C’t Magazine

QNAP TS-251+

-

Bij het inrichten van de opslag in de TS-251+ biedt de setup-assistent de keuze tussen een 'Static', 'Thick' of 'Thin' volume. Als je voor Static kiest wordt er maar één volume gemaakt, dit zou net iets sneller moeten draaien dan de andere types. Bij Thick kun je meerdere volumes maken, bijvoorbee­ld een versleutel­d volume naast een onversleut­eld volume, of een volume voor iSCSI naast een voor gedeelde Windowsbes­tanden. Met Thin kun je meer opslagruim­te aanbieden dan fysiek aanwezig is, om zodra het nodig is dynamisch extra opslag toe te voegen.

Sommige functies werken alleen als je er een aparte licentie voor aanschaft: Camera Channel voor het opnemen van bewakingsv­ideo's, een exFAT-driver voor het benaderen van een externe opslag die met dat bestandssy­steem is geformatte­erd, McAfee antivirus en een TLS-certificaa­t voor de DDNS-service myqnapclou­d.

Die laatste kun je vermijden dankzij de ondersteun­ing van Let's Encrypt-certificat­en. Momenteel kun je echter een LE-certificaa­t uitsluiten­d voor het myqnapclou­d-domein gebruiken en ook niet met alternatie­ve domeinname­n aanvullen.

De NAS liet een klein steekje vallen qua beveiligin­g: zijn LDAP-server was volgens nmap 7.60 kwetsbaar voor een Poodle-aanval via poort 636. Daarmee zou de TSL/SSL-encryptie gehackt kunnen worden. Zolang dit nog niet is opgelost kun je daarom beter niet de server naar buiten openstelle­n of moet je LDAP-clients beperken tot TLS 1.2. Het is aannemelij­k dat dit gat verholpen word bij de volgende firmware-update. flexibel schijfgebr­uik additionel­e kosten voor extra functies

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands