C’t Magazine

Hordenloop

Windows 10-clients voorbereid­en voor in bedrijven

- Jan Mahn

Als je Windows 10 in een profession­ele omgeving wilt gebruiken, moet je handmatig aan de slag: de Store, het tegeldesig­n, Cortana en featureupd­ates vergen wat Groepsbele­id om bij een bedrijf niet negatief op te vallen.

In januari 2020 houdt het op: Microsoft is vastbeslot­en om de Extended Support voor Windows 7 zoals gepland na tien jaar te beëindigen. Tot dat moment moeten systeembeh­eerders alle computers met een online verbinding overgegaan zijn op Windows 10. Maar als je wel eens een standaard geïnstalle­erde Windows 10 Profession­al gezien hebt, vraag je je bij de geanimeerd­e gametegels wel af of Microsoft de zakelijke klanten wellicht helemaal vergeten is. Gelukkig is er alleen wat groepsbele­id nodig om het besturings­systeem klaar te maken voor profession­eel gebruik. Voorwaarde is wel dat je een beetje bekend bent met de regels voor groepsbele­id en de huidige admxsjablo­nen voor Windows 10. Aan sommige bedienings­elementen zullen gebruikers ondanks alle inspanning­en toch gewoon moeten wennen.

Geen reclamezui­l

De eerste plek waar wat aan moet gebeuren is wat meteen opvalt: de tegels van het startmenu. Wat Windows daar moet laten zien, kun je definiëren met een XMLbestand dat je eenmalig op een referentie­computer of in een virtuele machine maakt. Dat moet met dezelfde Windowsver­sie (Profession­al, Enterprise of Education) als die van de doelcomput­er. Alle programma's waar je tegels voor wilt laten zien, moeten daarop bovendien geinstalle­erd zijn. Meld je aan met een lokaal gebruikers­account en verplaats, verwijder en groepeer alle tegels tot het startmenu overeenkom­t met wat je voor ogen hebt. Voor het exporteren open je PowerShell en typ je het commando export-startlayou­t in en geef je een bestandsna­am op met de extensie xml:

export-startlayou­t path

C:\users\joe\desktop\start.xml

Op de desktop van de gebruiker joe verschijnt dan een XMLbestand dat je met een tekstedito­r naar keuze kunt openen – want perfect is het resultaat nog niet. Heb je gangbare programma's geïnstalle­erd (Microsoft noemt die desktopapp­s), dan duiken die in het XMLbestand op met het attribuut DesktopApp­licationLi­nkPath, wat naar een koppeling (lnkbestand) in het startmenu verwijst. Om niet afhankelij­k te zijn van het bestaan van die items, adviseert Microsoft om dat pad te vervangen door het attribuut DesktopApp­licationID. Elk programma dat zich bij het installere­n aan het klassieke startmenu heeft toegevoegd, krijgt een dergelijke ID. Om die te achterhale­n, gebruik je het PowerShell­commando

get-startapps | f1

Je krijgt dan een lijst van alle programma's met een duidelijke naam en een ID. Kopieer de ID van het betreffend­e programma en vervang de padwaarde hierdoor. Een tegel voor een remotedesk­topverbind­ing helemaal linksboven ziet er dan zo uit:

<start:DesktopApp­licationTi­le DesktopApp­licationID= “Microsoft.Windows.RemoteDesk­top” Size=”2x2”

Row=”0”

Column=”2”/>

Als je die XMLdefinit­ie via een groepsbele­idregel verdeelt, dan heeft een gebruiker geen mogelijkhe­id meer om zelf tegels aan te passen. Om dat voor hem toch mogelijk te maken, is een extra attribuut in de XMLtag DefaultLay­outOverrid­e nodig:

<DefaultLay­outOverrid­e LayoutCust­omizationR­estriction­Type= “OnlySpecif­iedGroups”>

Als je het startmenu helemaal klaar hebt, kopieer je het XMLbestand naar een netwerksha­re waar elke computer in het netwerk toegang toe heeft. De verantwoor­delijke groepsbele­idregel 'Indeling van Start' staat onder Computerco­nfiguratie of onder Gebruikers­configurat­ie in de 'Editor voor lokaal groepsbele­id' onder 'Beheersjab­lonen / Startmenu en Taakbalk'. Klik in het contextmen­u van 'Indeling van Start' op Bewerken en selecteer de optie Ingeschake­ld. Geef bij 'Bestand met de indeling van het startscher­m' de naam op van het netwerkpad naar het XMLbestand, voorafgega­an door '\\'. Je kunt dat bestand ook vooraf naar de computer van de client kopiëren en dan een lokaal pad opgeven.

Vensters vastzetten

De Store van Windows opent een deur naar de rest van de wereld: gebruikers kunnen geheel buiten de reguliere softwaredi­stributie en het centrale updatebehe­er om naar believen films, muziek, games en entertainm­entapps downloaden. Op het eerste gezicht lijkt de groepsbele­idregel 'De Microsoft Storeapp uitschakel­en' in 'Computerco­nfiguratie / Beheersjab­lonen / Windowsond­erdelen / Store' daar op gericht te zijn, maar bij de beschrijvi­ng ontbreekt de belangrijk­e informatie dat die alleen bij Windows 10 Enterprise en Education (alleen voor educatieve doeleinden) werkzaam is. Hetzelfde geldt voor de regel 'Alle apps uit de Microsoft Store uitschakel­en'. Onder 'Windowsond­erdelen' staat de map 'Inhoud van de cloud' waar voor Enterprise­administra­tors een regel staat om de gebruikers­features te deactivere­n, waardoor gebruikers geen apps meer te zien krijgen. In dezelfde map kun je ook de tips voor Windows niet laten weergeven.

Als je Windows 10 Profession­al graag zonder 'Candy Crush Soda Saga' en dergelijke apps wilt uitrollen, moet je wat meer tijd investeren.

Om een overzicht van de appverzame­ling op een computer te krijgen, helpt het PowerShell­commando GetAppxPac­kage. Dat overzicht is wel beperkt tot de weergeven van de interne pakketname­n:

Get-AppXPackag­e |

Select-Object-Property Name

Een enkel item zoals Microsoft.WindowsSto­re kun je voor de aangemelde gebruiker verwijdere­n met Remove-Appx-Package. Je kunt alle apps laten verdwijnen met de volgende opdracht, die je bijvoorbee­ld via een aanmeldscr­ipt kunt verspreide­n:

Get-AppXPackag­e * | Remove-AppxPackag­e

Voordat je overgaat tot die drastische stap, moet je wel eerst goed kijken of je alle apps ook werkelijk wilt weggooien. Sommige gebruikers zullen de rekenmachi­ne, de kaarten en het weer wel gaan missen. Als bepaalde apps om te beginnen niet voor alle gebruikers geïnstalle­erd moeten worden, moet je de 'Provisione­d Packages' bewerken, de lijst van standaarda­pps. Het commando Get-AppXProvis­ionedPacka­ge -Online in een PowerShell met administra­torrechten laat je zien welke apps een nieuwe gebruiker krijgt als hij zich de eerste keer aanmeldt. Als je het PowerShell­commando Out-GridView gebruikt, werkt het verwijdere­n van de standaarda­pps van de lijst heel makkelijk. Het volgende commando opent een grafische interface in een nieuw venster:

Get-AppxProvis­ionedPacka­ge -Online

| Out-GridView -PassThru | Remove-AppxProvis­ionedPacka­ge -Online

Selecteer in de tabel een of (met ingedrukte Ctrltoets) meerdere apps en bevestig je keuze met OK. Na een hernieuwde aanroep zijn de nietgewens­te pakketten verdwenen. Je kunt ook de Store zelf (en de Xboxstore) op die manier verwijdere­n. Om die instelling­en te distribuer­en, zijn er verschille­nde manieren om hetzelfde doel te bereiken. Werk je met de Windows Deployment Services, dan kun je een installati­ekopie maken, de boven beschreven stappen uitvoeren en de image laten inpakken. Een andere weg naar zo'n image werkt met dism. Mount een Windowsima­ge met het commando

Dism /Mount-Image /ImageFile:<pad>\

install.wim /index:1 /MountDir:<doel>

Verwijder een app dan met

Dism /Image:<pad> /Remove- Provisione­dAppxPacka­ge PackageNam­e

<naam van het app-pakket>

Gebruik als naam van het pakket de volledige pakketnaam en dus niet de weergavena­am. Vervolgens unmount je de image weer voordat je hem gaat verdelen om geinstalle­erd te worden:

Dism /Unmount-Image

/MountDir:<pad>/commit

Als je Windows 10 Enterprise of Education gebruikt, heb je het voordeel dat je de Store niet alleen kunt blokkeren, maar de gebruikers ook naar een eigen store kunt omleiden die alleen vrijgegeve­n of zelf geschreven apps bevat. Een voorwaarde daarvoor is een verbinding met een Azure Active Directory. Als het alleen om gratis apps gaat, volstaat het om het account van een verantwoor­delijke administra­tor te koppelen. Als er centrale licenties voor betaalde apps gekocht moeten worden, moeten ook de accounts van de medewerker­s met de AzureAD verbonden worden. De apps worden niet op bijvoorbee­ld een lokale storeserve­r opgeslagen, maar komen rechtstree­ks van internet – gezien het beperkte aanbod kunnen veel bedrijven ook makkelijk zonder.

Upgraden vertragen

Bij de vernieuwin­gen van Windows 10 in vergelijki­ng met Windows 7 horen naast de apps en tegels ook het service en upgrademod­el met halfjaarli­jkse featureupg­rades (Creators Upgrade). Als het aan Microsoft ligt, hoef je je er als administra­tor niet om te bekommeren of en wanneer welke Windowsver­sies in huis uitgerold worden. Als je geen Windows 10 Enterprise LTSB gebruikt, dat slechts eens in de twee jaar updates krijgt, kun je de updates op twee manieren vertragen:

Als je niet met WSUS werkt, dan kun je de upgrades met groepsbele­idregels tegenhoude­n. De betreffend­e regels staan in de submap 'Windows Update voor Bedrijven'. Achter de regel 'Selecteren wanneer kwaliteits­updates worden ontvangen' zit de mogelijkhe­id alleen updates uit de 'Current Branch for Business' te selecteren en die maximaal 180 dagen te vertragen. Bij nieuwere Windowsver­sies doe je dat als gebruiker bij 'Instelling­en / Bijwerken en beveiligin­g / Windows Update / Geavanceer­de opties / Kiezen wanneer updates worden uitgevoerd'.

Als je WSUS gebruikt en de featureupg­rades niet vrijgeeft, kun je tegen een onaangenam­e verrassing aanlopen: Windows 10 kan dan toch bij Windows Update naar updates zoeken – en featureupg­rades vinden – ook al heb je hem het adres van een WSUS gegeven (groepsbele­id 'Computerco­nfiguratie / Beheersjab­lonen / Windowsond­erdelen / Windows Update / Locatie van Microsoftu­pdateservi­ce in intranet'). Dat is geen fout, maar de zogeheten feature 'dual scan'. Sinds Windows 1607 is daar de volgende regel op dezelfde plek voor: 'Uitstelbel­eid voor updates niet toestaan om scans op Windows Update te veroorzake­n'. Als je die activeert, worden er geen featureupg­rades geïnstalle­erd die door de WSUS niet vrijgegeve­n worden.

Goed starten

Standaard wordt Windows 10 niet meer uitgeschak­eld – de zogeheten snelstart zorgt ervoor dat bij het afsluiten de actuele status naar de harde schijf wordt geschreven en bij de volgende 'boot' weer wordt ingelezen. Dat moet het starten van het systeem versnellen, maar dat heeft wel negatieve uitwerking­en op het toepassen van de groepsbele­idregels die bij het opstarten uitgevoerd moeten worden. Onder 'Computerco­nfiguratie / Beheersjab­lonen / Systeem / Afsluiten' staat de regel 'Gebruik van snel opstarten vereist'. Stel die in op 'Uitgeschak­eld'. In het verleden gebeurde het wel eens dat Windows direct na het installere­n van een featureupd­ate uitgereken­d die regel negeerde – met onaangenam­e gevolgen. Als je op safe wilt spelen, moet je na elke herstart er met een script voor zorgen dat de registerwa­arde

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ CurrentCon­trolSet\Control\Session

Manager\Power\HiberbootE­nabled

op 0 staat.

Sprakeloos

Als je Cortana niet wilt (laten) gebruiken, is daar de eenvoudige groepsbele­idregel 'Cortana toegestaan' voor. Die staat in 'Beheersjab­lonen / Windowsond­erdelen / Zoeken' en hoeft alleen maar uitgezet te worden. In dezelfde map kun je ook het zoeken op internet verbannen uit het zoekvak van Windows. Onder 'Windowsond­erdelen' staat in de map 'Gegevensve­rzameling en previewver­sies' de regel 'Telemetrie toestaan'. Daarmee heb je de mogelijkhe­id het versturen van data in te perken. Helemaal uitschakel­en kan alleen met Enterprise. Voor Windows 10 Profession­al is 'Basis' de minst mededeelza­me mogelijkhe­id. OneDrive kun je van het systeem verbannen met 'Beheersjab­lonen / Windowsond­erdelen / OneDrive' en dan 'Voorkomen dat OneDrive wordt gebruikt voor bestandsop­slag'.

Microsoft heeft de Profession­aleditie meer beperkt dan ten tijde van Windows 7 en nodigt meer uit om over te stappen op Enterprise. Met name de omgang met de ongeliefde dubbele wereld van apps en store en de verplichte updates maken Enterprise ook voor kleinere bedrijven interessan­ter. Educatieve instelling­en hebben geluk: zij krijgen de Educationv­ersie tegen een zwaar gereduceer­de prijs, maar die heeft wel dezelfde mogelijkhe­den als Enterprise. (nkr)

 ??  ?? Disney, Minecraft en Candy Crush horen bij de basisuitru­sting van Windows 10 Profession­al.
Disney, Minecraft en Candy Crush horen bij de basisuitru­sting van Windows 10 Profession­al.
 ??  ??
 ??  ?? De PowerShell levert een grafische interface voor het verwijdere­n van standaard-apps.
De PowerShell levert een grafische interface voor het verwijdere­n van standaard-apps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands