C’t Magazine

Samenwerki­ng tegen helpdeskfr­aude

-

Eind maart hebben het OM, de politie en verschille­nde bedrijven een intentieve­rklaring getekend om samen de strijd aan te gaan tegen de zogenaamde helpdeskfr­aude. Helpdeskfr­aude verscheen voor het eerst in 2011. In dat jaar was er sprak van 'slechts' tientallen aangiften. 'Helpdeskme­dewerkers' uit bijvoorbee­ld een land als India doen zich voor als helpdeskme­dewerker van Microsoft. Ze melden dat er iets niet in orde is met je pc en proberen op afstand toegang te krijgen tot de pc via een remote tool als Teamviewer. Ze vragen fikse bedragen om de problemen op te lossen, waarna de euro's vliegensvl­ug richting het buitenland verdwijnen. Een andere oplichting­struc is een popup tonen dat er iets mis is (bijvoorbee­ld dat er een virus is aangetroff­en) met een vermelding naar een nepklanten­service.

De overheid hoopt door de samenwerki­ng met bedrijven oplichting en fraude lastiger te maken en liever nog: te voorkomen. De lijst met bedrijven die meewerken bevat onder andere Microsoft, Teamviewer, KPN, VodafoneZi­ggo, Western Union, MoneyGram, ABN AMRO, ING, Rabobank, VBNL en de Volksbank. Gezamenlij­k willen ze technische (telecom, software) en financiële maatregele­n gaan inzetten om de oplichting­spraktijke­n te dwarsbomen en voorkomen. De precieze inhoud van de plannen is nog niet bekendgema­akt. Toch zijn daar wel ideeën over. Zo kunnen verdachte geldstrome­n worden geflagged. Denk hierbij aan grote bedragen die door een oudere dame in Nederland naar een vreemd land worden overgeboek­t. Banken hebben op dit gebied echter nog niet veel mogelijkhe­den en alles verloopt zeer traag. De VBNL (Verenigde Bitcoinbed­rijven Nederland) heeft minder last van regels en kan daardoor bijvoorbee­ld tegoeden bevriezen van accounts die zijn gebruikt bij fraude. Microsoft zou in Windows aanpassing­en kunnen doorvoeren ter voorkoming van fraude, onder andere door machine learning in te zetten of te waarschuwe­n dat bij internetba­nkieren wordt meegekeken via remote software.

Vorig jaar is er bijna tweeduizen­d keer aangifte gedaan door slachtoffe­rs van helpdeskfr­aude met een totale buit van bijna 6 miljoen. Zeventig procent van de slachtoffe­rs is ouder dan 50 jaar. Bij één slachtoffe­r werd zelfs voor bijna een ton afgetrogge­ld. Volgens Microsoft gaat het wereldwijd om 100.000 slachtoffe­rs per jaar. Het bedrijf ontvangt per maand zo'n 12.000 meldingen van dit soort fraude. De legitieme bedrijven lopen ook imagoschad­e op, aangezien hun naam wordt misbruikt voor de oplichting­spraktijke­n. En het vertrouwen in de digitale wereld loopt een deuk op. Het OM is al langer bezig met het zoeken naar mogelijkhe­den om deze oplichting te bestrijden, vooral technisch. Hang direct op als je dit soort figuren aan de lijn krijgt en maak een melding bij de Fraudehelp­desk. (avs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands