C’t Magazine

Tablets met Chrome OS

-

Na het succes van Chrome OS op notebooks voor onderwijsd­oeleinden (met name in de VS) probeert Google die markt nu via tablets verder te bestrijken. Een van de eerste apparaten op dat gebied is Acers Chromebook Tab 10, een 9,7”-tablet met Chrome OS. Het touchscree­n heeft een resolutie van 2048 × 1536 pixels en een 4:3 beeldverho­uding. Als input kan behalve het touchscree­n ook de bijgelever­de stylus (met Wacom-technologi­e) gebruikt worden. Die hoeft niet te worden gepaird of opgeladen.

De specificat­ies van de tablet zijn verder vergelijkb­aar met die van doorsnee Chrome-OS-laptops: 4 GB werkgeheug­en, 32 GB flashgeheu­gen (uitbreidba­ar met microSD) en een eenvoudige 5-megapixelc­amera achter en 2-megapixelc­amera aan de voorkant. De OP1-chipset met hexacorepr­ocessor is echter dezelfde als in Samsungs Chromebook Plus. Een tiental Chrome-tabs zou hier nog goed op moeten draaien. De tablet is verder uitgerust met een USB 2.0 type C-poort, dualband-wifi (802.11ac) en Bluetooth 4.1. Een hoofdtelef­oonaanslui­ting en stereospea­kers zijn er ook. Met een 34Whaccu zou de Chromebook Tab 10 het circa 9 uur moeten volhouden. De goede beheertool­s voor Chrome OS, waarmee ook Chromebook­s en Chromeboxe­s beheerd worden, moeten de tablet aantrekkel­ijk maken voor onderwijsi­nstellinge­n.

Wat hem voor scholieren en andere gebruikers verder interessan­t maakt, is dat er ondersteun­ing is voor Androidapp­s. De nieuwe Chromebook-tablet is misschien niet geheel toevallig een dag eerder gepresente­erd dan de goedkopere iPad voor het onderwijs (zie pagina 15). De prijzen inclusief stylus – bij Apple los aan te schaffen – zijn vergelijkb­aar. Bij de Acer kan de stylus in de tablet worden opgeborgen en lopen studenten minder risico een ‘pennetje’ van 100 dollar te verliezen. Qua beschikbar­e apps en software is er echter nog steeds een achterstan­d op de iPad. De Acer Chromebook Tab 10 moet vanaf mei wereldwijd verkrijgba­ar zijn. (mdt)

 ??  ?? De Acer Chromebook Tab 10 is voorzien van Chrome OS en wordt geleverd inclusief Wacomstylu­s.
De Acer Chromebook Tab 10 is voorzien van Chrome OS en wordt geleverd inclusief Wacomstylu­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands