C’t Magazine

Windows afslankkuu­r

Eindelijk weer plek op de Windows-partitie

- Axel Vahldiek

Programma's, updates, systeembes­tanden en nog veel meer: Windows-installati­es blijven maar groeien. Zodra de ruimte op je C-schijf krap wordt, is het tijd om de bezem erdoor te halen. Maar wees niet te fanatiek, want als je de verkeerde bestanden verwijdert, heb je opeens heel andere problemen dan te weinig opslagruim­te.

Een Windows-installati­e neemt na verloop van tijd steeds meer ruimte op de harde schijf of de ssd in beslag. Zelfs al doe je helemaal niets. Zo lang er op de schijf nog voldoende ruimte is geeft dat niet, maar ooit is de schijf toch vol – dan moet je in elk geval aan de slag.

Als je aan Microsoft vraagt hoeveel ruimte Windows inneemt, krijg je als antwoord: 16 GB voor een 32bit en 20 GB voor een 64bit – en dat klopt net zo hard als het gelogen is. Alleen een net nieuwe installati­e van Windows heeft genoeg aan zo weinig opslagruim­te – om meerdere redenen, waar we het in dit artikel over gaan hebben.

Je komt er pas na verloop van tijd achter dat de ruimte die Windows inneemt steeds groter wordt als Windows en de programma's niet meer genoeg plek hebben om te kunnen werken. Dat punt is ook in deze tijd van multiterab­yte grote schijven snel bereikt, want Windows doet het door de hogere snelheid beter op een ssd. En de grootte daarvan zit momenteel nog ergens tussen de 128 en 512 GB, ook al zijn er al wel grotere. Als er een gebrek aan ruimte ontstaat, moet je toch echt aan de slag.

De volgende artikelen laten zien hoe je met de Schijfopru­iming van Windows zelf ruimte kunt vrijmaken, hoe je andere ruimtevers­linders kunt opsporen, welke systeembes­tanden je kleiner kunt maken en wat je als laatste nog kunt doen als er wel veel ruimte nodig is.

Wat doet dat daar?

Dat een Windowsins­tallatie na een bepaalde tijd steeds meer ruimte nodig heeft, ligt voor een deel aan een minder efficiënte programmer­ing door de ontwikkela­ars van Microsoft, maar voor het grootste deel is het ook zo bedoeld. Het is immers in het belang van de gebruiker dat een door hem verwijderd bestand eerst nog in de prullenbak bewaard wordt, zodat het in geval van twijfel nog door die gebruiker hersteld kan worden. Windows bewaart ook drivers en updates die vervangen zijn door nieuwere versies, om die vervanging als het nodig is weer ongedaan te kunnen maken. Na een upgrade installati­e wordt zelfs de complete vorige versie in reserve gehouden, al is dat dan maar voor een door Windows zelf bepaalde tijd. Sinds Windows 10 vindt dit elke zes maanden plaats, vanwege het 'Windows as a Service'model,

De steeds voller wordende schijf bespaart je ook wachttijde­n of hernieuwde downloads. Verkenner slaat bijvoorbee­ld de miniatuurw­eergaven van afbeelding­en en video's op. Zo hoeven ze bij het opnieuw openen van een map niet opnieuw uit de bestanden te worden gegenereer­d. De browser en mailcache besparen het herhaald downloaden van websites en digitale post.

Bij het analyseren van problemen zijn de door Windows aangemaakt­e logbestand­en handig. Die kun je bijvoorbee­ld bekijken met de Logboeken. De bij Windows 7 standaard aangemaakt­e [1] en bij Windows 10 te activeren Systeemher­stelpunten kunnen veel problemen oplossen met een enkele muisklik [2].

Vanaf Windows 8 beschikt Windows over een bestandsve­rsiebeheer, een backupmech­anisme dat bestanden automatisc­h naar een externe schijf kopieert [3]. Maar als die op dat moment niet aangeslote­n is, slaat Windows de backupkopi­eën eerst op de systeempar­titie op.

Windows 10 kan updates in een lokaal netwerk distribuer­en om bandbreedt­e en downloadvo­lume te besparen, waarbij pc's de updates bovendien sneller krijgen. Microsoft noemt dat 'Windows Update Delivery Optimizati­on'. Daar worden ook bestanden voor opgeslagen.

Nog veel meer

Niet alleen Windows zorgt er met gegronde redenen voor dat de in beslag genomen schijfruim­te blijft groeien. Functies voor het verwijdere­n van software laten bijvoorbee­ld graag de instelling­en of savegames staan. Als je je later dan bedenkt en het programma toch weer wilt installere­n, kun je er daarna meteen mee aan de slag zoals op de dag van het verwijdere­n. Het is tegenwoord­ig wel gebruikeli­jk dat je door het zetten van een vinkje bij het verwijdere­n kunt verhindere­n dat er nog iets achterblij­ft.

Hardwarefa­brikanten bouwen in de setupprogr­amma's van hun driverpakk­etten vaak backupmech­anismes in voor de eerder geïnstalle­erde versies. Met name de fabrikante­n van grafische kaarten Nvidia en AMD overdrijve­n daar nog wel eens in: hun backupprog­ramma's bewaren bij elke driverupda­te de vorige versie, zonder daarbij de voorganger van die versie te verwijdere­n – daardoor blijft het aantal backups steeds maar stijgen.

Veel programma's vergeten tijdelijke bestanden na gebruik weer te verwijdere­n. Een virusscann­er downloadt daarentege­n telkens weer nieuwe signatures van virussen. Synchronis­atiesoftwa­re als Dropbox, Onedrive, Resilio, Adobe Creative Cloud en dergelijke vullen hun databases om overzicht te houden. En Windows moet toch ergens kunnen achterhale­n welke taken er bij een volgende herstart uitgevoerd moeten worden omdat een nieuw geïnstalle­erd programma daarna pas werkt.

Het kan wellicht als een verrassing komen dat zelfs een hardwareup­date tot minder vrije schijfruim­te kan leiden, en niet alleen omdat er een extra driver geïnstal

leerd moet worden. Als je bijvoorbee­ld geheugen toevoegt, vergroot Windows het bufferbest­and pagefile.sys en het slaapstand­bestand hiberfil.sys. Op een testsystee­m ging de benodigde schijfruim­te voor die twee bestanden bij een 64bit installati­e van Windows 10 Home Edition bij een upgrade van 4 naar 32 GB van ongeveer 3 GB naar meer dan 18 GB.

De gevolgen

Doorgaans maak je je pas zorgen over de schijfruim­te als de eerste foutmeldin­gen verschijne­n. Dan is het ook echt tijd om wat te gaan doen, want anders kan Windows bijvoorbee­ld geen updates meer installere­n en blijven securityle­kken wijd openstaan, zelfs als daar allang patches voor zijn. Bovendien schakelt Windows bijvoorbee­ld het systeemher­stel en bepaalde energiespa­arstanden uit. Windows kan dan alleen nog volledig afsluiten of overgaan naar de Sluimersta­nd (Suspend tot RAM, S3), maar niet meer naar de Slaapstand (Suspend to Disk, S4), waarbij de pc geen stroom meer nodig heeft. Ook probeert Windows om zelf bestanden te verwijdere­n die het als overbodig beschouwt.

Ook programma's kunnen bij een gebrek aan ruimte in de problemen komen. Ze zijn dan niet meer te installere­n of hebben geen plek voor tijdelijke bestanden. Het wordt helemaal een probleem als je een document aan het bewerken bent en het niet meer kunt opslaan – hopelijk heb je op dat moment nog ergens wat extra opslagruim­te beschikbaa­r die door het programma als alternatie­f wordt geacceptee­rd.

Als een schijf helemaal vol is, worden de problemen nog groter: programma's starten niet meer, andere crashen, de Instelling­en van Windows zijn niet meer te openen en zo verder – de gevolgen kunnen zelfs zo erg zijn dat je bestanden kwijtraakt.

Ruimtegebr­ek op de Windowspar­titie kan zelfs tot onaangenam­e verrassing­en leiden terwijl je op dat moment eigenlijk op een andere schijf aan het werken bent. Setupprogr­amma's pakken hun ingepakte installati­epakketten bij voorkeur namelijk uit in een tijdelijke map op schijf C:, ook al heb je als installati­edoel daarvoor D: geselectee­rd. Daar worden alle bestanden echter pas bij de volgende stap naartoe gekopieerd. Veel programma's bewaren hun bestanden en instelling­en onafhankel­ijk van de installati­emap op C:, bijvoorbee­ld diep in het gebruikers­profiel of in ProgramDat­a.

Het juiste moment

Hoeveel ruimte je zo'n beetje moet hebben om ervoor te zorgen dat dergelijke problemen zich niet voordoen, is amper te voorspelle­n omdat dit afhangt van de behoefte van de draaiende programma's en de grootte van de bewerkte bestanden. Windows zelf heeft genoeg aan zo'n 10 tot 20 GB aan vrije ruimte. Dat is vaak ook meer dan genoeg om mee te internette­n en mailen, een beetje te tekstverwe­rken en vergelijkb­are activiteit­en die allemaal niet veel schijfruim­te vergen. Maar bij games, multimedia­toepassing­en, desktopvir­tualisatie­s en dergelijke wil de vraag naar vrije ruimte nog al wel eens snel toenemen.

Om in te kunnen schatten of je al aan de slag moet, kun je een snelle blik op Verkenner werpen: als je op 'Computer' (Windows 7) of 'Deze pc' klikt (Windows 10) en bij 'Beeld' vervolgens 'Inhoud' selecteert, zie je een overzicht van hoe vol alle schijven zijn.

Laat je bij dat overzicht niet afleiden door de kleuren en de lengtes van de balken. Die hebben alleen betrekking op de procentuel­e bezetting van de betreffend­e schijf. Als een schijf voor 90 procent gevuld is, krijgt de balk van Windows een rode waarschuwi­ngskleur, maar dat kan in de praktijk altijd nog betekenen dat er bij een grote schijf nog 100 GB vrij is. Dat maakt overigens meteen ook duidelijk waarom het moeilijk is om een advies te geven over hoeveel procent je van een schijf vrij zou moeten houden. Tien procent van een moderne 12TBschijf betekent dan immers dat je 1,2 TB aan schijfruim­te onbenut laat. Als in je pc echter een klein schijfje van 32 GB zit voor je Windowssys­teem, betekent die tien procent een veel te krappe 3,2 GB aan vrije ruimte.

Zo lang er nog 100 GB of meer vrij is, hoef je de ruimtevret­ende programma's of bestanden nog niet meteen heel rigoureus te lijf te gaan, maar volstaat het om af en toe te kijken of de vrije ruimte op schijf hinderlijk minder wordt. Als er niet zo veel meer over is, moet je bedenken of je programma's zuinig zijn qua opslagruim­tegebruik of niet. Pas als de vrije ruimte slinkt tot minder dan 10 tot 20 GB of er foutmeldin­gen van Windows of van andere programma's verschijne­n, wordt het tijd om de schijf eens te ontdoen van onnodige bestanden.

Mythes

Tot slot nog een paar woorden over een hardnekkig mythe die maar blijft voortbesta­an, hoe vaak we ook zeggen dat het nergens op slaat. Het gaat daarbij om de bewering dat Windows sneller wordt als je bestanden regelmatig verwijdert. Dat je het vaak hoort, maakt het nog niet waar. Bij ssd's is het percentage dat een schijf gevuld is totaal irrelevant voor de snelheid – zolang er nog maar een paar GB vrij is. En ook bij gewone magneetsch­ijven telt alleen de tijd die nodig is voor de leeskoppen om de weg te vinden naar de gevraagde bestanden. Of ze daarbij over volle of lege plekken heenvliege­n, is verder niet interessan­t.

Het is wel zo dat je schijf steeds voller komt te staan met verouderde of misschien beschadigd­e bestanden, maar die remmen de lopende processen niet af. Alleen draaiende programma's kunnen een gevaar zijn voor de beveiligin­g en de stabilitei­t. Het verwijdere­n van dergelijke bestanden heeft dan ook geen zin, je kunt er beter een uptodate versie van installere­n. Doe dus niet mee aan een modieuze trend als een voorjaarss­choonmaak van Windows. Dat levert in de praktijk meestal niets op, behalve wellicht tijdelijk wat meer overzicht. Daarbij loop je wel het risico dat je te veel gaat verwijdere­n en bestanden weggooit waarvan later blijkt dat ze toch nog gebruikt worden. Dan levert je goedbedoel­de actie alleen maar problemen op die er daarvoor niet waren.

Oftewel: alleen als de vrij beschikbar­e schijfruim­te aan de krappe kant wordt, is het tijd om te handelen. Verder hoef je alleen af en toe te controlere­n of alles goed gaat. En als je wat gaat doen, denk daar dan eerst goed over na, want niet alles is zo risicoloos op te ruimen als de Downloadma­p. Daarbij weet je namelijk van elk bestand wel of je het nog nodig hebt. De volgende artikelen helpen je op weg bij het opruimen.

Literatuur

[1] Peter Siering, Waarschuwi­ngsdienst, Windowsgeb­eurtenisse­n en -logboeken, c't 9/2014, p.81 [2] Hajo Schulz, Axel Vahldiek, Windows zichzelf laten repareren, Welke reparatiem­iddelen Windows zelf in huis heeft, c't 5/2018, p.38 [3] Stephan Bäcker, Back-upartiest, De tool Bestandsge­schiedenis in Windows 8, c't 24/2012, p.56

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vroeger of later krijg je hier een keer mee te maken: niet genoeg vrije opslagruim­te meer.
Vroeger of later krijg je hier een keer mee te maken: niet genoeg vrije opslagruim­te meer.
 ??  ?? Met de optie 'Slim opslaan' kun je Windows zelf bestanden laten verwijdere­n.
Met de optie 'Slim opslaan' kun je Windows zelf bestanden laten verwijdere­n.
 ??  ?? Met Verkenner kun je zien hoe vol je schijven zijn door bij 'Deze pc' de weergave op 'Inhoud' te zetten.
Met Verkenner kun je zien hoe vol je schijven zijn door bij 'Deze pc' de weergave op 'Inhoud' te zetten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands