C’t Magazine

Facebook heeft problemen

-

Facebook verzamelt zoveel data over zijn gebruikers als maar kan. Adverteerd­ers vinden dat prachtig natuurlijk, maar Cambridge Analytics heeft die informatie volgens een klokkenlui­der gebruikt voor de verkiezing­sstrijd van Donald Trump. En daarbij de voorwaarde­n van Facebook overtreden. Nu is er zelfs in de VS discussie over privacy.

Christophe­r Wylie, een voormalig medewerker van Cambridge Analytics, claimt dat dat bedrijf met behulp van illegaal verkregen gebruikers­data van Facebook ook invloed uitoefende bij referenda over onder meer de Brexit. Cambridge Analytics kon in de gebruikers­profielen verbanden herkennen tussen persoonlij­ke voorkeuren en politieke voorkeuren. Volgens Wylie is het bedrijf op onrechtmat­ige manier aan 50 miljoen Facebook-profielen gekomen. De app thisisyour­digitallif­e stelde gebruikers verschille­nde vragen, maar de app achterhaal­de tegelijker­tijd meer informatie over de gebruikers en kon ook de data doorsturen van Facebook-vrienden van de app-gebruiker. De 270.000 gebruikers van de app stuurden daardoor ieder van 190 van hun vrienden ook allerlei informatie door. Facebook werd daarop gewezen, maar het sociale netwerk heeft niet ingegrepen omdat de data 'voor wetenschap­pelijke doeleinden' gebruikt zouden worden. Toen bleek dat de data doorverkoc­ht waren aan Cambridge Analytics, is wel verzocht die te wissen, maar nooit gecontrole­erd of dat ook gebeurd is.

Dat kan Facebook duur komen te staan. Voor elk geval geldt een maximumstr­af van 40.000 dollar, dus het kan om 50 miljoen dollar gaan. Er wordt overal al druk gediscussi­eerd over de vraag of voor Facebook geen scherpere regels moeten gelden die meer controle mogelijk moeten maken. Dat zal nog wel even duren, maar in de tussentijd heeft al die discussie al wel negatieve gevolgen voor de zakelijke kant van de portal. Het zou best kunnen dat Cambridge Analytics slechts het topje van de ijsberg is. (nkr)

 ??  ?? Mark Zuckerberg van Facebook verontschu­ldigde zich bij CNN en geeft toe dat het Facebooks verantwoor­delijkheid is om de data van de gebruikers te beschermen.
Mark Zuckerberg van Facebook verontschu­ldigde zich bij CNN en geeft toe dat het Facebooks verantwoor­delijkheid is om de data van de gebruikers te beschermen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands