C’t Magazine

Mooi en krachtig

-

ArchLabs 2018.03 is een Linux-versie met actuele software en gebruikt bijzonder weinig resources. De gebruikers­interface ziet er goed uit en allerlei snuisterij­en zijn achterwege gelaten: ArchLabs gebruikt de nieuwste Arch-Linux-pakketten en de Spartaanse windowmana­ger Openbox met een strakke achtergron­dafbeeldin­g als grafische interface. Het achterwege laten van een uitgebreid­e desktopomg­eving is merkbaar: als het systeem idle draait, gebruikt het maar rond de 200 MB werkgeheug­en.

Boven in het scherm zit de Polybar, waar een knop zit om tussen desktops te wisselen, een klok, de volumerege­laar en informatie over de netwerksta­tus en de systeembel­asting (htop). Links in beeld kun je met jgmenu via pictogramm­en toepassing­en starten. Er is geen zoekveld, maar als je gaat typen terwijl je het menu ziet, wordt er meteen gezocht naar passende programma's. Dankzij de compositem­anager Compton ondersteun­t de desktop ook transparan­tie. Voor het overige werkt de desktop net zoals je dat van Openbox gewend bent. De Linux-distributi­e uit Nieuw-Zeeland gebruikt de pakketbron­nen van Arch Linux, waardoor je van de nieuwste software voorzien wordt. Als je software downloadt, moet je dat in ArchLabs via de console doen. Het softwarebe­heer doe je met de krachtige consoletoo­l Pacman of met de interactie­ve Pacman-interface Pacli. Andere actuele software kun je ook met de Arch User Repository (AUR) vinden en installere­n.

Archlabs 2018.03 is alleen verkrijgba­ar voor 64-bit systemen. Via de projectsit­e kun je een ISO-image van nog geen GB downloaden, waarmee je een liveomgevi­ng in een virtuele machine of vanaf een usb-stick kunt starten. Na het installere­n start ArchLabs-Hello, een eigen commandlin­etool die helpt bij het configurer­en. ArchLabs maakt het installere­n van een ArchLinux-systeem makkelijk en biedt een zinvolle configurat­ie. Een redelijke kennis van Linux is onmisbaar, want er moet nog behoorlijk wat gedaan worden om met ArchLabs zinvol aan de slag te kunnen. Als je Linux nog niet zo in de vingers hebt, dan is Antergos mogelijk een betere keuze. Die distributi­e neemt meer configurat­iestappen op zich en biedt bij het installere­n alle gangbare desktopomg­evingen ter selectie aan. (ddu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands