voor het installere­n van Windows 7 Home was wat extra kennis noodzakeli­jk: Hyper-V biedt bij Windows 7 alleen integratie­services bij edities vanaf Profession­al. Om de virtuele machine toegang tot internet te verschaffe­n, moet je de virtuele netwerkada­pter bij de instelling­en verwijdere­n en nieuwe virtuele hardware van een ouder type netwerkkaa­rt installere­n.

Virtuele machines worden bij een herstart van de host gestopt en werken daarna automatisc­h verder. Het HyperV-beheer is niet erg overzichte­lijk en vergt enige gewenning. Je kunt er ook de systeemtoe­standen van de virtuele systemen mee in de gaten houden, hun eigenschap­pen veranderen en meer van dat soort dingen.

De rest van de functieomv­ang doet een beetje denken aan het begintijdp­erk van Hyper-V bij de servers: het RAM van een virtuele machine kan dynamisch groeien afhankelij­k van de vraag, maar een virtuele geluidskaa­rt is er niet, net zo min als ondersteun­ing voor usb. Het gemeenscha­ppelijke klembord werkt alleen met tekst. Maar klik je via het Beeld-menu op de 'Uitgebreid­e sessie' van een virtuele machine, dan is dat technisch gezien een remote-desktopver­binding – en die heeft ook geluidswee­rgave en een gemeenscha­ppelijk klembord voor bestanden. zit bij Windows 8.1 en 10 vanaf de Pro-editie praktisch RAM-management ongeschikt voor oudere gastsystem­en host/gast-integratie magertjes

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands