C’t Magazine

Vorwerk Kobold VR200

-

De Kobold begint de schoonmaak­ronde met de randen. Daarbij maakt hij ook korte detours in naastgeleg­en ruimtes. Verder is zijn route goed doordacht. Hij raakt nauwelijks de meubels en als dat al gebeurt is het slechts een zachte botsing. Hier merk je het voordeel van de ultrasone sensoren aan de voorkant. Een handig detail is de opvangbak die met een normale stofzuiger is schoon te maken. Bij alle andere bots krijg je vieze vingers bij het legen.

De VR200 deelt grote ruimtes op in kleinere gedeeltes. De richting van de banen verschilt per ruimte. Als hij recht op een wand af gaat draait hij niet om, maar stofzuigt eerst de randen tot aan het eind. Om hinderniss­en wordt heen gewerkt en daarna gaat de bot verder met zijn oorspronke­lijke route. In de normale modus is de VR200 niet bepaald stil, maar zijn zuigkracht is prima.

Net als bij de Neato D5 heeft de Vorwerk last van zijn hoekige voorkant bij het draaien in hoeken. Soms ging hij kort in de achteruit en stootte zichzelf dan een stukje omhoog tegen een hindernis achter hem. De VR200 stofzuigt niet in krappe stukken en tussen stoelpoten. Afgezien daarvan is de navigatie in orde.

Op het gebied van bedienings­gemak wint de Vorwerk. Alle belangrijk­e instelling­en stel je makkelijk in via het kleine scherm op het apparaat. Met de app kun je de robot op afstand besturen, maar dat is niet echt nodig omdat je er een afstandsbe­diening bij krijgt. Als je erg op je privacy bent gesteld, kun je de VR200 ook offline gebruiken.  makkelijk te bedienen  goede navigatie en zuigkracht  minder goed in hoeken en gaten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands