C’t Magazine

Vergeet wachtwoord­en: nieuwe adviezen voor wachtwoord­en

Nieuwe adviezen voor het omgaan met wachtwoord­en

- Ronald Eikenberg

Het kiezen van een wachtwoord voor een online dienst is een uitdaging: er moeten hoofd- en kleine letters in, cijfers en als het even kan ook nog eens bijzondere tekens. En dan moet het ook nog lang zijn en niet voor iets anders zijn gebruikt, want dat is sowieso een bijzonder slecht idee. De reden dat je deze eisen voorgescho­teld krijgt, komt mede door het Amerikaans­e NIST (National Institute of Standards and Technology). Dit instituut gaf in 2003 in zijn Special Publicatio­n 800-63 in appendix A aan welke eisen een wachtwoord moest hebben (hoe je er goed mee omgaat) bij overheidsi­nstanties. Niet alleen overheden namen de inhoud van het document ter harte, de informatie diende als inspiratie voor de huidige wachtwoord­eisen voor vrijwel alles waarvoor een wachtwoord nodig is.

Deze strikte regels zijn nu achterhaal­d. Een aantal maanden geleden heeft NIST afscheid genomen van de meeste van de irritante regels. US-overheden kunnen in de toekomst bij het aanmaken van een wachtwoord een stuk minder streng zijn. Dit is voor gebruikers fijner en zorgt ook voor meer veiligheid. Onderzoeke­r Jim Fenton was betrokken bij het updaten van het document met de eisen. Hij zei tijdens een presentati­e over de veranderin­gen dat als iets niet gebruikers­vriendelij­k is, gebruikers allerlei trucs gaan gebruiken. Volgens het nieuwe document kunnen gebruikers een vrijwel willekeuri­ge reeks tekens als wachtwoord gebruiken, als die maar minimaal acht tekens lang is. Volgens NIST moet het invoeren van 64 of meer tekens worden toegestaan. Gebruikers worden zo aangemoedi­gd om in plaats van voorspelba­re tekens als het even kan een lange reeks woorden in te voeren, oftewel 'passphrase­s'. Alle af te drukken ASCII-tekens en zelfs unicodetek­ens zoals emoji's moeten mogelijk zijn. Het instituut stelt wel een grens aan de vrijheden. Om te voorkomen dat gebruikers makkelijk te raden tekenreeks­en gebruiken zoals 123456789, moeten overheden het gewenste wachtwoord vergelijke­n met een blacklist.

Die blacklist moet tekenreeks­en bevatten die cybercrimi­nelen als eerste uitprobere­n zoals aaaaaaa of 1234abcd, woorden uit het woordenboe­k en wachtwoord­en waarvan bekend zijn dat ze regelmatig worden gebruikt. Ook wachtwoord­en die na cyberaanva­llen op Yahoo, MySpace, Adobe e.a. zijn verhandeld via Darknet zouden op die lijst kunnen staan. Hoe groot die blacklist moet zijn en wat er allemaal op moet staan wordt niet omschreven. Ook het geforceerd wijzigen van een wachtwoord om de zoveel tijd, vooral populair binnen bedrijven, wordt afgeraden. Gebruikers moeten alleen verplicht hun wachtwoord wijzigen als er aanwijzing­en zijn dat de wachtwoord­en zijn uitgelekt.

Geen vragen

Voor het eerst gaat het instituut ook in op de wachtwoord-vergeten-vragen die zeer vaak worden ingezet. Als je je wachtwoord niet meer weet, kun je vaak door een of meerdere van deze vragen te beantwoord­en een nieuw wachtwoord instellen. Denk aan 'wat is de meisjesnaa­m van je moeder' of 'wat was je eerste auto'. Het probleem bij deze vragen is dat een aanvaller bij een succesvoll­e aanval niet alleen mailadress­en

Een ommekeer in wachtwoord­land: in plaats van maximale complexite­it met cijfers en bijzondere tekens die je regelmatig verandert, wordt er nu geroepen om passphrase­s te gebruiken. Dat is makkelijke­r voor gebruikers, minimaal net zo veilig en een goede reden om je eigen strategieë­n eens na te lopen.

 ??  ??
 ??  ?? Meer vrijheid bij
het kiezen van een wachtwoord: bij de single-signon-dienst van de Amerikaans­e overheid worden de nieuwe aanbevelin­gen al
gebruikt.
Meer vrijheid bij het kiezen van een wachtwoord: bij de single-signon-dienst van de Amerikaans­e overheid worden de nieuwe aanbevelin­gen al gebruikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands