C’t Magazine

Speurneuze­n

Met Linux via de commandlin­e zoeken op internet

- Tim Schürmann www.ct.nl/softlink/1805117

Met de tools googler en ddgr kun je via de commandlin­e bliksemsne­l zoekopdrac­hten uitvoeren op het internet via Google of DuckDuckGo. En je hebt geen last van irritante advertenti­es.

Soms zijn er situaties waarbij je niet zonder meer toegang hebt tot Firefox of Chrome om iets op te zoeken. Dat is bijvoorbee­ld het geval wanneer je via SSH werkt. En het is goed mogelijk dat zware terminalge­bruikers al langere tijd de droomwens hebben om even snel vanaf de commandlin­e iets te googelen. In zulke gevallen zijn de tools googler en ddgr een handige uitkomst. met ddgr zoek je op internet via DuckDuckGo, terwijl googler, zoals de naam al zegt, via Google, Google Site Search en Google News speurt.

Debian en Ubuntu stellen googler en ddgr beschikbaa­r via hun repository's, voor Arch Linux staan er pkgbuilds in de AUR klaar. Op GitHub vind je actuele pakketten voor Arch Linux, CentOS, Debian, Fedora en Ubuntu. Voor Ubuntu-gebruikers is er een PPA waar ook ddgr in zit. Je kunt alle downloadli­nks vinden via de link onderaan dit artikel. Als je de tools vanuit een pakket hebt geïnstalle­erd, dan kun je ze starten door googler of ddgr op de commandlin­e uit te voeren. Als er geen pakket beschikbaa­r is voor een bepaalde Linux-distributi­e, dan kun je de zip le met de broncode downloaden op GitHub. Pak het bestand uit en start het script 'googler' dat er in zit.

Opsporen

Je hoeft alleen maar de tool en als parameter de gewenste zoekopdrac­ht in te typen, bijvoorbee­ld:

googler "c't magazine"

De programma's schakelen dan over naar een interactie­ve modus waarin je met de toetsen N en P door de resultaten bladert. Met de F-toets spring je terug naar het begin. Als je googler en ddgr op de desktop gebruikt, hoef je alleen maar het nummer in te typen van het gewenste zoekresult­aat en op Enter te drukken om de desbetre ende website te openen in je standaardb­rowser. Als je met SSH op een server werkt, moet je mogelijk nog de parameter --url-handler toevoegen. Als je met de tekstgebas­eerde browser Lynx wilt werken, dan moet je voor de zoekopdrac­ht nog --urlhandler lynx invoegen. Met de Q-toets beëindig je de interactie­ve modus. De zoekopdrac­ht kun je aanpassen met parameters, die voor het zoekwoord moeten staan. Met de parameter -w beperk je bijvoorbee­ld de zoekopdrac­ht zodat er wordt gezocht binnen een website, bijvoorbee­ld ct.nl: googler -w ct.nl linux. Als alternatie­f kun je bij googler ook Google Keywords gebruiken: googler site:ct. nl linux. Bij ddgr stel je met -r de regio in waarin gezocht wordt, bijvoorbee­ld met ddgr -r nl-nl linux wordt alleen binnen Nederland gezocht. Verdere parameters voor DuckDuckGo staat bij de documentat­ie via de link onderaan.

Googler levert met -l resultaten in de ingestelde taal: googler -l NL linux geeft alle Nederlands­e resultaten voor de zoekopdrac­ht 'Linux'. Let op dat je de afkorting voor de taalinstel­ling met hoofdlette­rs schrijft. Als je in Google News wilt zoeken, dan moet je aan googler de parameter -N toevoegen. Nieuwsberi­chten over Linux zoek je dan dus met googler -N linux. Met -n beperk je het aantal zoekresult­aten per pagina: googler -n 6 linux toont de eerste zes zoekresult­aten. Soms kunnen dit er ook minder zijn, omdat advertenti­es en andere zaken uitge lterd worden.

Bij beide tools deactiveer­t de parameter --np de interactie­ve modus. De resultaten kun je dan via een pipe naar een ander programma doorsluize­n. Het inkleuren van de resultaten stop je met -C, met -x schakel je de automatisc­he spellingco­rrectie uit en wordt er gezocht op exact de tekst die je hebt getypt. Een handleidin­g met meerdere voorbeelde­n vind je op de manpage (man googler c.q. man ddrg). (ddu)

 ??  ?? Googler en ddgr werken met deels verschille­nde parameters, waarbij googler op het moment beduidend meer instelling­en toelaat.
Googler en ddgr werken met deels verschille­nde parameters, waarbij googler op het moment beduidend meer instelling­en toelaat.
 ??  ?? Compleet zonder advertenti­es: googler en ddgr leveren een lijst van zoekresult­aten zoals die in een browser verschijne­n. Als je in dit voorbeeld '1c' intypt, kom je op de contactpag­ina terecht.
Compleet zonder advertenti­es: googler en ddgr leveren een lijst van zoekresult­aten zoals die in een browser verschijne­n. Als je in dit voorbeeld '1c' intypt, kom je op de contactpag­ina terecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands