C’t Magazine

Raspberry Pi 3B+

De Raspberry Pi 3B+ heeft Gigabiteth­ernet, 5GHz-wi i en PoE

- Ingo T. Storm

Elk jaar komt er weer een nieuwe Raspberry Pi. Twee jaar geleden was het de Raspberry Pi 3, vorig jaar arriveerde de Zero W. En nu verscheen op Pi Day (14 3) de opgepimpte Raspberry Pi 3B+.

Toen de Raspberry Pi Foundation twee jaar geleden de Raspberry 3B presenteer­de, was het al duidelijk dat het einde van de serie met deze architectu­ur in zicht zou komen. Het maakt niet uit hoeveel ARM-kernen van welke snelheid je nog in een System-on-Chip (SoC) kunt onderbreng­en, zo lang de gra sche processor VideoCore IV het hart van het systeem blijft, is ook niet meer mogelijk dan USB 3.0 en maximaal 1 GB aan RAM. Nieuwe multimedia-codecs kunnen alleen softwarema­tig gerealisee­rd worden. De hoop op 4K kun je daarmee opgeven, bij 1080p met 30 beelden per seconde is het maximum bereikt.

Omdat de Foundation de compatibil­iteit met oudere apparaten en openheid van het systeem hoog in het vaandel heeft staan, moest voor een wezenlijk betere Raspberry Pi een minstens verwante, moderne SoC met open gedocument­eerde gpu beschikbaa­r zijn.

Die is echter – ondanks wat speculatie­s over de BCM7268 – nog niet in zicht. Dus komt de Foundation nu met wat realistisc­h gezien te verwachten was: een Raspberry Pi 3B+ met net iets meer aan boord dan zijn voorganger de 3B. De opsteekmod­ules en behuizinge­n die je al hebt kun je gewoon hergebruik­en. Na een besturings­systeemen kernelupda­te (4.14.24), die op het moment dat je dit leest al uit moeten zijn, werkt dan waarschijn­lijk ook alle aanwezige software op de Raspberry Pi 3B+. De eerste tests geven wel wat vertrouwen op dat gebied.

Drieënhalv­e verbeterin­gen

De drieënhalv­e noemenswaa­rdige veranderin­gen in het totaalpakk­et maken het leven met de Raspberry Pi wat aangenamer. Eerst het halve nieuws: de SoC zelf (zie link op het einde), die nu BCM2937B0 heet en een afdekplaat als heatspread­er heeft, is iets sneller geworden.

Door wat interne optimalisa­ties en een nieuwe powermanag­ement-chip stijgt de maximale frequentie zo'n 17 procent van 1,2 naar 1,4 GHz. Als de synthetisc­he benchmark EEMBC CoreMark met een tot drie threads draait, rekent de nieuwe Pi dan ook ongeveer 17 procent sneller.

Bij voortduren­de hoge belasting op alle kernen (CoreMark met 4 en meer threads) moet ook de nieuwe SoC de frequentie verlagen. Het energiever­bruik van ons previewmod­el was daarbij wel onverwacht hoog.

Power-over-Ethernet

Van een andere verbeterin­g van de Raspberry Pi 3B+ zie je op dit moment alleen maar de vier 'PoE'-pinnen op de printplaat. Binnenkort moet er voor 20 tot 30 dollar een Power-over-Ethernet-opsteekmod­ule te koop zijn die de via de netwerkkab­el binnenkome­nde voedingssp­anning transforme­ert en via de GPIO-pinnen naar de Raspberry Pi stuurt. Dat is waarschijn­lijk maar voor een beperkt aantal mensen interessan­t, maar wel ideaal voor industriël­e toepassing­en. Overeenkom­stig PoE-klasse 802.af verwacht de Pi dat de switch hem 12,95 watt kan leveren – dus evenveel als

de door de Foundation aanbevolen voedingsad­apter met 5V/2,5A.

Conclusie

Een iets hogere snelheid voor hetzelfde geld is natuurlijk altijd welkom. Je oude Raspberry Pi 3B vervangen door het nieuwe model loont echter alleen als je concreet behoefte hebt aan een hogere netwerksne­lheid of een sneller wi . Eben Upton, de baas van de Raspberry Foundation, gaf in een gesprek met ons aan dat de Raspberry Pi 4 in 2019 wordt verwacht. Maar wat je daarvan mag verwachten, is volgens hem nog niet duidelijk. Een nieuwe Raspberry Pi moet in elk geval betaalbaar blijven, zodat de Pi ook in de toekomst niet alleen een leuk knutselpla­tform blijft, maar bovendien een aantrekkel­ijk leermiddel. (nkr)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Raspberry Pi 3B+ past in dezelfde behuizing als zijn voorganger. Afdekplaat­jes op de ARM SoC en de wi ichip zijn nieuw.
De Raspberry Pi 3B+ past in dezelfde behuizing als zijn voorganger. Afdekplaat­jes op de ARM SoC en de wi ichip zijn nieuw.
 ??  ?? De combichip LAN7515 van Microchip combineert een USB 2.0-hub en een Gigabit-ethernetco­ntroller. De vier 'PoE'-pinnen dienen in de toekomst voor stroomtoev­oer via ethernet.
De combichip LAN7515 van Microchip combineert een USB 2.0-hub en een Gigabit-ethernetco­ntroller. De vier 'PoE'-pinnen dienen in de toekomst voor stroomtoev­oer via ethernet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands