C’t Magazine

Drie camera’s en uitschakel­bare notch

-

Alsof een dubbele camera nog niet genoeg is, heeft Huawei een smartphone uitgebrach­t met drie camera's. Het nieuwe topmodel P20 Pro heeft aan de achterkant een 40-megapixel RGB-sensor, een 20-megapixel monochrome sensor én een 8-megapixels­ensor met telelens. De 40-megapixels­ensor heeft een voor smartphone­s vrij groot formaat van 1/1,73", waardoor individuel­e pixels toch nog redelijk wat licht vangen. De telecamera (8 megapixel) kennen we van andere toestellen met een dubbele camera, zoals de iPhone X en Galaxy S9+. Die van de P20 Pro heeft wel een andere brandpunts­afstand, waardoor hij wat verder inzoomt (circa 3× in plaats van 2×). Tot slot heeft de P20 Pro nog een 20-megapixel monochrome sensor waarvan het beeld moet helpen bij fotokwalit­eit en speciale effecten. De input van de verschille­nde beeldsenso­rs wordt standaard gecombinee­rd voor 10-megapixelf­oto's.

Om de input van al die sensors goed te selecteren en combineren, is de P20 Pro voorzien van 'kunstmatig­e intelligen­tie'. Die herkent verschille­nde scenes en objecten en trackt bewegende objecten. Hij maakt ook een zogeheten 'hybrid zoom' mogelijk die tot 5× vergroot met nauwelijks verlies in scherpte. Hij verzorgt functies als een speciale beeldstabi­lisatie en nachtmodus. De selfiecame­ra aan de voorzijde blinkt uit qua resolutie met 24 megapixels. Verder biedt Huawei's nieuwe topmodel de specificat­ies die je verwacht van een toestel in de prijsklass­e vanaf 899 euro. Hij heeft een 'randloos' 6,1-inch oledscherm met 1080 × 2240 resolutie, Kirin 970 octacorepr­ocessor, 6 GB werkgeheug­en, 128 GB opslagruim­te en is IP67-waterbeste­ndigheid. Er zit een notch bovenin het scherm en een hoofdtelef­oonaanslui­ting ontbreekt. Als je geen notch wilt, kun je hem uitzetten – het scherm aan weerszijde­n blijft dan zwart. Huawei heeft de vingerafdr­uksensor aan de voorkant onder het scherm gehandhaaf­d. Met een 4000mAh-accu zou het toestel een goede accuduur moeten bieden.

Tegelijker­tijd met de P20 Pro is ook de kleinere P20 uitgebrach­t. Die wijkt op veel punten af en heeft bijvoorbee­ld minder werkgeheug­en (4 GB) en een kleinere accu. Het scherm is bovendien geen oled en heeft een 16:9 beeldverho­uding in plaats van de 18:9 van de Pro. Het toestel is daarnaast alleen spatwaterb­estendig en de telelensca­mera aan de achterkant ontbreekt. De adviesprij­s ligt ook een stuk lager met 650 euro. (mdt)

 ??  ?? De Huawei P20 Pro heeft een 'notch' in het scherm (rechts op de foto). Als die inkeping je stoort, kun je hem softwarema­tig 'uitzetten'.
De Huawei P20 Pro heeft een 'notch' in het scherm (rechts op de foto). Als die inkeping je stoort, kun je hem softwarema­tig 'uitzetten'.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands