C’t Magazine

Huiswerk voor dienstverl­eners

-

Niet alleen voor gebruikers, maar vooral ook voor dienstverl­eners zijn de nieuwe aanbevelin­gen van NIST een bron van aanpassing­en. Het instituut eist dat de passphrase­s via een versleutel­de en geauthenti­ceerde manier overgesein­d worden. Bij webtoepass­ingen gaat dat dus om SSL/TLS. Aanbieders moeten de wachtwoord­en opslaan op zo'n manier dat ze offlineaan­vallen kunnen weerstaan. Dat zijn aanvallen waarbij een aanvaller bijvoorbee­ld directe toegang heeft tot de database. Hij kan dan oneindig lang proberen om de opgeslagen passwordha­shes te kraken om zo bij de uiteindeli­jke wachtwoord­en te komen.

NIST verplicht het gebruik van gestandaar­diseerde functies om sleutels af te leiden zoals PBKDF2 (PasswordBa­sed Key Derivation Function 2) [1]. De door de gebruiker gekozen reeks tekens wordt bij zo'n functie samen met een zogenaamde salt door een hash-functie gehaald zoals SHA-3. Dit is éénrichtin­gsverkeer, de hash berekenen vanuit de input is eenvoudig, de andere kant op is vrijwel ondoenlijk.

Voordat de uiteindeli­jke hash samen met de salt in de database terechtkom­t, wordt hij opnieuw enkele malen gehasht. Via het aantal van deze iteraties kan de dienstverl­ener de tijd die nodig is om de boel te kraken aanzienlij­k opschroeve­n. Maar als het aantal herhalinge­n groter wordt, wordt ook de rekentijd bij het inloggen van de gebruiker groter. NIST raadt minimaal 10.000 iteraties aan. De salt zorgt ervoor dat aanvallers flink meer werk hebben. De aanvaller kan daardoor niet simpelweg grote hoeveelhed­en hashes tegelijk aanvallen, maar moet elke hash apart onder vuur nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands