C’t Magazine

Asus ZenBook Flip S

-

Spiegeltje … De ZenBook Flip S is een mooie 2-in-1 laptop die opvalt qua design. Het scherm is minder geschikt voor buiten.

De ZenBook Flip valt op met zijn fraaie donkerblau­we metalen behuizing en gouden rand. Het goud komt terug in het Asus-logo en de toetsenbor­dbeletteri­ng. Die schijnt door als je de toetsenbor­dverlichti­ng activeert. De laptop is erg dun en licht maar maakt een solide indruk, ook de scharniere­n waarmee je het toetsenbor­d wegklapt naar tabletmodu­s.

Het 13,3-inch full-hd-scherm laat ruimte voor verbeterin­g. Kleuren en scherpte zijn prima, maar de helderheid is vrij laag en het scherm spiegelt erg. De camera boven het scherm gaat niet hoger dan VGA (640 × 480). Het touchscree­n werkt prima en samen met het lage gewicht werkt de Windows 10-tabletmodu­s goed. Handig is de geïntegree­rde vingerafdr­ukscanner in de rand. Die is dankzij die positie in alle denkbare standen te gebruiken.

Het toetsenbor­d typt redelijk en het grote trackpad werkt fijn. De twee USB-Cpoorten aan weerszijde­n maken laden en iets aansluiten tegelijk mogelijk. De vier Harman Kardon-speakers onderop klinken beter dan gemiddeld, maar het blijven notebooksp­eakers natuurlijk. Met een vlotte dualcore, ssd en 8 GB aan RAM zijn de prestaties goed. De Flip S blinkt uit qua design – maar blinkt eigen lijk vooral qua scherm. (mdt)

HDMI 2.0-instapmoed­erbord Gigabyte heeft zijn J4005N D2P moederbord voorzien van een dualcore Celeron J4005 processor, die ook geschikt is voor 4K-displays.

De zuinige processork­ernen van processors uit de zogenaamde Atom-Celeroneri­e leveren niet zo heel erg veel rekenkrach­t. De huidige generatie Gemini Lake, waar de Celeron J4005 onder valt, is in ieder geval wel wat sneller dan de vorige Celeron-varianten. Hij biedt wat extra functional­iteit, met name ondersteun­ing voor HDMI 2.0, zodat je ook een UHD-display kunt aansluiten, en een hardwarema­tige videodecod­er voor video's die met H.265 (HVEC) en VP9 gecodeerd zijn. Ook voor de 10-bit varianten daarvan. De chips uit de Gemini Lake-serie ondersteun­en geen hoger (HDR-)contrast, wat in tegenstell­ing is tot wat het gegevensbl­ad vermeldt. Intel bevestigt dat ook in een forum bevestigt.

Maar het moederbord kan via HDMI 2.0 wel resoluties aan tot 3840 × 2160 pixels met een refreshrat­e van 60 hertz. Daardoor lopen 4K-video's van YouTube er heel soepel op.

De Celeron J4005 haalt 145 punten bij Cinebench R15 en is daarmee weliswaar sneller dan een tien jaar oude Core 2 Duo P8600, maar ook 35 procent langzamer dan een Celeron G3900 van 35 euro. Het energiever­bruik inclusief de ATX-voeding is met 8,4 watt idle verder dik in orde. Als hij op volle kracht rekent, komt hij uit op 24 watt uit, wat op zich standaard is voor een Atom-Celeron. Het passieve koellichaa­m wordt onder continue belasting wel 55 graden Celsius warm, maar dat zal in de praktijk echter nauwelijks voorkomen.

Volgens de specificat­ies van Intel kun je er maximaal 8 GB DDR4 geheugen inprikken, maar het werkt ook met 16 GB (2 × 8 GB). Er zitten een VGA-poort, een paral- lelle poort en een RS232-poort op de Gigabyte J4005N D2P. Daar kun je indien nodig oudere randappara­tuur op aansluiten, zoals een bonnetjesp­rinter of kassalade. Een PS/2-aansluitin­g zoek je echter tevergeefs. Je kunt een Companion RF-module (CRF) aansluiten op een zogenaamde CNVi-aansluitin­g voor wifi. De daadwerkel­ijke controller zit in de Gemini Lake SoC verwerkt. Waar de afkorting CNVi voor staat, wordt bij Intel echter niet duidelijk, en een passende module hebben we eigenlijk nog nergens kunnen vinden.

De passief gekoelde Gigabyte J4005N D2P kan 4K-video's afspelen en oudere hardware vervangen waarbij niet al te veel rekenkrach­t is vereist, zoals computerge­stuurde kassasyste­men of fabrieks-pc's. Het moederbord is niet helemaal ideaal om te dienen als basis voor een mediacente­rpc, omdat het geen HDR ondersteun­t. Een mini-pc met een losse voeding is daarbij wel zuiniger, maar minder flexibel uit te breiden. (ddu)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands