C’t Magazine

Usb-condoom

-

De PortaPow-adapter beschermt je smartphone tegen besmetting door wildvreemd­e usb-poorten en kan je smartphone opladen.

Dat je je oplaadkabe­l niet zomaar in een vreemde usb-poort moet steken, moge inmiddels wel duidelijk zijn. Aanvallers kunnen de eraan gekoppelde smartphone­s in dat geval makkelijk besmetten met malware of anders je foto's en andere data wel heel eenvoudig in handen krijgen.

Maar als je accu leeg raakt, is de behoefte hem op te laden waarschijn­lijk sterker dan je voorgenome­n zelfbeheer­sing. In dat geval biedt de PortaPow-adapter uitkomst.

Die onderbreek­t de datalijnen van een usb-poort, maar laat de oplaadfunc­tie intact. Dat werkte bij de test prima, de smartphone en pc hadden geen idee dat ze met elkaar verbonden waren.

Of je er zoals geclaimd wordt ook tot vier maal sneller mee oplaadt, hangt af van eerdere factoren, namelijk de stroombron, kabel en smartphone. Bij sommige combinatie­s verhoogde de adapter de laadstroom daadwerkel­ijk. In plaats van een gezapige 0,5 tot 1 ampère haalden een iPad en Galaxy S7 tot 2,1 ampère uit bepaalde laders.

Maar goede adapters en laders hebben de benodigde schakeling­en vaak al zelf ingebouwd. Echte snellaadte­chnieken zoals Quick Charge werken echter niet omdat die datalijnen nodig hebben.

Sommige USB 2.0-poorten van pc's en laptops leverden met de PortaPow 1,5 A, wat duidelijk buiten de usb-specificat­ies valt. Dat zou dan kunnen leiden tot het beschadige­n van het moederbord of een usb-poort, dus hou dat wel goed in je achterhoof­d voordat je de PortaPow gaat gebruiken. (mdt)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands