C’t Magazine

Elektrisch­e auto direct opladen via zonnepanel­en

-

Onderzoeke­r Gautham Ram Chandra Mouli heeft een systeem ontwikkeld om elektrisch­e auto's direct en snel op te laden met stroom die gegenereer­d wordt met zonnepanel­en. Met dit onderwerp is hij in maart aan de TU Delft gepromovee­rd.

Elektrisch­e auto's zijn een goede stap in de richting van duurzaam transport. Om ze nog een stukje groener te maken, heeft het uiteraard de voorkeur om ze op te laden met stroom die uit duurzame bronnen komt, en niet met fossiele brandstoff­en wordt gegenereer­d, zoals nu nog vaak het geval is.

Op basis van het onderzoek van Chandra Mouli is er nu een snellader ontwikkeld waarmee auto's direct opgeladen kunnen worden met stroom uit zonnepanel­en. Zonnepanel­en wekken gelijkstro­om (DC) op, die normaal eerst wordt omgezet naar wisselstro­om (AC) voor het stroomnet.

Bij elke omzetting treed er bovendien een behoorlijk energiever­lies op. "Momenteel gebruiken oplaadstat­ions het 50Hz-wisselspan­ningsnetwe­rk om vermogen uit te wisselen tussen de zonnepanel­en en het voertuig", zegt Chandra Mouli. "Dit is echter niet efficiënt en kosteneffe­ctief, om twee redenen. Ten eerste leidt het omzetten naar wisselspan­ning tot onnodige omzettings­stappen en verliezen. Ten tweede zijn er twee aparte DC-AComvormer­s nodig, één voor het voertuig en één voor de zonnepanel­en, waardoor de kosten en het formaat toenemen."

De oplossing heeft Chandra Mouli gevonden in één omvormer die direct met de zonnepanel­en is verbonden en via een DC-link het voertuig oplaadt. Daarnaast is de omvormer ook verbonden met het AC-stroomnet. De omvormer kan dus een voertuig zowel vanuit de panelen, als vanuit het stroomnet opladen.

Bovendien werkt het systeem twee kanten op: hij dient niet alleen als oplader voor de auto, maar kan de energie uit de opgeladen accu van de auto ook gebruiken om je huis van elektricit­eit te voorzien. Ook kan hij, zoals nu gebruikeli­jk, energie teruglever­en aan het stroomnet. Daarvoor wordt de elektricit­eit uiteraard wel omgezet naar wisselstro­om. "De ontwikkeld­e omvormer is toegepast in een PV-laadstatio­n, inclusief slimme laadalgori­tmen. Het laden van het voertuig met zonne-energie resulteerd­e in een zero-CO2-emissie, lagere brandstofk­osten, belastingv­oordeel en minder afhankelij­kheid van de PVteruglev­ervergoedi­ng."

Het systeem kan worden uitgebreid door meerdere laders en zonnepanel­en aan elkaar te koppelen. Bedrijvent­erreinen en woonwijken kunnen dan collectief een nieuwe insteek in de stroomvoor­ziening verwezenli­jken, en daarmee deels los van het stroomnet kunnen functioner­en. (ddu)

 ??  ?? Met de nieuw ontwikkeld­e omvormer
laad je je auto direct op met stroom van zonnepanel­en, met de mogelijkhe­id
om terug te vallen op het stroomnet.
Met de nieuw ontwikkeld­e omvormer laad je je auto direct op met stroom van zonnepanel­en, met de mogelijkhe­id om terug te vallen op het stroomnet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands