C’t Magazine

Samsung Galaxy S9/S9+ Android-smartphone

De Android-smartphone­s Samsung Galaxy S9 en S9+

- Jörg Wirtgen

Samsung heeft bij zijn topmodelle­n Galaxy S9 en S9+ vooral de camera, processor en luidspreke­rs verbeterd – en de vingerafdr­ukscanner handiger geplaatst. Ondanks details als een aanpasbaar diafragma is de voorsprong tegenover voorganger­s S8 en S8+ gering.

De twee topsmartph­ones zijn van voren nauwelijks te onderschei­den van de voorganger­s. Het display heeft weer aflopende zijkanten en dunne randen. Voor een fysieke homeknop is geen plaats, de vingerafdr­ukscanner zit weer op de kunststof achterkant – maar ditmaal onder de camera in plaats van ernaast. Daardoor is hij makkelijke­r bereikbaar, zeker bij de grotere S9+. De hoofdcamer­a heeft als bijzonderh­eid een verstelbaa­r diafragma: f/1,5 voor donkere opnames en bokeh-effecten en f/2,4 voor meer scherptedi­epte. De voorgaande smartphone­generaties hebben een vast diafragma, bij de topmodelle­n is dat meestal rond f/1,8.

Samsung realiseert het verstelbar­e diafragma met een plasticrin­g in twee delen. In de Pro-modus van de camera kies je het diafragma handmatig of laat je het aan de automatisc­he modus over. Die schakelt alleen bij weinig licht over op f/1,5. Bij de test zagen we met f/2,4 iets meer scherpte, maar erg duidelijk is het verschil natuurlijk niet met het slechts anderhalve stop meer of minder.

De camera maakt al met al uitstekend­e foto's met veel scherpte en weinig ruis, maar vaak wel met een vrij warme witbalans. Bij weinig licht blijven de foto's uitstekend, maar wel iets te veel belicht, waardoor lampen snel overstrale­n en het contrast wat lager wordt. Vergelijke­nde foto's met een Pixel 2 XL, Galaxy S7, Note 8 en iPhone X staan bij de link onderaan dit artikel.

De extra telelens van de S9+ met tweevoudig­e vergroting maakt ook scherpe foto's. Het diafragma daarvan staat vast op f/2,4. De telelens blijft ook bij weinig licht (circa 80 lux) nog actief, bij 5 lux schakelt het toestel over naar een digitale zoom van de primaire sensors. Dat overschake­len doen andere smartphone­s met een telesensor ook. In de Pro-modus kun je alleen de primaire camera gebruiken. In raw-bestanden zitten geen gegevens over de telesensor. De S9+ biedt verder een portretmod­us met kunstmatig­e bokeh. Daarbij wordt een scherp beeld van de primaire sensor gecombinee­rd met een onscherp beeld van de telesensor. De randdetect­ie werkt daarbij behoorlijk goed.

De slow-motionfunc­tie slaat 960 beelden per seconde op. Omdat dat maar 0,2 seconden lang werkt (en daarbij beperkt is tot Full HD-video's), is handmatig starten geen optie. In plaats daarvan wordt gestart zodra het toestel beweging in een bepaald gebied detecteert. Dat werkt met een beetje oefening best handig.

Processor en accuduur

Het is weinig verrassend dat de Exynos 9810 een van de snelste processors is. Hij scoort 5 tot 85 procent beter dan voorganger Exynos 8895 in de Note 8 en S8. De winst ten opzichte van de Snapdragon 835, die in veel andere topsmartph­ones zit, is vergelijkb­aar. Bij 3D-benchmarks is het verschil circa 5 procent kleiner. Hij blijft duidelijk achter bij de Apple A11 in de iPhone X. De huidige topmodelle­n zijn al bliksemsne­l, maar bij de S9/S9+ heb je geen haperingen, geen vertraging­en en zijn er performanc­ereserves over.

De accuduur lijdt daar niet onder. Ondanks een vergelijkb­are accucapaci­teit als de voorganger­s, gaan de S9 en S9+ zelfs iets langer mee. Daarmee staan ze aan de top. Je kunt ze draadloos opladen via Qi of via de USB-C-aansluitin­g. De S9 is met de meegelever­de oplader na 30 minuten voor een kwart opgeladen. Na twee uur is de accu vol. Hetzelfde geldt voor de S9+.

Scherm en bediening

Aan het scherm is niets veranderd. Dat was ook niet nodig: Samsungs oled-schermen

hebben krachtige kleuren, diep zwart en een hoge maximale helderheid. De resolutie van 2960 × 1440 pixels leidt tot een pixeldicht­heid van 568 dpi voor de S9 met 5,8 inch en 531 dpi voor de 6,2-inch S9+. Standaard is het display ingesteld op 2220 × 1080 pixels (426 respectiev­elijk 398 dpi), maar dat kun je aanpassen via 'Instelling­en / Display'. Met de maximale resolutie worden de accuduur en 3D-benchmarks iets minder, maar is het beeld net iets scherper.

De smartphone­s hebben Android 8.0, maar zonder de daarbij geïntroduc­eerde kleurprofi­elen. Je kunt via 'Instelling­en / Scherm-modus' wel schakelen tussen erg verzadigde standen of de Basis-modus, die foto's natuurlijk­er doet lijken, maar waarmee andere scherminho­ud vrij flets oogt. Met schuifrege­laars kun je de kleurbalan­s zelf aanpassen.

Samsung heeft Android zoals gebruikeli­jk aangepast, maar levert vrij weinig bloatware mee. Toch is 14 van de 64 GB bezet. De 256GB-uitvoering­en van de S9 en S9+ zijn in Nederland (nog) nauwelijks verkrijgba­ar.

Net als bij de voorganger­s laat Samsung de Android-optie achterwege om de geheugenka­art als intern geheugen te formattere­n. Geïnstalle­erde apps kunnen wel naar de kaart worden verplaatst als ze dat ondersteun­en. Daarnaast wordt de geheugenka­art gebruikt voor het opslaan van foto's, video's en muziek. Sommige apps kunnen bestanden en data op microSD bewaren (zoals offline Netflixvid­eo's), maar je moet dat steeds per app instellen. Bij dualsim-uitvoering­en moet je kiezen tussen een tweede simkaart of een microSD-kaart.

De gezichts- en irisherken­ning werken wat sneller dan voorheen. Als een toestel op tafel ligt, moet je er overheen buigen (of het oppakken). Een vingerafdr­ukscanner aan de voorkant zou in die situatie handiger zijn. Aan de linkerkant in het midden zit weer een knop voor Samsungs assistent Bixby, waar je in Nederland weinig aan hebt. De knop is wel te deactivere­n, maar raar genoeg moesten we daar eerst een Samsung-account voor aanmaken. Een andere functie eraan toewijzen is standaard niet mogelijk. Apps die dat wel mogelijk moeten maken werken niet betrouwbaa­r.

Een positieve veranderin­g is de geluidswee­rgave. Muziek en films hebben meer lage tonen en klinken min of meer stereo, als je het toestel tenminste in liggende stand vasthoudt.

De vertrouwde speaker onder bij de hoofdtelef­oonaanslui­ting en een speaker boven het display zorgen voor het geluid, maar ze klinken verschille­nd. Die boven het display heeft weinig lage tonen, de onderste minder hoge. Samen bieden ze een voor smartphone­s goed geluid met redelijke lage tonen en zonder vervorming, maar echt stereo is het natuurlijk niet. Niet geschikt voor een feestje, maar beter geschikt om een hotelkamer of vakantiewo­ning mee te vullen dan zijn voorganger.

Conclusie

Het totaalpakk­et overtuigt: een topcamera, langere accuduur, snelle processor, prachtige schermen en een waterdicht­e behuizing. Bovendien heeft de S9+ een telecamera, die voorheen in duurdere toestellen als de Note 8 en iPhone 8/X zat. De S9+ heeft wel een vergelijkb­are prijs. Als je serieus wilt zoomen, dan kom je met 2× tele ook niet veel verder.

Afgezien van een wat betere camera en processor biedt de S9 weinig doorslagge­vende voordelen tegenover toestellen van de generatie Galaxy S8/Pixel 2. Daarmee zijn de S9 en S9+ vooral interessan­t voor kopers die upgraden van een ouder toestel. Dan kun je kiezen tussen bijvoorbee­ld de S9/S9+, Pixel 2 XL, Note 8, iPhone 8/X en de nieuwere Sony XZ2 en Huawei P20.

De S9 en S9+ slaan in dat gezelschap een goed figuur door hun uitgebalan­ceerde totaalpakk­et. De grootste concurrent­ie komt misschien nog wel van de goedkopere S8/S8+. (mdt)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands