C’t Magazine

Over .dev en .foo

-

Nog niet zo lang geleden heeft Google een wijziging aangebrach­t aan Canary, de ontwikkelv­ersie van Chrome, die de browser dwingt om TLS-versleutel­de verbinding­en te gebruiken. Hiermee volgt Google de IETF-standaard 'HTTP Strict Transport Security'. Volgens deze specificat­ie kunnen websites declareren dat gegevens alleen over versleutel­de verbinding­en worden verstuurd en kunnen gebruikers instellen dat de inhoud van bepaalde sites uitsluiten­d wordt geopend wanneer deze versleutel­d is. Google heeft Canary zo ingesteld dat de browser de inhoud van domeinen onder de TLD .dev alleen opent wanneer ze versleutel­d zijn. Chrome weigert dan een onversleut­elde verbinding op te zetten met een webserver die via een .dev-domein wordt benaderd.

Over het algemeen is dit wenselijk, maar het maakt het lastig voor webontwikk­elaars die in een lokale testomgevi­ng met .dev werken zonder TLS-versleutel­ing. Dergelijke installati­es zullen na de update naar de nieuwe Chrome-versie niet meer werken. Maar webontwikk­elaars zullen uiteraard ook willen controlere­n of hun producten met Chrome werken en hun werk dus ook op deze browser willen testen.

Het inrichten van TLS-encryptie is in ontwikkelo­mgevingen niet altijd mogelijk en ook niet altijd wenselijk – hoewel webtoepass­ingen uiteraard ook met TSL-encryptie worden getest. Google heeft verder de rechten van de TLDnaam “foo” in handen en ook daar eist de komende versie van Chrome dat de verbinding versleutel­d is.

De nieuwe Chrome-versie is voorlopig nog niet voor het brede publiek verschenen, maar de nieuwste versie is wel beschikbaa­r (zie de link onderaan).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands