C’t Magazine

Nog meer hulpmiddel­en

-

Hoewel Schijfbehe­er en DiskPart de belangrijk­ste hulpmiddel­en zijn voor het beheer van harde schijven, zijn ze niet de enige. De bij Windows 8 geïntroduc­eerde Storage Spaces [2], of Opslagruim­ten, worden beheerd met het gelijknami­ge programma. Houd dat in gedachten als Schijfbehe­er en DiskPart een harde schijf niet willen herkennen. Als die dan niet gewoon defect is, kan hij deel uitmaken van een opslagruim­tegroep en kan hij alleen bewerkt worden met het bijbehoren­de programma totdat alle beheerinfo­rmatie verwijderd is.

Informatie over bestandssy­stemen en stationsty­pen vind je in Windows met het commandlin­eprogramma fsutil.

Met fsutil fsinfo drivetype g: kun je bijvoorbee­ld bepalen of het usbstation dat gekoppeld is als g: intern gemeld wordt als stick ('removable drive') of als harde schijf ('fixed drive'). Voor alle versies van Windows ouder dan Windows 10 versie 1703 is dat belangrijk voor de vraag of Windows meer dan één partitie mag maken (want dat werkt niet met sticks).

Ook PowerShell is beschikbaa­r als alternatie­f voor commandlin­eliefhebbe­rs. Meer informatie over de beschikbar­e cmdlets vind je in de betreffend­e Technetbib­liotheek, zie de link onderaan dit artikel. PowerShell heeft in dat geval echter een aanzienlij­k nadeel: het programma kan alleen gebruikt worden na het installere­n van Windows, en dan is het voor veel taken al te laat. De installati­eomgeving Windows PE ('Preinstall­ation Environmen­t') en de herstelomg­eving Windows RE ('Recovery Environmen­t') beschikken niet over PowerShell.

Windows PE bevat wel een ander, zij het zeer rudimentai­r grafisch partitione­ringsprogr­amma, en wel het installati­eprogramma setup.exe van Windows, dat na het opstarten automatisc­h start vanaf de installati­emedia. Tijdens het installati­eproces verschijnt daarin een dialoogven­ster voor het selecteren van de schijfruim­te waarop Windows geïnstalle­erd moet worden. Dit dialoogven­ster kan echter nog wat meer taken uitvoeren. In de meeste gevallen is het echter het beste om het partitione­ren over te laten aan de wizard. Daarvoor verwijder je eenvoudig alle bestaande partities (vanzelfspr­ekend alleen als je een backup van al je bestanden hebt) en wijst dan de 'niettoegew­ezen ruimte' toe. Het installati­eprogramma maakt dan alle partities die nodig zijn. Als de schijf helemaal leeg is, wordt indien nodig ook het partitione­ringsschem­a aangepast. Je kunt de partities ook zelf instellen, maar dan ben je er ook zelf verantwoor­delijk voor dat die partitione­ring klopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands