C’t Magazine

Partitione­ren onder Windows met Diskpart

Partitione­ren met programma's van Windows – deel 2: DiskPart

- Door Axel Vahldiek

In het vorige artikel hebben we Schijfbehe­er behandeld, waarmee je onder Windows partitione­ringstaken kunt uitvoeren met de muis. Nu gaan we verder met het commandlin­e-programma DiskPart, dat ingewikkel­der is – maar ook veel krachtiger.

Het commandlin­e-programma DiskPart is het standaardg­ereedschap van een Windows-beheerder voor partitione­ringstaken omdat het veel meer mogelijkhe­den biedt dan het in het vorige artikel besproken Schijfbehe­er. Met DiskPart kun je de partitione­ring aan je behoeften aanpassen, nog voordat Windows geïnstalle­erd is. Je kunt er scripts voor schrijven, je kunt schijven niet alleen wissen maar ook overschrij­ven met nullen, je kunt volumes in het systeem integreren waar Schijfbehe­er dat niet kan en je krijgt meer informatie.

DiskPart vergt echter wel enige oefening. Er is niets om op te klikken, maar in plaats daarvan moet je opdrachten intypen. En dat op een andere manier dan je gewend bent van andere commandlin­eprogramma's. Maar als je het concept eenmaal doorhebt, is het werken met Diskpart heel eenvoudig.

Dit artikel geeft je niet alleen uitleg over het gebruik van het programma, maar geeft ook tips over het vermijden van bedienings­fouten. Om het maar ronduit te zeggen: dat het programma veel kan, betekent ook dat er veel dingen kunnen mislopen als je iets verkeerd doet. Maar geen paniek, er is ook wat beschermin­g ingebouwd. Als DiskPart wordt gestart in een actieve Windows-installati­e, weigert het partities en volumes te verwijdere­n die het besturings­systeem zelf nodig heeft. Om precies te zijn: de partitie waarop het zelf geïnstalle­erd is, de partitie met de bootloader en alle partities met wisselbest­anden die momenteel in gebruik zijn. Twee andere partitiety­pes zijn ook beschermd, namelijk de herstelpar­tities en de in het vorige artikel genoemde MSR-partitie.

Bij het werken met gegevenspa­rtities en parallelle installati­es moet je echter heel voorzichti­g zijn. DiskPart heeft namelijk geen 'Weet u het zeker'-vragen ter bevestigin­g. De taken worden altijd uitgevoerd zonder waarschuwi­ng of vraag om bevestigin­g. Het is een goed idee om dit artikel naast het toetsenbor­d te leggen, zodat je alles meteen kunt uitprobere­n, bijvoorbee­ld met een test-VHD. Als je echt voorzichti­g wilt zijn, probeer je het eerst eens uit in een virtuele machine, die je speciaal voor dit doel kunt inrichten [1].

Eerste kennismaki­ng

DiskPart werkt op een andere manier dan andere commandlin­e-programma's. Je hoeft om te beginnen geen opdrachtre­gelvenster te openen om het te gebruiken. Druk in plaats daarvan op de Windows-knop en typ: diskpart. Na een druk op de Enter-toets vraagt Windows of je het zeker weet bent en dan start DiskPart in een consoleven­ster met administra­torrechten, net als een opdrachtpr­ompt. Dat werkt zelfs bij de 'Windows 10 S'-editie, die vooral bedoeld is voor scholen, hoewel daar alle andere commandlin­e-opdrachten geblokkeer­d zijn. Je kunt ook diskpart in het dialoogven­ster 'Uitvoeren' typen (druk op Windows+R) en zelfs op de adresbalk van Windows Verkenner. Maar de traditione­le weg vanaf een Opdrachtpr­ompt werkt ook. Die hoeft niet eens administra­torrechten te hebben: als die ontbreken, start DiskPart na bevestigin­g gewoon in een nieuw venster.

De bediening wijkt af van het gebruikeli­jke schema 'programman­aam optie parameters'. In plaats daarvan heeft DiskPart een eigen interprete­r, die herkenbaar is aan 'diskpart>' aan het begin van elke regel. De opdracht help geeft een overzicht van de beschikbar­e opdrachten. Onzinnige invoer zoals haha leidt tot hetzelfde resultaat.

Wat je ook wilt doen, de procedure is altijd hetzelfde. Eerst vraag je een overzicht op van de bestaande objecten, vervolgens selecteer je het object dat je wilt bewerken. Heel belangrijk: controleer of je het juiste object hebt geselectee­rd! Ten slotte geef je aan wat DiskPart ermee moet doen. Dat gebeurt door afzonderli­jke commando's die in de interprete­r getypt worden.

Overzicht krijgen

Het commando dat normaal als eerste wordt gebruikt, is list. Dat accepteert disk, partition, volume en vdisk als parameters. De parameter disk verwijst naar gegevensdr­agers die volumes kunnen bevatten. Hieronder vallen fysieke schijven zoals convention­ele magnetisch­e harde schijven, ssd's, usb-sticks en -schijven en geheugenka­arten. Bij gecombinee­rde schij-

 ??  ??
 ??  ?? Er verschijnt een sterretje voor de betreffend­e 'Disk' als er een is geselectee­rd voor bewerkinge­n (hier nog niet). Geen van deze schijven is met GPT gepartitio­neerd (lege kolom).
Er verschijnt een sterretje voor de betreffend­e 'Disk' als er een is geselectee­rd voor bewerkinge­n (hier nog niet). Geen van deze schijven is met GPT gepartitio­neerd (lege kolom).
 ??  ?? Het commandlin­e-programma DiskPart kan op meerdere manieren opgeroepen worden.
Het commandlin­e-programma DiskPart kan op meerdere manieren opgeroepen worden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands