C’t Magazine

Samsung NVMe-ssd's: 970 Evo & 970 Pro

-

Rappe renpaarden

Samsungs 970-serie PCIe-ssd's zetten nog een tandje bij en overtreffe­n hun ook al behoorlijk rappe voorganger­s. De 960-serie PCIe-ssd's van Samsung was al flink sneller dan de concurrent­en, en nu gooit Samsung daar nog eene een schep bovenop met de 970-serie. De Evo en Pro halen leessnelhe­den tot 3,5 GB/s.

De Pro haalde bij sequentiël­e transfers bij het lezen meer dan 3,5 GB/s en bij schrijven 3,1 GB/s. Dit is 50 procent meer dan bij de 960 Pro. De Evo haalde dankzij zijn Turbo Write (een deel van het TLCgeheuge­n in SLC-modus) tegen de 2,9 GB/s bij het schrijven. Bij langere tijd schrijven zakte dit en klein beetje in naar 2,4 GB/s.

Bij de 970-serie wordt 3D-NAND met 64 lagen gebruikt uit eigen huis. De Pro heeft MLC-flash met twee bit per cel, de Evo het betaalbaar­dere TLC met drie bit per cel. De controller heeft vijf ARM-kernen. Eentje daarvan communicee­rt met de pc en de andere vier zijn voor het managen van de NAND-flash.

De Evo is te krijgen met capaciteit­en van 250 GB tot zelfs 2 TB, en de Pro is op dit moment in versies van 512 GB en 1 TB te koop.

Hoe sneller de ssd, hoe meer kans op oververhit­ting van het geheugen en vooral de controller. Wij maten een maximale temperatuu­r van 80 graden. Bij deze temperatuu­r hielden de ssd's hun maximale snelheid even vol.

Na ongeveer 90 seconden greep de oververhit­ting s beveiligin­g ine n schroefde de snelheid omlaag. Maar ook dan zijn de ssd's nog steeds erg vlot. (avs)

Slim schakelen

De DSP-W245 van D-Link laat je schakelsch­ema's instellen, energie meten en is (beperkt) via spraakbest­uring of IFTTT aan te sturen. De slimme stekkerdoo­s is qua design strak ogend maar is wel fors van formaat. Bij het gebruik van flinke adapters raak je een aansluitpo­ort kwijt of kun je niet meer bij de handmatige aan/uitknop, dus let op hoe je je apparaten aansluit. Via de mydlink-app voeg je de stekkerdoo­s toe aan de eventuele rest van je smart home Dlink-apparaten en koppel je hem aan je wifinetwer­k.

De mydlink-app biedt schakelsch­ema's en verbruiksm­eting per poort. Deze energiemet­ing wordt vrij regelmatig ververst. Het verbruik wordt netjes in grafieken voor een gekozen periode aangegeven, met daarbij het gemiddelde verbruik en eventueel 'zwaar' verbruik.

De naam van de stekkerdoo­s en de losse poorten zijn aan te passen, zodat je makkelijke­r ziet wat je aan- of uitschakel­t. De weergave van de poorten via een soort draaiende schijf werkt niet fijn. Hiermee tik je vrij snel op de verkeerde poort waardoor je per abuis iets uitzet. De schakelsch­ema's invoeren werkt via een cirkel om begin- en eindtijd mee aan te geven, wat niet handig is en geen handig overzicht van schakeltij­den geeft.

Na het instellen werkt alles zoals het hoort. Er is ook integratie met Alexa, Google Assistant en IFTTT, maar in Nederland zijn de opties niet volledig bruikbaar. De Power Strip is een veelzijdig smart homeproduc­t met (slimme) schakelfun­cties en handige energiemet­ing, maar de app heeft nog wat wel wat werk nodig. (avs)

Rappe RAID

In de externe RAID-behuizing SK-2520 U3.1 van Akitio kun je verschille­nde RAID-combi's toepassen. De SK-2520 U3.1 zit degelijk in elkaar: hij is helemaal van aluminium opgetrokke­n. In onze test haalden we met twee ingebouwde Samsung 850 Pro 256 GB ssd's in de RAID 1-modus 560 MB/s bij het uitvoeren van leesacties en 520 MB/s bij het schrijven. Dat is niet heel erg slecht, maar de waarden zitten wel flink onder de maximale grens van USB 3.1 Gen 2, oftewel Superspeed+. Naast RAID kun je beide ssd's als aparte drives gebruiken of juist als één grote drive in de vorm van een JBOD (just a bunch of disks).

In de RAID 1-configurat­ie verbruikte het apparaat 3 watt op stand-by. Bij het lezen stopte de teller bij 6 watt tijdens het lezen en bijna 9 watt bij het schrijven. Dat lijkt wat veel voor een usb-apparaat, maar de C-poort ondersteun­t apparaten tot 15 watt.

De SK-2520 U3.1 kun je in principe ook op een USB-A-poort aansluiten, maar dan moet je wel de losse voeding gebruiken. Met die voeding kun je ook apparaten opladen met een verbruik van maximaal 15 watt. In onze test werkte dit met een Samsung Galaxy S8 goed, waarmee we ook de gegevens op de drive konden benaderen.

De SK-2520 U3.1 is snel en flexibel: in de bays passen harde schijven met een hoogte tot 15 mm,waardoor er ook schijven van 5 TB in passen. Zo kun je er de komende jaren wel mee vooruit. Of je houdt het bij een set ssd's, als je snel data wilt kunnen kopiëren. (ddu)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands