C’t Magazine

iRobot Roomba 980

-

De Roomba 980 ziet er stevig en netjes afgewerkt uit. De borstelmod­ule met rubber rollers is niet zo gevoelig voor haren. De motoren zijn ook goed beschermd tegen stof. Ook de betrouwbar­e tapijt-herkenning en de meegelever­de beacons om bepaalde stukken af te schermen bevielen goed. Een minpunt is de in de opvangbak ingebouwde motor. Hierdoor is deze als enige in de test niet uit te spoelenDie is daardoor niet uit te spoelen.

De Roomba 980 reinigt in banen haaks op zijn basisstati­on. Bij grote obstakels draaide hij om en ging later verder met het gebied achter het obstakel. Hij ging wel direct om kleine hinderniss­en heen, maar gek genoeg tegen de klok in. Dit laat hem niet handig gebruik maken van de aan de rechterkan­t gemonteerd­e zijborstel. Oudere Roomba-modellen deden dit met de klok mee en hadden zo borstelcon­tact. Hoeken en gaten ontweek hij bij het aflopen van de banen. Hij kwam er vaak nog terug bij zijn laatste meters waarin hij de randen schoonmaak­t.

Hij vond goed zijn weg, maar de opdeling van de ruimte was wat verwarrend. Het kwam voor dat de robot de helft van de woonkamer af had en ineens naar de slaapkamer verdween om dan later pas weer terug te keren. Hij botst zacht maar relatief vaak tegen obstakels aan. Blijkbaar vertrouwt hij bij het herkennen van obstakels vooral op zijn IR-sensoren aan de voorkant en zijkant. Het laaghangen­de toilet werd veelvuldig geraakt en uiteindeli­jk reed hij zichzelf er klem onder.  maakt goed schoon  veel functies  prijzig

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands