C’t Magazine

Weg met de muis

-

Native Instrument­s heeft de Komplete-controller­keyboards twee oled-displays gegeven om je work low te verbeteren.

Bij de Native Kontrol Standard (NKS) zitten alle virtuele instrument­en onder één dak, zodat niet alleen de instrument­en maar ook de geluiden te doorzoeken en bewerken zijn. De Komplete-keyboards sturen de software Komplete Kontrol daarbij aan. Dat programma werkt stand-alone of als plugin in een DAW. Ook andere merken beginnen de NKS-standaard te ondersteun­en.

De touch-gevoelige strips voor pitch en modulatie van de keyboards zijn bij MKII vervangen door klassieke draaiwiele­n. Het aantal functietoe­tsen is gestegen tot 40. De keyboards kunnen nu via USB 2.0 van stroom voorzien worden.

Native Instrument­s gebruikt de hoogwaardi­ge klavieren van de Italiaanse fabrikant Fatar voor de Komplete-controller­s. De toetsen hebben een aangename halfgewoge­n aanslag en bieden licht weerstand. De leds erboven zijn handig voor split-points en om arpeggio's te volgen. De beschrijvi­ngen van de regelaars zijn op de zwarte ondergrond bij minder licht daarentege­n wel slecht te lezen.

Het grootste nieuws is de twee grote kleurendis­plays. Bibliothek­en zijn nu makkelijk te doorzoeken, al heb voor het invoegen van extra effectplug-ins de muis nog wel nodig. De displays zorgen voor een sterkere integratie tussen hard- en software. Dat vergoedt de hogere prijzen, te meer omdat Komplete 11 Select meegelever­d wordt, een 25 GB grote soundlibra­ry met 11 instrument­en. Als Komplete Kontrol nu ook nog VST 3-instrument­en zou ondersteun­en, was het plaatje helemaal compleet. (nkr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands