C’t Magazine

Intel NUC7CJYH mini-barebone

Mini-pc Intel NUC7CJYH met tweemaal HDMI 2.0

- Christof Windeck

De Intel-barebone NUC7CJYH van 120 euro kan twee 4K-schermen aansturen. Hij is zuinig en stil, maar niet al te snel.

Zelfs de zuinigste x86-processors beschikken tegenwoord­ig over ingebouwde gpu's die op twee schermen tegelijk Ultra HD of 4K-beelden kunnen afspelen. Wil je dat een beetje ergonomisc­h doen met een beeldverve­rsingsfreq­uentie van 60 Hz, dan heb je HDMI 2.0 of DisplayPor­t 1.2 nodig. Weinig moederbord­en of mini-pc's hebben twee van zulke aansluitin­gen, maar deze betaalbare NUC van Intel heeft dat wel: er zitten twee HDMI 2.0-poorten op.

De basis van deze NUC (Next Unit of Computing) is de zuinige Celeron J4005 uit de Gemini-Lake-serie. De ventilator staat vaak stil, dan maakt het doosje geen geluid, ook geen vreemde piepende bijgeluide­n die sommige fanless-pc's maken. Bij belasting gaat de ventilator langzaamaa­n sneller draaien en pas bij langdurig maximaal belasten ruist hij hoorbaar.

De keerzijde hiervan zijn de bescheiden prestaties. Toch scoort de Celeron J4005 circa 60 procent beter bij singlethre­aded Cinebench dan de Celeron N3450 in NUC-voorganger NUC6CAYH (zie c't 9/2017, pagina 70). Maar die is sneller bij multithrea­d-taken. Beide 'Atom-Celerons' zijn duidelijk langzamer dan de Core i-Celerons (Kaby en Coffee Lake), vooral bij singlethre­ad-software. De quadcore Pentium Silver J5005 in het duurdere NUC-model NUC7PJYH weet die net te overtreffe­n bij multithrea­ding.

Idle op het Windows-bureaublad verbruikt de NUC7CJYH slechts 4,7 tot 6 watt. Met Linux is het energiever­bruik nauwelijks hoger. De bijgelever­de voeding is met 65 watt erg ruim bemeten. Dat geldt ook voor de maten, het is nu een apart voedingsbl­ok en zit niet meer in de stekker verwerkt. De uitbreidin­gsmogelijk­heden zijn beperkt en bestaan in het kort uit vier USB-3.0-poorten, een sd-kaartlezer, inbouwruim­te voor een ssd of harde schijf en twee SO-DIMM-slots. Intel heeft het over maximaal 8 GB RAM, maar twee 8GBmodules (in totaal 16 GB) werkt ook. Wifi wordt verzorgd door de CNVi-controller in de Celeron J4005 met een enkele stream en een vastgesold­eerde antenne.

De letter 'H' in de typeaandui­ding geeft aan dat de behuizing hoger is, met ruimte voor een 2,5-inch schijf. De Atom Celerons hebben ook geen PCIe-3.0-lanes voor NVMe-ssd's, maar met een M.2-SATAvarian­t zou het doosje nog kleiner heben kunnen zijn. De nieuwe Celeron kan in theorie dankzij een ingebouwde audioDSP ook met spraakcomm­ando's gewekt worden. Bij de test werkte dat echter niet omdat de NUC7CJYH de daarvoor benodigde moderne stand-bystand S0ix niet kende.

Als de DSP in het BIOS wordt geactiveer­d, is een speciale versie van de Realtek-geluidsdri­ver nodig.

Geen HDR

We konden helaas geen HDR-beelden uit de Gemini-Lake-NUC krijgen, dat reserveert Intel voor duurdere modellen met Kaby Lake. Netflix wilde bovendien geen Ultra-HD-materiaal naar de NUC7CJYH streamen, bij Full HD hield het op.

Vanaf de schijf of bij het streamen van YouTube speelt het kleine kastje 4Kvideo's echter vloeiend af, ook in VP9codec. Alleen in het begin als de buffer gevuld wordt, zijn er wat haperingen merkbaar. Een poging om twee van dergelijke video's tegelijk op twee schermen af te spelen was echter te hoog gegrepen, toen werd het beeld erg schokkerig.

Conclusie

Intel heeft inmiddels vijf jaar NUC-ervaring en dat is bij de NUC7CJYH te merken aan allerlei details. Als je genoeg hebt aan de beperkte rekenkrach­t, kun je hiermee voor circa 200 euro een stille en zuinige mini-pc in elkaar zetten (120 euro voor de NUC plus 40 euro elk voor 4 GB geheugen en een 120 GB-ssd). Dan heb je een minipc waarmee je ook twee 4K-schermen tegelijk kunt aansturen. Dat is veel performanc­e voor de prijs. (mdt)

 ??  ??
 ??  ?? Der NUC7CJYH is de goedkoopst­e barebone met tweemaal HDMI 2.0.
Der NUC7CJYH is de goedkoopst­e barebone met tweemaal HDMI 2.0.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands