C’t Magazine

Samsung Odyssey VR-headset

Samsung Odyssey: Windows-mixedreali­ty voor fijnproeve­rs

- Jan-Keno Janssen

Bijna alle virtual-reality-headsets voor Windows-MR zijn technisch identiek. Er is één uitzonderi­ng: de Samsung Odyssey. Die biedt een geintegree­rde hoofdtelef­oon en heeft geen flauwe lcd's, maar kleurrijke oled-schermen. Hij wordt in Europa echter niet uitgebrach­t. Is importeren de moeite waard?

Onder VR-liefhebber­s geldt de Samsung Odyssey als een verborgen schat. Deze VR-headset heeft een hogere resolutie dan de dominante Oculus Rift en HTC Vive. Per oog krijg je 1440 × 1600 in plaats van 1080 × 1200 pixels te zien. Het oled-scherm is contrastri­jker en de geïntegree­rde hoofdtelef­oon heeft een AKG-label. Het is wel een beetje jammer dat de Odyssey in Europa (nog) niet officieel verkrijgba­ar is en je hem zelf moet importeren. We hebben er een uit de VS besteld voor 500 dollar en waren inclusief verzending en douanekost­en voor circa 550 euro klaar.

Zware klasse

Meteen bij het opzetten valt op hoe hoog het gewicht van de Odyssey is. De headset weegt maar liefst 650 gram. Lenovo's Windows-MR-bril, de Lenovo Explorer, weegt maar 400 gram. Maar die heeft geen hoofdtelef­oon ingebouwd, zoals bij de Odyssey. Zoals bij Samsung tegenwoord­ig gebruikeli­jk is, is de hoofdtelef­oon van de Odyssey voorzien van een AKG-label. Dat label heeft echter niets te maken met de Oostenrijk­se hififabrik­ant AKG. Dat merk is sinds 2016 in handen van Samsung en de productief­aciliteite­n in Wenen zijn al lang gesloten. De Odyssey-hoofdtelef­oon heeft dan ook geen hifikwalit­eit: de lage tonen zijn redelijk aanwezig, maar de hoge zijn te scherp en neigen tot vervorming.

De oleds in Samsungs VR-bril bieden een overtuigen­de beeldkwali­teit. Geen enkele andere virtual-reality-bril op de markt heeft zo'n goed beeld. De scherpte is ten opzichte van andere Windows-mixed-reality-brillen (met lcd) vergelijkb­aar – maar verticaal dan wel met 200 pixels meer – maar contrast is hoger en de kleuren zijn dieper. De Oculus Rift en HTC Vive werken ook met oled-displays, maar die hebben een duidelijk lagere resolutie. De extra 200 pixels verticaal merk je in het blikveld ('field of view'). Je ziet boven en onder meer van het beeld dan bij de Rift, Vive en andere Windows-MR-headsets. Horizontaa­l zagen we echter weinig verschil.

Tracking- en handcontro­llers zijn bij de Odyssey identiek aan andere Windows-MR-brillen. In plaats van externe tracking-oplossinge­n zoals bij de Rift en Vive worden alleen twee in de bril ingebouwde camera's gebruikt. Dat is handig, want daardoor heb je alleen een hdmi- en usb-kabel naar je pc nodig. De tracking is wel iets minder dan bij andere systemen.

Conclusie

De Odyssey laat qua beeldkwali­teit de concurrent­ie achter zich, in elk geval tot de Vive Pro op de markt komt. Perfect is de Samsung-bril echter niet: door het hoge gewicht is het draagcomfo­rt minder dan bij Oculus en HTC. Bovendien is de tracking niet zo nauwkeurig als bij Oculus en HTC. (mdt)

 ??  ??
 ??  ?? De nogal zware Samsung-bril stem je met een wieltje eenvoudig af op de grootte van je hoofd.
De nogal zware Samsung-bril stem je met een wieltje eenvoudig af op de grootte van je hoofd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands