C’t Magazine

NZXT N7 Z370 LGA1151-moederbord

-

Design-bordje met veel koeling Het moederbord N7 Z370 van NZXT biedt een bijzonder design en veel ventilator­aansluitin­gen. De aansturing daarvan loopt via Windows.

De N7 Z370 van fabrikant NZXT is een LGA1151-moederbord met Z370-chipset en ondersteun­t de achtste generatie Core i-processors. Er zitten maar liefst acht fanheaders van 4 pinnen op, wat het moederbord geschikt maakt voor zware systemen met meerdere behuizings­ventilator­en en waterkoeli­ng.

Opvallend is de afdekking van het moederbord die aansluit op het design van de behuizinge­n van NZXT. Alleen de DIMM-slots, PCIe-slots, cpu-socket en aansluitin­gen voor SATA, USB en voeding zijn niet afgedekt. Om bij de twee M.2-slots en de ATX12V-stekker te komen, moet je de afdekplaat dan eerst ook losmaken. En dat is een klusje dat toch wel het nodige geduld vereist omdat de afdekking met clipbevest­igingen vastzit die lastig los gefriemeld moeten worden.

Het PWM-signaal voor de cpu-koeler gebruikt een ongebruike­lijk frequentie: NZXT heeft ervoor gekozen om de frequentie in te stellen op 11,7 kHz, terwijl 25 kHz daarentege­n standaard is. In de praktijk hebben de meeste koelers hier echter geen problemen mee en werken ze ook op dit moederbord ook wel naar behoren. De overige aansluitin­gen werken ellemaal wel conform de standaard met 25 kHz. In het BIOS kun je alleen het toerental van de cpu-koeler configurer­en en twee pompaanslu­itingen. De overige vierpins ventilator­headers moeten via de Windows-tool CAM worden geregeld. Met deze tool kun je de curves van de verschille­nde fans apart instellen met 10 punten in stappen van 5 procent. De regeling kun je naar keuze instellen op de temperatuu­r van de cpu of van de gpu. CAM geeft daarnaast informatie over het toerental en energiever­bruik van de ventilator­en en je kunt er de processor mee overklokke­n. Bovendien kun je er ook RGB-ledstrips mee aansturen.

Als je het systeem inschakelt, verschijnt al na 12 seconden het Windowsbur­eaublad. Met 17 watt idle is het een van de zuinigste moederbord­en met een Z370-chipset. Bij maximale belasting verbruikte het hele systeem 167 watt. De Core i5-8600K waarmee we getest hebben gebruikte echter 10 watt meer dan de 95 watt die volgens de Thermal Design Power (TDP) zijn toegestaan omdat NZXT de powerlimit met 250 watt veel te hoog had ingesteld.

De audiochip levert via de analoge uitgangen een uitstekend­e kwaliteit met een signaal-ruisverhou­ding van 110 dB. Met behulp van DisplayPor­t 1.2 en HDMI 1.4 kunnen twee 4K-schermen door het moederbord worden aangestuur­d, maar via de HDMI-aansluitin­g worden beelden in de Ultra HD resolutie (3840 × 2160) slechts met een refreshrat­e van 30 hertz weergegeve­n.

Ondanks de hoge prijs van 280 euro heeft de NZXT N7 Z370 geen SuperSpeed­Plus-aansluitin­gen (USB 3.1 Gen. 2) noch USB Type-C. Als het je niet om het design gaat, vind je bij andere fabrikante­n vergelijkb­are moederbord­en al vanaf circa 160 euro. (mdt)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands