C’t Magazine

Geheugenka­arten onder Android

-

Tot en met Android 4.3 Jelly Bean konden apps de geheugenka­art naar wens beschrijve­n en lezen. Elke app kon alle foto's, video's en andere bestanden benaderen die op de kaart waren opgeslagen.

Vanaf Android 4.4 KitKat konden apps omwille van de veiligheid de geheugenka­art niet meer benaderen. Ze hadden alleen nog lees- en schrijftoe­gang tot de app-specifieke map /Android/data/<package>/files. Via speciale API's konden bepaalde delen van de kaart daarnaast gelezen worden, zoals een gemeenscha­ppelijk map voor foto's of films. Dat betekent ook dat apps niet meer in hun geheel inclusief alle data naar de kaart verplaatst kunnen worden.

Sinds Android 5 Lollipop kunnen apps via een nieuwe Document-API weer willekeuri­ge delen van de kaart lezen en schrijven. Die moet je dan via een systeemdia­loog wel specifiek selecteren en vrijgeven.

Bij Android 6 Marshmallo­w hielden de ontwikkela­ars rekening met het feit dat veel goedkope toestellen maar weinig flashgeheu­gen hebben en gebruikers dat graag uitbreiden met een geheugenka­art. Die kan door het Android-toestel worden 'geadopteer­d' en wordt dan op een speciale manier geformatte­erd. Vervolgens werkt de kaart bijna alsof het om intern geheugen gaat. Apps en gegevens kunnen er dan naartoe worden verplaatst. Een op die manier geformatte­erde kaart kan echter niet meer buiten het toestel gelezen worden.

Android 7 Nougat biedt met de klasse StorageVol­ume nieuwe API's, die apps na bevestigin­g toegang verlenen tot gemeenscha­ppelijk gedeelde opslag.

Android 8 Oreo brengt nauwelijks veranderin­gen mee wat betreft geheugenka­arten. Het nieuwe bestandssy­steem SDCardFS heeft, in tegenstell­ing tot wat de naam doet vermoeden, alleen betrekking op het interne geheugen. Dat moet dan beter gaan presteren. Daarnaast verhelpt het ook het oude probleem dat apps de wijzigings­datum van bestanden niet kunnen aanpassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands