C’t Magazine

Synology DS216se

-

De Diskstatio­n 216se van Synology wordt September dit jaar drie jaar oud. Maar met pensioen hoeft hij nog niet: de fabrikant blijft komen met softwareup­dates, waardoor de DS216se dezelfde actuele software heeft als de rest van zijn familie.

Dat er in deze NAS slechts een 800MHz-processor met één kern en 256 MB RAM zit, merk je bij de vlot reagerende menu’s helemaal niet.

Synology heeft clients voor een heleboel clouddiens­ten geïntegree­rd en back-ups naar de cloud zijn in een paar stappen geautomati­seerd. Regelmatig­e SMART-controles kun je ook makkelijk instellen en je kunt via een app of via e-mail bericht krijgen als er een defect dreigt te ontstaan of al opgetreden is.

Synology’s Package Center werkt ook op de DS216se feilloos. Synology zorgt er daarmee voor dat het apparaat jarenlang compatibel blijft – bij veel toepassing­en is de DS216se zelfs een relatief nieuw model op de lijst. Desondanks merk je wel wat van de mindere hardware. We konden de DS216se zonder problemen gebruiken als web- en mailserver, maar het indexering­sproces van de mediaserve­r Plex liet de processor aardig tegen zijn grenzen aanlopen. Toen werden de menu’s wel traag.

De Diskstatio­n 216se is ondanks zijn leeftijd een aantrekkel­ijk model voor gebruikers die wat speelruimt­e voor andere toepassing­sgebieden willen. Synology’s besturings­systeem is uitgerijpt en vervult alle NAS-wensen. Ondanks de mindere hardware doet het 135 euro kostende apparaat dan ook nog prima mee.

omvangrijk package-center goede monitoring­functies langzame hardware geen USB 3.0

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands