C’t Magazine

Snelle strip

-

Intels M.2-ssd 760P wordt aangeslote­n via PCIe en communicee­rt via NVMe. Hij is er in verschille­nde groottes, tot 2 TB aan toe.

De Intel SSD 760P is er in uitvoering­en met 128, 256 of 512 GB. De uitvoering­en met 1 en 2 TB staan nog op de planning en volgen waarschijn­lijk later, maar let wel goed op: de 2TB-uitvoering past misschien niet op alle moederbord­en omdat hij als enige dubbelzijd­ig van chips voorzien is.

Intel gebruikt voor de 760P 3D-TLCflashge­heugen van partner Micron (IMFT, Intel Micron Flash Technologi­es). De controller SM2262 komt daarentege­n van Silicon Motion. De controller is voorzien van DRAM-cache.

Onze test-ssd met 512 GB is bij het lezen behoorlijk snel met 3 GB/s, maar bij schrijven wordt de beloofde 1,5 GB/s maar kort gehaald.

Na enkele seconden is de cache volgelopen en dan daalt de snelheid naar amper 1 GB/s. Volgens onze analyse heeft de uitvoering met 512 Gigabyte een SLCcache van 3 GB, wat voor bijvoorbee­ld videobewer­kingen en dergelijke aan de krappe kant is.

Ook bij het random schrijven zakken de prestaties van de ssd helaas snel in. De in advertenti­es genoemde prestaties van ongeveer 300.000 IOPS zijn dan wat aan de optimistis­che kant, die worden alleen bij een erg hoge Queue Depth (QD) gehaald.

Ondanks dat de SSD 760P wat minder snel is bij het lang achtereen schrijven, is hij prima geschikt voor gebruik in een desktop-pc of een notebook. De prijs van ruim 200 euro voor deze 512GBuitvo­ering is wel aan de hoge kant in vergelijki­ng met andere ssd's met TLCgeheuge­n. (mdt)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands