C’t Magazine

Partitione­ren om data te scheiden

-

Er zijn goede redenen om persoonlij­ke bestanden gescheiden te houden van het besturings­systeem, maar er zijn helaas ook goede redenen daartegen. De belangrijk­ste is gebrek aan schijfruim­te. Als er bijvoorbee­ld één enkele, kleine ssd in een pc of notebook zit en die ook nog gepartitio­neerd moet worden, dan wordt de ruimte op de gegevens of de Windowspar­titie snel te klein. Als Windows dan te weinig ruimte heeft voor belangrijk­e maar grote updates of, in het geval van Windows 10, de grote halfjaarli­jkse functieupg­rades, dan zal het scheiden van de data meer problemen veroorzake­n dan oplossen.

Als je pc echter meer schijven bevat, is een scheiding zonder problemen mogelijk. In het ideale geval staat de Windowsins­tallatie op een snelle ssd voor een zo groot mogelijke snelheid, terwijl een grote en tragere, maar ook goedkopere convention­ele magnetisch­e schijf de persoonlij­ke bestanden bevat. Want daar is ruimte belangrijk­er dan snelheid. Als beloning voor de moeite leidt dat niet alleen tot een eenvoudige­re overstap naar een ander besturings­systeem, maar ook eenvoudige­re backups. Na de eerste volledige backup van persoonlij­ke bestanden is het voldoende om alleen de minder omvangrijk­e veranderin­gen op te slaan, maar bij Windows helpt alleen een volledige backup met een imager. Het besturings­systeem bestaat immers uit verschille­nde componente­n die allemaal van elkaar afhankelij­k zijn en die alleen na een volledige backup zinvol kunnen worden hersteld.

Bovendien zijn backups niet even vaak nodig. Een backup van Windows is alleen nodig na uitgebreid­e configurat­iewijzigin­gen. Na de eerste installati­e is dat meestal slechts één keer per maand, na de patchday. De wijziginge­n in de persoonlij­ke bestanden moeten daarentege­n dagelijks of nog vaker worden opgeslagen, afhankelij­k van het belang van de wijziginge­n. Ge scheiden dataopslag maakt dat makkelijke­r en houdt images en backups altijd klein: c: krijgt alleen een volledige imagebacku­p als het nodig is, alle wijziginge­n op d: zo vaak mogelijk een bestandsba­ckup. Als imager kun je c' tWIMage gebruiken [3]. Als je nog steeds met Windows 7 werkt, gebruik je in plaats daarvan Drive Snapshot. Tips voor backupstra­tegieën staan in [4,5,6].

De steeds weer terugkeren­de tip om programma's ook een eigen partitie te geven klopt echter niet. Voor zover het niet om portable toepassing­en gaat, kunnen die het beste op de Windowspar­titie blijven. Ook applicatie­s kunnen immers uit verschille­nde componente­n en registerin­gangen bestaan, die zelfs bij het installere­n op een aparte partitie toch op de Windowspar­titie terecht kunnen komen. Daarom is een betrouwbar­e backup alleen mogelijk in combinatie met de Windowsins­tallatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands