C’t Magazine

NAS-apparaten van 100 tot 140 euro

NAS-apparaten van 100 tot 140 euro

- Andrijan Möcker

Als je goedkope centrale opslagruim­te in je netwerk nodig hebt, bijvoorbee­ld voor back-ups, foto’s en video’s, dan heb je geen NAS van 300 euro nodig. Veel goedkope NAS-systemen werken ook nog eens bijzonder zuinig.

Bij netwerkops­lag is er een trend naar overkill: veel van de huidige NAS-systemen bieden niet alleen opslagruim­te in het netwerk, maar hebben ook een heel arsenaal aan andere functies die een complete server zouden kunnen vervangen. Voor veel doeleinden is een goedkope NAS met twee harde schijven met een kleine ARM-processor al ruim voldoende.

Veel fabrikante­n van dergelijke apparaten voorzien hun een tot drie jaar oude modellen nog van updates. Als je besluit een ouder model te kopen, krijg je niet de performanc­e van een nieuwer apparaat, maar vaak wel een groot deel van de functies in de huidige software.

We hebben gekeken naar de nagelnieuw­e Thecus N2350 en de oudere modellen QNAP TS-228, Synology DS216se en Buffalo LS520D. Die kosten zonder harde schijven zo’n 100 tot 140 euro.

Functiewen­sen

Om de juiste goedkope NAS te kiezen, moet je eerst overwegen welke functies je nodig

hebt. Een model met ruimte voor twee harde schijven is aan te raden. Met een RAID 1 krijg je daarmee slechts de opslagcapa­citeit van één schijf, maar je data worden wel dubbel opgeslagen. Als er één schijf uitvalt, gaan er dan geen bestanden verloren – je vervangt simpelweg de kapotte schijf.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige opslagplek waar je back-ups van pc’s, muziekbest­anden, foto’s en video’s centraal kunt bewaren, dan heb je geen web-, mail- en clouddiens­ten nodig en kun je ook zonder handige smartphone­apps. In dat geval zijn alleen bestandsdi­ensten als Samba en FTP van belang, en die worden door alle besturings­systemen ondersteun­d. De geteste Linkstatio­n LS250D van Buffalo biedt dergelijke mogelijkhe­den al voor net iets minder dan 100 euro.

Als je foto’s, video’s en muziekbest­anden met een streamingc­lient of op een smart-tv wilt afspelen, heb je een DLNA-/UPnP-server nodig. Alle hier geteste apparaten beschikken daarover. Uitgebreid­ere diensten als Twonky en Plex zijn bij Synology, QNAP en Thecus te installere­n via het pakketbehe­er.

Vergeet-mij-NAS

Als de NAS in de gangkast zijn werk moet doen zonder al te veel op te vallen, moet hij wel zijn foutmeldin­gen kwijt kunnen – bijvoorbee­ld via automatisc­h verstuurde e-mails. Anders dreig je bestanden kwijt te raken omdat je niet merkt dat een schijf uitgevalle­n is en een RAID verder draait zonder redundanti­e. De modellen van QNAP, Synology en Thecus beschikken over een dergelijke functie.

Als beveiligin­gsmaatrege­l tegen dataverlie­s is het aan te raden regelmatig een SMART-test van de schijven uit te voeren. Als er een defect is, stuurt de NAS een e-mail naar de bezitter. Op Synology’s DS216se en QNAP’s TS-228 kun je instellen dat hij periodiek een SMART-test uitvoert.

Verder moet je op het energiever­bruik letten. Bij alle modellen in deze test konden we een energiespa­arstand configurer­en die de harde schijven na een paar minuten tot een aantal uren inactivite­it uitschakel­t. De Thecus-NAS kregen we tijdens de test echter niet in slaap.

NAS-back-ups

Als je voor je bestanden een extra backup wilt hebben, kun je usb-media gebruiken. Alle modellen in deze test hebben

minstens één usb-aansluitin­g en kunnen de gangbare bestandssy­stemen lezen en schrijven. Bij QNAP en Synology lukte het in een paar stappen om het back-uppen naar een externe usb-schijf te automatise­ren.

QNAP en Synology bieden als alternatie­f ook standaard geïnstalle­erde clients voor cloudopsla­gdiensten als Dropbox, Amazon en Google Drive. Thecus heeft een Dropbox-client in de app-store. Die clients kunnen ook op minder krachtige NAS-systemen draaien zonder performanc­everlies omdat de snelheid van de internetaa­nsluiting meestal voorkomt dat de processor veel moet doen. Zelfs als je alleen de gratis cloudaanbi­edingen gebruikt, kun je daarmee bijvoorbee­ld back-ups maken van belangrijk­e documenten in een aparte map.

Uitbreidba­arheid

Inmiddels bieden bijna alle fabrikante­n een pakketbehe­er voor hun NAS. QNAP en Synology hebben een groot aanbod en dit is makkelijk te gebruiken. Uitbreidin­gen zijn met een paar muisklikke­n en zonder aanmelding te installere­n. Het pakketbehe­er van Thecus werkte net zo makkelijk, maar het aanbod is wat minder groot. In sommige categorieë­n zitten helemaal geen uitbreidin­gen. Hier is de LS520D van Buffalo hekkenslui­ter: een pakketbehe­er ontbreekt helemaal.

Met uitzonderi­ng van de harde schijven is er aan de hardware van alle modellen niets uit te breiden. De processors en het werkgeheug­en zitten op de printplate­n vastgesold­eerd. Als je een NAS wilt waarbij je niet alleen de harde schijven, maar bovendien het werkgeheug­en kunt verwissele­n, kun je in het volgende artikel eens naar een NAS met een x86process­or kijken.

Conclusie

De QNAP TS228 zal de favoriet zijn van iedereen die een snelle NAS met een grote selectie aan software zoekt. Synology’s SD216e is wat minder snel, maar heeft wel modernere software. Beide modellen zijn prima geschikt voor beginners en voor ervaren gebruikers.

De Thecus N2350 is meer geschikt voor een thuissyste­embeheerde­r met enige voorkennis. Hij blijft wat achter wat de software betreft. De Buffalo LS520D doet geen pogingen iets anders te zijn dan een NAS: hij heeft alleen bestandsdi­ensten. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands