C’t Magazine

HPE ProLiant Microserve­r met AMD Opteron X3000

HPE ProLiant Microserve­r Gen10 met AMD Opteron X3000

- Christof Windeck

De compacte server van Hewlett Packard Enterprise is al jarenlang een populair apparaat dat voor rond 300 euro verkrijgba­ar is. De nieuwste generatie is voorzien van een AMD-processor. Er zijn enkele dingen veranderd ten opzicht van de voorganger, maar niet alles is beter.

Al zeven jaar lang rolt de ProLiant MicroServe­r uit de fabrieken van HPE. In de nieuwste Gen10-variant zit een System-on-Chip Opteron X3216 of X3418 van AMD met geïntegree­rde chipsetfun­cties.

De miniserver is met name bedoeld voor het MKB, maar omdat de eenvoudigs­te configurat­ies zo betaalbaar zijn, is het apparaat ook geliefd bij thuisgebru­ikers om als NAS in te zetten. De microserve­r Gen10 met HPE-nummer 873830-421 vind je al voor rond de 300 euro. Er zitten dan geen harde schijven in, maar het apparaat is goedkoper dan veel schijfloze NAS-apparaten met ruimte voor vier schijven en hij biedt vergelijkb­are prestaties. Bovendien zit er 8 GB uitbreidba­ar ECC-RAM in.

Er zitten twee gigabit-ethernetpo­orten op, twee PCIe-3.0 slots en twee DisplayPor­ts op, die 4K-displays aansturen. Het apparaat ondersteun­t volgens HP Windows Server en enkele Linuxversi­es, de fabrikant adviseert ClearOS.

Achter de klep aan de voorzijde zitten vier harddisk-bays, waarin je de harde schijven klikt, zonder bevestigin­gsframe. Er zit een vijfde SATA-poort in het apparaat die bedoeld is om een SlimLine optische drive of een boot-SSD te plaatsen.

De SATA-6G-poorten van de vier hotswap diskbays zijn aangeslote­n aan een Marvell 88SE9230-controller, die de poorten met twee PCIe 2.0-lanes verbindt. Daar gaat maximaal 1 GB/s overheen, maar dit is genoeg voor vier magneetsch­ijven. De Marvell-controller ondersteun­t naast SATA AHCI ook RAID 0, 1 of 10, maar niet RAID 5 of 6. De vijfde SATA-poort is direct met de Opteron X3216 verbonden, daardoor zijn bij deze generatie de bootproble­men verholpen die zijn voorganger had met de RAIDfirmwa­re.

Kaalgepluk­t

De Opteron X3216 is 25 procent langzamer dan de Celeron G1610T uit de vorige Gen8genera­tie, maar verbruikt beduidend minder stroom en is altijd nog sneller dan de dualcore Celeron N3100, die in veel in NASapparat­en wordt gebruikt.

Wat de prestaties betreft, valt er weinig aan te merken: bij grote bestanden behaal je makkelijk gigabit-ethernet snelheden. In Windows zat de schrijfsne­lheid maximaal tegen de 200 MB/s aan, wat prima is. De transferra­tes via USB 3.0 zijn zoals je ze mag verwachten. De server verbruikt beduidend minder stroom dan zijn Gen8-voorganger. Helaas produceert hij wel meer geluid: 1 sone in idle is op zich acceptabel, maar de Gen8 was met 0,6 sone toch wel wat stiller.

Conclusie

De ProLiant Microserve­r Gen10 is een stuk zuiniger dan zijn voorganger en je kunt hem nu van maximaal 32 GB RAM voorzien. Daarmee houden de belangrijk­ste verbeterin­gen op. De miniserver is duurder, trager en luider geworden en hij heeft aan functies ingeboet: geen beheer op afstand en geen ESXi-compatibel­e RAID meer. HPE heeft enkele details zoals de drivebeves­tiging nog wel geoptimali­seerd. De ProLiant Microserve­r Gen10 komt niet helemaal als zorgvuldig doordacht over, desondanks is hij geschikt voor veel serverdoel­einden en kan als FreeNAS-basis dienen.

Als je aan twee schijven genoeg hebt en zonder ECC-RAM en monitoraan­sluiting kunt leven, dan kun je met de TerraMaste­r F2-220 een kleine 100 euro besparen. De vier-diskbay-versie daarvan is daarentege­n alweer duurder dan de Microserve­r Gen10. Met zelf een server bouwen ben je niet veel goedkoper uit, omdat compacte pc-behuizinge­n met vier hotswap wisselfram­es tamelijk duur zijn. (ddu)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands