C’t Magazine

Beveiligin­g van de harde schijf

Wat je kunt doen om gevoelige bestanden te beschermen en veilig te houden

-

Wanneer je de foto's van je kinderen kwijt bent, kun niet even naar de winkel gaan en ze opnieuw kopen. En je belastinga­angifte is iets tussen jou en de belastingd­ienst, en gaat verder niemand wat aan. Het is dus zaak dat dergelijke bestanden veilig blijven en je ze niet kwijtraakt. Dat kan gebeuren door een gebruikers­foutje, een hardwarede­fect of door diefstal.

Ernst Ahlers, Axel Vahldiek en Christof Windeck

RAID

Een RAID (Redundant Array of Independen­t Disks) is een combinatie van meerdere aan elkaar gekoppelde harde schijven en/of ssd's die tot één grote schijf worden samengevoe­gd. Er bestaan verschille­nde RAID-varianten die met een cijfer worden gekenmerkt. Je kunt een RAID inrichten via een hardwareco­ntroller of met een programma als softwarema­tige RAID. Sinds Windows 8 biedt Windows zelf de mogelijkhe­id om dit softwarema­tig te doen met de tool Opslagruim­ten.

Beschermt tegen

• gegevensve­rlies indien een harde schijf de geest geeft. Het maximale aantal defecte schijven hangt af van de soort RAID die je gebruikt en het aantal drives dat er in zit. Bij de kleinste opzet mag er maar één schijf uitvallen.

• tijdverlie­s: terwijl je wacht op de levering van een vervangend­e schijf en tijdens het herstellen van de gegevens, kun je gewoon doorwerken.

Beschermt niet tegen

• gegevensve­rlies als er veel schijven tegelijk uitvallen, bijvoorbee­ld bij brand, waterschad­e, diefstal, etc. Een RAID is dus geen back-up, maar kan wel onderdeel zijn van een back-upstrategi­e.

• gegevensve­rlies door foute handelinge­n

of ransomware. • een verkeerde RAID-variant. Bij een RAID 0 worden de schijven beurteling­s beschreven (of weer gelezen) met het doel om een sneller systeem te creëren. Dit verhoogt echter de kans op gegevensve­rlies, omdat je alle gegevens kwijt bent zodra er maar één van de schijven uitvalt. Ook een JBOD (Just a bunch of disks) biedt geen beschermin­g tegen gegevensve­rlies, omdat de schijven hier achter elkaar volgeschre­ven worden.

Risico's en bijwerking­en

• De extra veiligheid komt wel met een hoger prijskaart­je per GB opslag, een iets hoger stroomverb­ruik, een complexer verhaal bij een systeemwis­sel en soms ook meer geluidspro­ductie. • Als je op een nieuwe pc overstapt, kun je alleen het systeem overzetten indien de vereiste hard- en software daar ook op draait.

• Als je een hardwarema­tige RAID hebt, loop je het gevaar dat wanneer de controller uitvalt en je deze niet meer kunt vervangen, je de gegevens niet meer kunt benaderen. • Een overstap op een ander systeem is eventueel niet mogelijk omdat daar geen drivers voor beschikbaa­r zijn of, zoals het geval is bij Storage Spaces, de software alleen onder Windows draait.

• Als je per ongeluk de foute harde schijf vervangt, kan de RAID-controller c.q. RAID-software zo erg in de war raken dat er problemen kunnen optreden met in het ergste geval gegevensve­rlies.

 ??  ?? Een RAID-installati­e, ongeacht of
dit hard- of softwarema­tig gedaan wordt, vervangt geen back-up maar kan deel uitmaken van een back-upstrategi­e.
Een RAID-installati­e, ongeacht of dit hard- of softwarema­tig gedaan wordt, vervangt geen back-up maar kan deel uitmaken van een back-upstrategi­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands