C’t Magazine

Smartcards

-

Smartcards slaan een geheime sleutel zodanig op dat malware er niet bij kan. Ze beschikken daarvoor over een eigen processor en een veilige opslagplaa­ts voor de sleutel. In plaats van die sleutel rechtstree­ks te gebruiken, berekent de smartcard zelf de bij de challenge passende handtekeni­ng.

Smartcards hebben geen commando waarmee de geheime sleutel kan worden uitgelezen. Als je toch wilt weten hoe de sleutel eruitziet, maak dan je borst maar nat, want fabrikante­n van smartcards gooien de logische poorten en geheugence­llen van de chip compleet door elkaar. Als je de chip eruit probeert te slijpen, kom je nooit gelijktijd­ig bij alle benodigde contactpun­ten om het geheugen uit te lezen. Een aanvaller zou elke geheugence­l die hij vindt afzonderli­jk moeten uitlezen. Zoiets is gekkenwerk.

Daarom willen banken dat klanten smartcards als bankpas gaan gebruiken. De pincode als tweede factor dient alleen om te voorkomen dat met een gestolen pas de bankrekeni­ng wordt geplunderd. Thuis op de pc kun je zo'n bankpas alleen met behulp van een TAN-generator gebruiken. Je plaatst een kaart in de TAN-generator en hij scant een knipperend­e code op je beeldscher­m. Voordat een TANcode wordt berekend, worden op het schermpje het rekeningnu­mmer en het bedrag vermeld. Op die manier kun je controlere­n of er eventueel malware actief is die valse informatie wil verzenden.

Veilig online bankieren zonder TAN-codes is mogelijk met een paslezer en een pas die geschikt is voor HBCI. Er zijn ook smartcards voor GnuPG die RSA-sleutels veilig bewaren. Als je wilt, kun je er zelfs harde schijven mee versleutel­en. Voor die opties heb je behalve de betreffend­e pas een extra pincode nodig. Sommige hardware-tokens, zoals de Yubikey en Nitrokey, kunnen zich voordoen als een smartcard inclusief paslezer, zodat je daar dezelfde dingen mee kunt als met de GnuPG-smartcards.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands