C’t Magazine

Atari VCS reboot

-

In oktober 1977 bracht Atari zijn Atari VCS (Video Computer System) op de Amerikaans­e markt. In 1980 maakte Atari een goede klapper door zijn eigen versie van Space Invaders uit te brengen voor deze console: mensen haalden massaal de Atariconso­le in huis. Op de recente CES werd de nieuwe VCS aangekondi­gd en eind april worden de pre-orders opengestel­d. Atari noemt het een console, maar het is eigenlijk een pc die op Linux draait. Met deze box wil Atari de pc-ervaring naar de tv brengen.

De bedoeling is dat de VCS games streamt, apps draait en muziek kan afspelen. De interface moet toegankeli­jk zijn voor non-gamers en lijken op de interface van een console. Het systeem moet makkelijk zijn aan te sluiten en te begrijpen, gebruikers moeten meteen met de box aan de slag kunnen. Ook komt er een eigen shop om games aan te scha en. Bij mediaapps moet je denken aan Spotify en Net ix. Er komt zelfs stembedien­ing in, maar of dat een eigen systeem is of gebruik maakt van een smart assistant is onbekend.

De box heeft een speciale AMD-cpu en Radeon-graphics. De details over de controller­s, of in elk geval hoe ze eruit komen te zien, zijn ook bekendgema­akt. Eentje lijkt op de controller van de Xbox One of PlayStatio­n 4 en de andere is een oldskool joystick zoals we hem kennen van de oude Atari.

De VCS biedt in elk geval een hdmipoort, vier usb-poorten, ethernetpo­ort en een slot voor een SD-kaart. Het feit dat de box Linux gaat draaien levert wel wat vragen op, want het aantal beschikbar­e games op Linux is nog maar matig. Wel belooft Atari dat er een ink aantal klassieke Atari-spellen op de VCS beschikbaa­r worden. Voor de knutselaar­s zit er een sandbox-omgeving ingebouwd zodat je het besturings­systeem kunt aanpassen. Het is dus eigenlijk een vreemde eend: de prijs en features doen denken aan een console, de casual benadering lijkt meer op iets als een Chromecast. Het doet ook denken aan de (ge opte) Ouya. Maar het is eigenlijk een pc met de naam van een gamefabrik­ant erop. Zolang de speci caties nog niet 100 procent duidelijk zijn, blijft het gissen. In elk geval wordt er door Atari handig gebruikgem­aakt van de hang naar nostalgie. De verwachte prijs: tussen de 200 en 250 euro. De levering vindt eind 2018 of begin 2019 plaats. (avs)

 ??  ?? De Atari VCS maakt handig gebruik van de hang naar nostalgie: de moderne box heeft retro-looks en gaat in elk geval toegang tot populaire Atari-games bieden.
De Atari VCS maakt handig gebruik van de hang naar nostalgie: de moderne box heeft retro-looks en gaat in elk geval toegang tot populaire Atari-games bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands