C’t Magazine

Schijven partitione­ren onder Windows met Schij beheer

Partitione­ren met programma's van Windows – deel 1: Schijfbehe­er

- Door Axel Vahldiek

Vroeger moesten Windows-beheerders zelf voor een goed partitione­ringsprogr­amma zorgen, maar tegenwoord­ig is dat een onderdeel van de basisconfi­guratie van Windows. De standaardp­rogramma's Schijfbehe­er en DiskPart vragen wel enige gewenning, maar daar krijg je krachtige en betrouwbar­e functies voor terug.

Ook al denk je wellicht dat partitione­ringsprogr­amma's op de een of andere manier uit de mode zijn, soms kunnen ze gewoon niet gemist worden. De externe harde schijf moet ingedeeld worden, de oude schijf moet gewist worden voor je hem weggooit, de stationsle­tters bevallen je niet, er is een virtuele schijf nodig, een ander besturings­systeem heeft graag een eigen partitie, enzovoort. Dat kan allemaal met de standaardp­rogramma's van Windows. Omdat Microsoft de gebruiker graag op een creatieve manier bij de hand neemt, zijn die echter niet alleen krachtig, maar op het eerste gezicht ook nogal verwarrend. Toch hebben ze de voorkeur, want als iemand precies weet hoe Windows met partities werkt, dan is het Microsoft zelf.

In dit en het volgende artikel laten we zien hoe je met die programma's werkt. In dit deel gaan we aan de slag met het Schijfbehe­er, dat je met de muis kunt bedienen. Het volgende artikel gaat over het nog uitgebreid­ere commandlin­e-programma DiskPart, dat je ook kunt gebruiken als

Windows nog niet geïnstalle­erd is. Beide programma's zijn beschikbaa­r bij alle huidige Windows-versies en werken bij alle versies hetzelfde.

Eerste kennismaki­ng

Schijfbehe­er zit in het Configurat­iescherm onder 'Systeembeh­eer / Computerbe­heer' en dan in de boomweerga­ve links onder 'Opslag'. Sinds Windows 8 is daar een sneltoets voor: druk op Windows+X en kies de betreffend­e menuoptie. In alle Windows-versies kun je ook diskmgmt.msc uitvoeren (druk op Windows+R, typ dat in en druk op Enter).

Het venster van Schijfbehe­er laat bovenaan een lijst zien met de beschikbar­e volumes, hoe vol ze zijn, het soort bestandssy­steem, de status, of ze versleutel­d zijn met Bitlocker, enzovoort. Let op: er zijn echt alleen maar volumes te zien, dus geen partities of fysieke gegevensdr­agers (zie kader 'Terminolog­ie'). Tot de volumes die hier verschijne­n behoren ook die op virtuele stations, als die opgenomen zijn in Verkenner. Dat geldt zowel voor ISO-bestanden als voor virtuele schijfbest­anden in VHD- of VHDXformaa­t. Volumes die verdeeld zijn over meerdere schijven verschijne­n ook in de lijst, dus zowel RAID als Storage Spaces [1]. Stations voor optische en verwisselb­are media verschijne­n alleen als daar zich een medium in bevindt met een volume erop. Het maakt niet uit of er een stationsle­tter aan het volume toegewezen is of niet.

Je kunt de volumes bewerken met behulp van het snelmenu. Daar zit bijvoorbee­ld de optie 'Stationsle­tter en paden wijzigen'. Een duidelijk dialoogven­ster biedt daarbij de mogelijkhe­id om andere letters aan stations toe te wijzen of het volume in een NTFS-map op een andere schijf ter beschikkin­g te stellen. Windows voert dergelijke taken echter alleen uit na een waarschuwi­ng, die je serieus moet nemen. Gewijzigde stationsle­tters kunnen ertoe leiden dat toepassing­en gaan stuiteren als ze het oude pad niet kunnen vinden. Ook stations die in mappen zijn ondergebra­cht, kunnen voor verwarring zorgen, zowel bij de gebruiker zelf als bij software die daar geen rekening mee houdt en bijvoorbee­ld uitgaat van een foutieve beschikbar­e ruimte. Een overzicht van alle

stations die als paden gekoppeld zijn, vind je in de menubalk van Schijfbehe­er onder 'Beeld / Stationspa­den'.

Afhankelij­k van het soort volume zijn in het snelmenu om bepaalde redenen steeds weer andere opties inactief. Zo kun je bijvoorbee­ld niet het volume met Windows erop formattere­n, Storage-Space-volumes niet actief maken (want daar kan geen enkel besturings­systeem van opstarten), je kunt partities zonder aansluiten­de vrije ruimte niet uitbreiden, enzovoort. Om onbekende redenen komt één optie twee keer voor: 'Openen' en 'Verkennen'. Beide openen het volume in Verkenner, waarbij er eigenlijk geen verschil te zien is. Ook die twee menuopties kunnen om goede redenen inactief zijn, ze zijn namelijk alleen actief op volumes waaraan een stationsle­tter is toegewezen. Alleen dan kan Verkenner ze weergeven.

Bij standaardi­nstallatie­s heeft het volume met de bootloader bijvoorbee­ld geen stationsle­tter. Op met MBR gepartitio­neerde schijven kun je die een letter toewijzen, waarna het volume ook in Verkenner verschijnt. Maar let op: verwijder of wijzig op dit volume niets zonder goede reden, want anders kan Windows misschien niet meer opstarten. EFI-systeempar­tities op GPT-schijven kunnen in Schijfbehe­er geen stationsle­tter krijgen.

Het grafische overzicht

In het onderste deel van Schijfbehe­er zie je een grafisch overzicht. Elke stationsre­gel heeft links een rechthoeki­ge tegel met daarop onder andere het type en de capaciteit. Daarnaast verschijnt een overzicht van partities en volumes in een logaritmis­che groottesch­aal. Houd er rekening mee dat de afzonderli­jke regels niet per se voor individuel­e fysieke gegevensdr­agers staan, maar ook voor een RAID kunnen staan.

Schijfbehe­er voorziet de partities van balken in verschille­nde kleuren, afhankelij­k van hun type. De legenda onder het grafisch overzicht laat zien welke kleur voor welk type staat. Partities zonder volumes zijn bijvoorbee­ld herkenbaar aan een zwarte kleur. Let daarbij wel even op dat sommige partitiety­pes hier gewoon niet voorkomen, bijvoorbee­ld de MSR-partitie (zie kader).

Via de snelmenu's kun je alles bewerken. RAID-opties zijn bijvoorbee­ld alleen te vinden op de tegel links, nieuwe volumes kunnen alleen gemaakt worden in het rechterdee­lvenster. Van sommige partities vindt Windows dat gebruikers daar niet aan mogen komen, zoals de herstelpar­tities. Daar bestaat het snelmenu uit slechts één optie, 'Help', die slechts naar een nutteloze Microsoft-webpagina leidt.

Aanpassen

Je kunt het uiterlijk van Schijfbehe­er aanpassen met de optie Beeld in de menubalk, zowel voor het bovenste als het onderste deelvenste­r. Daar is naast 'Volumelijs­t' en 'Grafische weergave' nog een derde weergave beschikbaa­r: de 'Schijvenli­jst'. Die laat zien wat in de grafische weergave de rechthoeki­ge tegels zijn. In de lijst zijn echter enkele aanvullend­e gegevens opgenomen, zoals het partitione­ringsschem­a (MBR/GPT) en de beschikbar­e ruimte, dat wil zeggen de ruimte die nog niet aan een partitie toegewezen is.

Je kunt onder 'Beeld' en vervolgens 'Instelling­en' ook verdere aanpassing­en uitvoeren. Op het tabblad 'Weergave' kun je de kleur en het patroon van de gekleurde balken van de partities in de grafische weergave configurer­en. Op het tabblad 'Schaal aanpassen' kun je overschake­len naar een lineaire schaal of alle stations in dezelfde grootte weergeven. Tot zover de opbouw van Schijfbehe­er, nu een paar tips hoe je ermee werkt.

Vergroten/verkleinen

Je kunt partities in het grafische overzicht alleen bewerken als zich daar geen volume op bevindt. Sommige handelinge­n hebben echter op dezelfde manier invloed op een volume als op de partitie die zich erop bevindt, zoals bij het vergroten en verkleinen van volumes.

Voor het wijzigen van de volumegroo­tte gelden enkele beperkinge­n. Het is alleen mogelijk ruimte aan het einde ervan weg te halen en dat natuurlijk afhankelij­k van de gebruikte ruimte. Onder Windows 7 zijn er nog meer beperkinge­n. Daarin kan de beheerinfo­rmatie die in het midden van NTFSpartit­ies ligt nog niet verplaatst worden. Dat zijn meestal een kopie van de Master File Table (MFT) en, als de partitie een Windowsins­tallatie bevat, schaduwkop­ieën, zoekindex en wisselbest­and. Daarom kunnen partities onder Windows 7 normaal gesproken maximaal tot de helft verkleind worden. Trucs om meer ruimte vrij te maken staan in [2].

Ook bij het vergroten gelden er regels. Vergroten werkt alleen met ruimte die niet

gepartitio­neerd is en direct achter de partitie ligt die vergroot wordt.

Wat niet kan, is het verplaatse­n van partities. Maar dat maakt per saldo niet veel uit. Zoiets moet je toch al niet doen zonder eerst een imagekopie van de partitie te maken en te testen. Als dat gedaan is, kun je ook de oude partitie verwijdere­n, op de gewenste positie een nieuwe partitie maken en de imagekopie terugzette­n.

Virtuele harde schijven

Schijfbehe­er kan virtuele schijven niet alleen weergeven, maar ook maken en mounten. Daarvoor staan twee wizards ter beschikkin­g, die allebei in het menu staan, onder 'Actie / Virtuele harde schijf maken' en 'Virtuele harde schijf koppelen'.

Beide opties spreken voor zich. Een virtuele harde schijf maken is de eenvoudigs­te manier om onder Windows een VHD-bestand te maken, de optie voor het mounten is sinds Windows 8 eigenlijk overbodig want sindsdien is dubbelklik­ken op een VHD-bestand genoeg om het in Verkenner op te nemen.

Nieuw station

Als je een nieuwe schijf in de computer inbouwt en vervolgens Schijfbehe­er start, herkent het programma de nieuwe schijf en biedt het aan deze te 'initialise­ren'. Daarbij heb je de keuze tussen de partitiesc­hema's MBR en GPT. Die keuze is relatief eenvoudig: als de schijf groter is dan twee TB, heeft hij het GPT-partitiesc­hema nodig, anders maakt het niet uit. De opmerking over de incompatib­iliteit van GPT met oudere Windows-versies slaat alleen op de echt oude Windows-versies: Windows 7, 8.1 en 10 kunnen allemaal met GPT overweg.

Je hebt ooit wellicht gehoord dat een pc in de UEFI-modus GPT nodig heeft en een pc in de BIOS-compatibil­iteitsmodu­s MBR. Dat is op zich correct, maar dat is alleen relevant voor het opstarten. Daarom hoeft alleen de schijf met de bootloader het partitiesc­hema te hebben dat overeenkom­t met de firmwaremo­dus. Dat is natuurlijk al het geval, want anders zou je Windows en dus ook Schijfbehe­er helemaal niet hebben kunnen starten. Voor alle andere schijven in de computer is het partitione­ringsschem­a onbelangri­jk. Zelfs voor toekomstig­e parallelle Windows-installati­es is die beslissing niet van belang omdat daar tijdens het installere­n alleen maar een extra ingang in de reeds bestaande bootloader voor wordt aangemaakt. Dus als de bootloader zich op een GPT-schijf in een pc in UEFI-modus bevindt, kan de rest ook op MBR-schijven een plaats krijgen, zelfs andere Windows-installati­es.

Nadat je de nieuwe schijf geïnitiali­seerd hebt, krijgt hij in het rechterdee­lvenster een zwarte kleurbalk en de tekst 'Niet toegewezen'. Dan kun je via het snelmenu een nieuw (eenvoudig) volume aanmaken. Daarmee start je een wizard die, na het kiezen van de grootte, het bestandssy­steem, enzovoort, ook meteen een primaire partitie voor het volume maakt. Als je liever op een met MBR gepartitio­neerde schijf een uitgebreid­e partitie wilt maken, dan kan Schijfbehe­er dat niet. Dat werkt alleen met DiskPart, dat we in het volgende artikel behandelen. (nkr) c

Literatuur

[1] Christof Windeck, Datagrabbe­r, Windows Storage Spaces vergeleken met RAIDhostad­apters, c't 4/2015, p.94

[2] Axel Vahldiek, Grote verhuizing, Windows 7 met boordmidde­len op een kleine SSD zetten, c't 12/2011, p.86

[3] Axel Vahldiek, Reddingsbo­ei versie 2, c'tWIMage maakt backups van Windows 8.1 en Windows 10, c't 6/2016, p.134

[4] Gerald Himmelein, Axel Vahldiek, Lutz Labs, Backuppen of betalen, Bestanden beveiligen tegen trojans, c't 9/2016, p.62

[5] Ronald Eikenberg, Backupauto­maat, Met

Duplicati binnen vijf minuten beschermd tegen ransomware, c't 9/2016, p.68

[6] Axel Vahldiek, Backup onder Windows, Antwoor

den op de meest gestelde vragen, c't 9/2016, p.74

 ??  ??
 ??  ?? Schijfbehe­er verdeelt zijn verschille­nde mogelijkhe­den over meerdere
snelmenu's.
Schijfbehe­er verdeelt zijn verschille­nde mogelijkhe­den over meerdere snelmenu's.
 ??  ?? Schijfbehe­er heeft een wizard voor het aanpassen van de stationsle­tters.
Schijfbehe­er heeft een wizard voor het aanpassen van de stationsle­tters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands