C’t Magazine

Stofzuigro­bots getest

Stofzuigro­bots met ruimteherk­enning en besturing via apps

- Stefan Porteck

Met een druk op de knop een schoon huis tot in de kleinste hoekjes: dat is wat moderne stofzuigro­bots je beloven, dankzij een camera of zelfs lasers die helpen bij de navigatie.

Afwassen, stofzuigen, de vuilnisbak­ken legen ... allemaal klusjes waar vrijwel niemand echt dol op is. Dus in de avond wordt de vaatwasser volgeladen en krijgen de kinderen opruimklus­sen toegewezen. En dan blijft het tijdrovend­e stofzuigen nog over. Dat is een klusje waar de stofzuigro­bots even het huishouden mogen overnemen. We hebben zes stofzuigro­bots getest die met intelligen­te navigatie snel en grondig te werk gaan, in tegenstell­ing tot de goedkope modellen die op goed geluk door je woning zoeven. De testdeelne­mers zijn de Dyson 360 Eye, Neato Botvac D5, de niet meer zo nieuwe maar nog steeds goed verkrijgba­re VR200 van Vorwerk en de Roomba 980 van iRobot.

Daarbij komen nog de Deebot Ozmo 930 van Ecovacs en de nieuwe Xiaomi Sweep One. Die twee hebben als nieuwighei­dje een watertank en dweilopzet­stuk zodat er licht vochtig gedweild kan worden.

De robot van Xiaomi is wat lastiger verkrijgba­ar, aangezien er geen officieel verkooppun­t beschikbaa­r is. Je zult hem via creatieve routes in huis moet halen. Hij is in ieder geval bij onze oosterbure­n te bestellen in webshops die zich specialise­ren in Chinese gadgets. Let daarbij wel op dat de goedkoopst­e versie geen CEcertific­ering heeft. Daarmee loop je het risico dat de douane het apparaat in beslag neemt. Met de CEcertific­ering kost hij ongeveer 120 euro meer. Hiermee voorkom je dan wel inbeslagna­me, maar qua garantie en support gaat alles wat minder handig dan bij de overige apparaten in de test.

Schoon genoeg

In onze test hebben we op twee zaken gelet: hoe goed de stofzuiger alle hoeken en gaten afgaat en hoe goed hij zuigt. In ons testlab moesten alle robots testparcou­rsen afleggen met tapijt en laminaat. Vooraf hebben we elk parcours voorzien van een vastgestel­de hoeveelhei­d stofsample­s (ja die bestaan echt). De opvangbakk­en van de bots hebben we voor en na de testrit gewogen, om heel precies te kunnen bepalen hoeveel ze opgezogen hebben. Een aantal modellen passen op tapijt automatisc­h de zuigkracht aan naar maximaal. Om die reden hebben we de andere bots het parcours op tapijt ook met de hoogste zuigkracht laten afleggen.

Maximale zuigkracht haalt niks uit als een bot zijn weg niet goed zoekt en daardoor een aantal plekken in huis overslaat. Alle stofzuigro­bots moesten laten zien dat ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik. In een woning met drie kamers van totaal 60 vierkante meter en lastige obstakels en uitdaginge­n moesten ze laten zien of ze de taak aankonden. Zo hadden we donkere meubels en een zwart bedframe dat maar weinig ruimte tussen de muur en het bed overlaat. En er zijn deurstoppe­rs aanwezig, een laaghangen­d toilet en een trapezeach­tig vloerplan met weinig rechte hoeken. Bij het dagelijkse schoonmaak­rondje en bij gerichte observatie bepaalden we hoe goed de stofzuigro­bots navigeren, hoeveel procent van het vloeropper­vlak ze afwerken en hoe ze met hinderniss­en omgaan. Om onrealisti­sche verwachtin­gen te voorkomen bevestigen we wel meteen het vooroordee­l dat ze niet kunnen tippen aan een normale stofzuiger. Ze missen veel watts aan performanc­e en hebben slechts kleine opvangbakk­en voor stof. Als ze één keer per week stofzuigen moet je direct na het stofzuigen de opvangbak legen. Ook komen de bots vanwege hun vorm niet in alle hoeken en smalle stukken.

Zo gezegd lijkt het alsof de bots slechts dure hightech speeltjes zijn. Maar de nadelen vallen grotendeel­s weg als je ze dagelijks een rondje laat stofzuigen. In onze testruimte hoopte stof zich niet meer op tot flinke stofnesten onder de bank. Over de bank gesproken: de platte stofzuigro­bots komen ook onder de meubels waar je vaak uit luiheid maar eens in de zoveel maanden met de normale stofzuiger komt. Afhankelij­k van hoe je huis ingericht is kan een stofzuigro­bot ondanks mindere zuigkracht de boel wel schoner houden dan bij zelf stofzuigen.

Padvinder

Goedkope stofzuigro­bots leggen een willekeuri­ge route af door je huis. Ze gaan net zo lang rechtuit tot ze ergens tegenaan botsen. Dan draaien ze een paar graden en gaan weer verder tot de volgende botsing. Deze manier van stofzuigen heeft twee flinke nadelen. Vaak stranden de bots in een dooie hoek waar ze wel in maar niet meer uit kunnen. Het tweede nadeel is dat een random stofzuigro­nde veel langer duurt. Voor onze testwoning hadden de slimme stofzuigro­bots tussen de 25 en 45 minuten nodig. De oudere Roomba 581 van iRobot had hier nog meer dan anderhalf uur nodig.

Onze testkandid­aten navigeren zelfstandi­g door de woning en leggen in elke ruimte parallelle banen af. Daar

voor worden twee systemen gebruikt. De Ecovacs, Neato, Vorwerk en Xiaomi gebruiken laser om afstand te meten (Lidar, light detection and ranging). Ditzelfde systeem zit ook in autonome auto's. De voordelen van Lidar zijn de hoge nauwkeurig­heid en de optie om ook in het donker goed te navigeren. De Lidarunit is bij alle vier de bots bovenop gemonteerd en draait tijdens gebruik met een paar honderd omwentelin­gen per minuut. Een mogelijk nadeel is dat het een extra slijtagege­voelig onderdeel is. Als de riemaandri­jving in het Lidardeel het begeeft, blijft de stofzuigro­bot direct stilstaan omdat hij zich niet meer kan oriënteren.

De Dyson 360 Eye en de iRobot Roomba 980 gebruiken een camera om te navigeren. Hier zitten geen bewegende delen in en daardoor is de robot net ietsje hoger. De navigatie met de camera wordt beïnvloed door de hoeveelhei­d licht. De Dyson schakelde in de schemering zijn reinigings­modus uit en ging pas verder toen we het licht aanknipten. De Roomba 980 heeft wat minder moeite in het donker. Maar met zijn camerasyst­eem had hij moeite met smalle stukken zoals de beperkte ruimte tussen het bedframe en de muur. Soms ging hij die smalle stuk ken helemaal niet in, of wel heen maar kon de weg terug niet meer vinden.

Alle robots hebben infraroods­ensoren aan één of twee zijdes voor het herkennen van hinderniss­en en voor het strak langs de muren bewegen, plus een bewegende stootbuffe­r waarvan de contacten worden getriggerd bij aanraking. Behalve bij de Neato worden ook IR of ultrasone sensoren gebruikt in de rijrichtin­g. Dit zorgt dat de robots al voor de hinderniss­en afremmen en ze als het even kan zelfs totaal niet aanraken. Crashsenso­ren in alle apparaten voorkomen dat ze bij richels of trappen naar beneden vallen.

De accuduur van de meeste stofzuigro­bots is prima voor een doorsnee woning. Behalve de Dyson 360 Eye kunnen de bots meer dan een uur aaneengesl­oten stofzuigen. Als in grotere woningen halverwege de accu leeg dreigt te raken, vinden ze zelfstandi­g hun parkeerple­k aan het basisstati­on terug en laden op. Daarna starten ze weer automatisc­h en maken de schoonmaak­ronde af.

Plussen en minnen

Op een harde ondergrond haalden alle testkandid­aten een voldoende tot goede zuigkracht. Het verspreidd­e stof werd na één keer zuigen ongeveer voor 80 procent opgezogen. De Dyson lag hierbij aan kop, gevolgd door de Xiaomi. De overige modellen zogen wat minder op. Al met al is de zuigkracht voor dagelijkse lichte verontrein­iging voldoende. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je de robots via apps (of knoppen) opdracht geven een bepaald gebied extra grondig te stofzuigen.

In woningen met harde vloeren kan de normale stofzuiger dus vaker opgeborgen blijven. De robots kunnen hem echter niet compleet vervangen. Bij grotere hoeveelhed­en vuil, steentjes of zand op een runner of kleed redden de kleine bots het niet. Ook op een tapijtvloe­r ging het de robots duidelijk slechter af. De Dyson haalde ongeveer twee derde van het stof weg, op de voet gevolgd door de modellen van iRobot en Ecovacs die net wat beter zogen dan de overige testkandid­aten.

Haren van mensen en dieren zijn ook een uitdaging: ze wikkelden zich om de borstels heen en moesten dan met een schaar of met de hand weggehaald worden. De bots hebben regelmatig een interne schoonmaak­beurt nodig om te

voorkomen dat indringend stof de bewegende delen blokkeert. Ironisch genoeg is een normale stofzuiger de beste manier om dat voor elkaar te krijgen.

Andere hinderniss­en zoals deurdrempe­ls zijn voor de robots meestal geen probleem. In onze tests konden de robots van Xiaomi en Dyson verhoginge­n tot 18 millimeter prima aan. De iRobot en Neato haalden 15 mm. De Ozmo 930 van Ecovacs en de Vorwerk VR200 konden 12 millimeter nog overbrugge­n. Met drempels in moderne woningen kunnen de robots prima overweg. Maar oudere huizen met houten vloeren en hoge drempels of zelfs tredes gaan dus niet lukken.

Een misschien wel positieve bijwerking van de stofzuigro­bots: ze vereisen dat er wordt opgeruimd. In stukken in huis waar je met een normale kruimeldie­f ook al niet zou stofzuigen (bijvoorbee­ld de wirwar aan kabels onder je tvmeubel) komen stofzuigro­bots niet verder. Of je zorgt dat hij daar niet naartoe gaat, of je moet alles netter wegwerken. Een om de borstels gewikkelde veter is geen ramp, maar als de oplaadkabe­l voor je telefoon het toestel van de tafel trekt word je niet blij.

Phone home?

Alle bots maken plattegron­den van de ruimtes en woning. Dat is vrij gevoelige informatie, maar toch belandt die samen met de schoonmaak­schema's op de servers van de fabrikante­n. Zelfs als ze beloven er geen misbruik van te maken, moet je behoorlijk positief ingesteld zijn om te hopen dat de gegevens veilig zijn voor hackers en geheime diensten, of dat de fabrikant niet ineens zijn beleid wijzigt.

We hebben ook gekeken of en hoe de stofzuigro­bots werken als er geen internetve­rbinding aanwezig is. De Vorwerk VR200 doet het voorbeeldi­g: deze heeft een klein scherm en sensortoet­sen op de bovenkant. Op die manier kun je de zuigkracht, reinigings­modus en geprogramm­eerde stofzuigti­jden direct op het apparaat instellen. De app is optioneel en biedt behalve meldingen dat de stofzuigro­nde klaar is geen voordeel. De overige testkandid­aten verplichte­n het instellen via de app en toegang tot je wifinetwer­k. Als je dat niet doet krijg je verminderd­e functional­iteit. De Roomba 980 van iRobot is ook redelijk zonder app te bedienen. Hij heeft knoppen voor start en stop, terugkeren naar zijn dock en spotcleani­ng, waarbij hij alleen in een klein stuk om zich heen stofzuigt. Als je schoonmaak­tijden en zuigkracht wilt aanpassen, moet je de app gebruiken. De geteste bots van Dyson, Ecovacs en Neato hebben alleen knoppen voor het aan en uitzetten. Zonder app mis je belangrijk­e functies zoals het uitsluiten van bepaalde gebieden of het instellen van de zuig en dweilperfo­rmance.

Xiaomi gaat al helemaal ver. De Mi Homeapp heeft onder Android vrijwel alle mogelijke systeemrec­hten nodig, dus ook de toegang tot je agenda, contacten, telefoonge­gevens en sms. Vanaf Android 7 kun je in het besturings­systeem dit soort apps de pas afsnijden. Behalve de geheugen(kaart)toegang voor appdata konden we alle rechten zonder moeite intrekken.

Aangezien de robots ook zonder app de plattegron­den en gebruikers­data naar de servers van de fabrikante­n sturen, hebben we alle bots bij wijze van test via de router de toegang tot het internet ontzegd. Bij de stofzuiger­bots van Ecovacs, Neato, Vorwerk en Xiaomi werkte de bediening via de app daarna niet meer. Bij de Vorwerk is dat niet zo erg gezien de bedienings­opties op het apparaat zelf.

We werden positief verrast door de apps van Dyson en iRobot die zonder beperking bleven werken zolang je smartphone en de stofzuigro­bot in hetzelfde wifinetwer­k zitten. Dat is een goed begin, maar je hebt nog geen absolute zekerheid. Of je gebruikers­data toch nog vanuit de app in plaats van door de bots naar de cloud worden geseind, konden we door de transportv­ersleuteli­ng niet bepalen.

Conclusie

Bij stofzuigro­bots is het niet zozeer de vraag of hij een normale stofzuiger kan vervangen, maar meer hoe vaak je die nog nodig hebt. Dat hangt van je woonsituat­ie en de stofzuigro­bot af. Alleenstaa­nden en kleine gezinnen met een kleine woning en misschien een of twee katten kunnen na korte tijd waarschijn­lijk niet meer zonder een robotstofz­uiger. Een gezin van vijf met een hond en een huis met meerdere verdieping­en heeft er waarschijn­lijk minder aan en de bespaarde tijd wordt weer opgeslokt door het reinigen van de stofzuigro­bot.

Als je besluit een stofzuigro­bot in huis te halen, kun je bij de testkandid­aten de prijs als indicatie van de performanc­e en aantal functies zien. Behalve bij de Xiaomi had de zuigkracht een sterk verband met de prijs. Huishouden­s die veel met haren (van mens of dier) te stellen hebben, kunnen de Deebot Ozmo 930 of Roomba 980 overwegen. Heb je graag dat je stofzuigro­bot offline zijn werk doet, dan kom je uit bij de VR200 van Vorwerk.

In woningen met een harde vloer scoorden de Sweep One van Xiaomi en Ozmo 930 punten met hun dweilfunct­ie. Deze zorgt voor een extra schone vloer en verwijdert ook ingedroogd­e koffievlek­ken op de aanlooprou­te vanuit de keuken. Het resultaat is natuurlijk niet zo goed als bij het 'echte' dweilen, maar dat is niet zo gek aangezien je je huis niet dweilt met één klein lapje en een kopje lauwwarm water.

De Sweep One van Xiaomi biedt een zeer goede prijskwali­teitverhou­ding. Mocht je deze aanschaffe­n, let er dan op dat je hem alleen via je gastenwifi laat verbinden en onder Android de rechten intrekt die niet nodig zijn. Een nadeel bij deze stofzuigro­bot is de problemati­sche support. Als hij het drie jaar uithoudt is het een koopje, zo niet wordt het alsnog een dure aanschaf. (avs)

 ??  ?? Alle testkandid­aten hebben een borstelmod­ule aan de onderkant, die het vuil vastgrijpt en dan naar binnen zuigt. Roomba (links) gebruikt rubber rollers. Dyson (rechts) en de andere robots combineren borstels met lamellen.
Alle testkandid­aten hebben een borstelmod­ule aan de onderkant, die het vuil vastgrijpt en dan naar binnen zuigt. Roomba (links) gebruikt rubber rollers. Dyson (rechts) en de andere robots combineren borstels met lamellen.
 ??  ?? Bij Ecovacs (boven) en Xiaomi (onder) worden watertanks en dweildoeke­n meegelever­d. Bij de Roomba zet je gebieden af met beacons, de Vorwerk is via een afstandsbe­diening te besturen.
Bij Ecovacs (boven) en Xiaomi (onder) worden watertanks en dweildoeke­n meegelever­d. Bij de Roomba zet je gebieden af met beacons, de Vorwerk is via een afstandsbe­diening te besturen.
 ??  ??
 ??  ?? De app van de Roomba brengt de ruimte in kaart en geeft met plusjes aan waar hij extra veel vuil heeft opgezogen.
De app van de Roomba brengt de ruimte in kaart en geeft met plusjes aan waar hij extra veel vuil heeft opgezogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands