C’t Magazine

Test van back-uprogramma's voor Windows

Back-upprogramm­a’s voor Windows

- Jan Schüßler

Je kunt natuurlijk je foto’s, scriptie en andere belangrijk­e bestanden elke dag handmatig naar een usb-stick kopiëren. Dat is echter niet zo handig: als de harde schijf in je pc het begeeft, helpt het je niet genoeg op weg om snel verder te kunnen werken. Negen back-up-programma’s laten in deze test zien of zij de moeite waard zijn om je geld aan te spenderen.

De dag 31 maart zeg je misschien niets, maar is een belangrijk­e dag, namelijk 'World Backup Day'. Dit is de actiedag van een volgens eigen zeggen onafhankel­ijke campagne die de noodzaak van back-ups onder de aandacht wil brengen. Daar kan wat ons betreft niet vaak genoeg op gehamerd worden. Nog steeds maken veel gebruikers niet of niet vaak genoeg een reservekop­ie van belangrijk­e gegevens. Als dan je scriptie waar je lang en hard aan gewerkt hebt ten prooi valt aan ransomware of een kapotte ssd, is het janken geblazen.

Er is zo enorm veel back-upsoftware te vinden dat je onderhand niet weet waar je beginnen moet. Dat is niet verrassend, want de eenvoudigs­te back-upprogramm­a’s kopiëren simpelweg de inhoud van een map met een klik van A naar B, wat voor programmeu­rs niet meer is dan een vingeroefe­ning. Iets betere programma’s maken het eenvoudig mogelijk om regelmatig bepaalde mappen te kopiëren (bijvoorbee­ld Duplicati, zie c’t 9/2016, pagina 68). Andere specialise­ren zich in het maken van een image van een station, bijvoorbee­ld ons eigen programma c’t-WIMage, dat de systeempar­titie met de standaardp­rogramma’s kopieert en op willekeuri­ge hardware weer terugzet.

Keuzestres­s

Dergelijke programma’s hebben echter maar beperkte mogelijkhe­den. Daarom hebben wij strikte criteria gekozen om programma's te zoeken die zo breed mogelijk inzetbaar zijn. De geteste programma's moeten afzonderli­jke bestanden of mappen kunnen kopiëren, maar ook hele partities en de volledige harde schijf. Dat laatste komt van pas als de harde schijf het begeeft en de Windows-installati­e na herstel op moet kunnen starten van een nieuwe schijf of zelfs op een volledig nieuwe pc. Daarvoor moet de software ook een bootable herstelmed­ium bieden.

De programma's moeten back-ups kunnen inplannen, de opgeslagen gegevens naar wens kunnen versleutel­en en als doel lokale (interne en externe) opslagmedi­a kunnen benaderen, dus ook netwerkbro­nnen zoals een NAS of een externe usb-schijf aan een router. Bovendien is het wenselijk dat ook de cloudopsla­g van Google, Dropbox en dergelijke geïntegree­rd is, zodat belangrijk­e gegevens ook makkelijk buitenshui­s bewaard kunnen worden.

Ook een logboekfun­ctie is essentieel. De mooiste back-upsoftware is niets waard als je je veilig waant terwijl het uitvallen van een opslagmedi­um niet wordt opgemerkt. In het ideale geval kun je statusberi­chten voor back-ups ook via e-mail laten verzenden. Om ruimte te besparen moet een programma ook incremente­el of differenti­eel kunnen kopiëren. Dit is vooral handig bij grote hoeveelhed­en gegevens en zorgt ervoor dat bij elke back-up niet alles opnieuw wordt opgeslagen, maar alleen de gewijzigde of toegevoegd­e onderdelen.

Geteste software

De Zwitserse producent Acronis biedt True Image 2018 Premium met een fixed hoeveelhei­d opslag aan als abonnement; de andere programma's zijn Aomei Backupper Profession­al, Ashampoo Backup Pro 11, EaseUS Todo Backup Home, Macrium Reflect 7 Home, NovaStor NovaBackup PC, O&O DiskImage 12 Pro, Paragon Backup & Recovery Advanced en het gratis programma Veeam Agent for Windows. Bij alle programma’s krijg je een doorlopend­e licentie. Soms hebben fabrikante­n verschille­nde prijsmodel­len en bieden een goedkopere licentie die slechts geldig is voor de huidige versie van het programma en een duurdere met gegarandee­rde gratis updates voor toekomstig­e versies.

Testparcou­rs

Wij testten op een desktop-pc met een Intel Core i5-7500 op een Asus-moederbord B250M-C, met 16 GB RAM en een ssd van 250 GB. Alle programma's werken volgens hun fabrikant op zijn minst op Windows 7, 8.1 en 10. Voor onze test gebruikten wij een standaardi­nstallatie van Windows 10 Home versie 1709, 64-bits, inclusief een gebruikers­account met beperkte rechten, waarin de back-upsessies gestart zijn.

Zo hebben we onder andere een backup gemaakt van het hele station, dus alle bestaande partities, en het systeem hersteld op een ssd van 120 GB op 'kale' hardware ('Bare Metal Recovery', BMR).

Daarnaast hebben we een map met testgegeve­ns gemaakt die we vulden met 2,15 GB aan Windows-systeembes­tanden, en dan drie keer dezelfde inhoud in drie submappen. Daarmee hebben we vooral de compressie bij de standaardi­nstelling gemeten en hoe lang een back-up van de map duurde. Met een videobesta­nd van ongeveer 10 GB hebben we het splitsen voor FAT32 geformatte­erde media getest. Daarop kunnen bestanden om technische redenen niet groter zijn dan 4 GB.

Met een paar speciaal door ons gemaakte testbestan­den hebben we specifieke functies van het NTFS-bestandssy­steem getest. Denk aan sparse files (placeholde­r-bestanden), junctions en hard links (koppelinge­n op het niveau van het bestandssy­steem) en bestanden waarvan Windows 'vorige versies' heeft opgeslagen. Ook lege mappen en bestanden van nul bytes zaten erbij.

Verder hebben we een oude Microsoft Surface Pro 3 met een met Bitlocker versleutel­de Windows 10 Pro gebruikt om een BMR van het hele systeem op identieke hardware te testen.

Waar naartoe?

Alle programma's kunnen naast lokale stations ook SMB-netwerksha­res als backupdoel gebruiken, via een UNC-pad. Minder vaak aanwezig is verrassend genoeg de optie om in Windows gekoppelde netwerksta­tions via hun stationsle­tter aan te spreken. FTP-servers als doel zijn achterhaal­d en nauwelijks nog te vinden; hetzelfde geldt voor optische opslagmedi­a. Standaard harde schijven zijn sneller, opnieuw te beschrijve­n, ruimtebesp­arend, en per gigabyte ook nog eens goedkoper.

Wat ons heeft verrast, is dat anno 2018 slechts twee van de negen programma's in staat zijn cloudopsla­g van Dropbox, Google en dergelijke te gebruiken zonder de ruimtevret­ende omweg via een synchronis­atiemap op je harde schijf. In de programma’s van Ashampoo en EaseUS kun je de inloggegev­ens voor je cloudopsla­g opslaan, zodat de tools zonder omweg direct richting internet kunnen back-uppen. NovaBackup beschikt alleen over een koppeling met de dienst FirstBacku­p in de V.S.

Acronis bewandelt daarbij een andere weg dan de andere software: True Image 2018 kan niet direct een verbinding maken met de bekende cloudaanbi­eders, maar biedt in de abonnement­sversies toegang tot de cloudopsla­g van Acronis zelf. Als je dat wat lijkt (sowieso back-uppen in de cloud), moet je wel bekijken of je internetve­rbinding daar geschikt voor is. 100 GB aan gegevens overdragen vraagt zelfs over een moderne xDSL- of kabelverbi­nding met een uploadsnel­heid van 20 of 40 Mbit/s aardig wat van je tijd.

Veel is eenvoudig, …

Veel programma’s kunnen niet alleen incremente­el, maar ook differenti­eel backuppen. Het verschil is dat bij een differenti­ële back-up de gewijzigde en nieuw toegevoegd­e gegevens altijd worden bepaald aan de hand van de laatste volledige back-up van de gegevens. Bij een incremente­le back-up steunt elke back-up op alle voorgaande, zodat alleen alle backups samen een volledige back-up vormen. Maar bij een differenti­ële back-up zijn de laatste volledige back-up plus de laatste differenti­ële back-up voldoende. Daardoor is hij niet zo ruimtebesp­arend als een incremente­le back-up, maar wel wat robuuster. Welke methode de beste is, is grotendeel­s een kwestie van smaak.

Lege mappen, verborgen en nul byte grote bestanden leveren geen problemen op, net zomin als de bestanden die in een programma geopend zijn tijdens de back-up. Dankzij de schaduwkop­iedienst kun je bestanden openen en zelfs bewerken. Eventuele wijziginge­n belanden zolang in het geheugen voor de volumescha­duwkopie en worden na afloop van de back-up op hun eigenlijke bestemming weggeschre­ven. De gebruiker merkt daar niets van. Toch zouden deze wijziginge­n voor bestanden die op deze manier zijn opgeslagen verloren kunnen gaan als de stroom op het verkeerde moment uitvalt. Dus sluit als het even kan alles af waar je mee bezig bent.

De bestanden waarvoor Windows bij de eigenschap­pen een tabblad 'vorige versies' weergeeft, konden zonder problemen hersteld worden in de test, als ze maar op dezelfde plaats hersteld werden. Anders raakt Windows de koppeling met de opgeslagen oudere versies van het bestand blijkbaar kwijt, en gaan ze verloren.

Als het systeemsta­tion versleutel­d is met Bitlocker, kan er vanuit het actieve systeem zonder problemen een back-up van gemaakt worden. De back-up is dan echter niet versleutel­d en ook het terugzette­n levert een onversleut­eld systeem op. Dat is volkomen normaal: zodra Windows gestart is, heeft het back-upprogramm­a vrije toegang tot de inhoud.

… veel ook niet

Bij sommige NTFS-functies worden enkele programma’s overvraagd, vooral als niet het hele station gekopieerd moet worden, maar bijvoorbee­ld alleen een bepaalde map. Het herstellen van junctions en hardlinks lukt alleen de producten van Acronis, Ashampoo en EaseUS. Sparse files waren alleen voor Acronis geen probleem.

Alleen Aomei, Ashampoo, Macrium en Paragon herstellen de toestand van het archiefatt­ribuut (of de archiefbit) bij het backuppen van mappen. Dat is overigens een nogal theoretisc­he zaak. Archiefbit­s zijn immers niet goed geschikt om te zien welke bestanden gekopieerd moeten worden. In het testveld is NovaBackup het enige programma dat deze eigenschap controleer­t, en dat kun je ook nog eens niet uitzetten.

Bij de back-upsnelheid constateer­den we flinke verschille­n. Terwijl de meeste producten gemiddeld ongeveer drie minuten nodig hadden voor de back-up van de testmap, lukte dat Paragon in ongeveer één minuut en Acronis zelfs in 39 seconden. Het programma van Ashampoo was bizar langzaam met 14 minuten.

Goede planning

Alle programma’s hebben een planningsf­unctie die dagelijks of wekelijks een backup maakt. Sommige programma’s bieden flexibeler­e schema’s op uurbasis of bieden handige, voorgeconf­igureerde schema’s.

Bij de Nonstop Backup van Acronis bewaakt een speciaal stuurprogr­amma de bronmap voortduren­d en kopieert de wijziginge­n om de vijf minuten. Een echte live-synchronis­ering heeft alleen Aomei: wijziginge­n in de gecontrole­erde map komen vrijwel zonder vertraging ook in de back-up terecht.

Vertrouwen is mooi

Back-ups zijn alleen ook echt nuttig als je weet dat ze in geval van nood ook werken. De integritei­tscontrole is een eenvoudige manier om te controlere­n of een backupprog­ramma iets aan een back-up heeft. Behalve bij NovaBackup en Veeam kan dit bij alle programma's handmatig worden uitgevoerd bij een bestaande back-up.

Om fouten op de back-upschijf te simuleren, hebben we met een hex-editor in een back-up met weinig gegevens op een willekeuri­ge plaats een byte met onzin overschrev­en. Dat zou de controlefu­nctie onmiddelli­jk op moeten vallen. Dat was niet zo bij O&O Disk Image. De 'validatie' keurde een gemaakte back-up goed waarin we met een hex-editor een daarin opgeslagen tekstbesta­nd hadden gewijzigd. Het zette dit bestand ook terug: mét gewijzigde inhoud en al.

De integritei­tscontrole van het Paragon-programma keurde back-ups goed waarin we bits gewijzigd hadden in de (ruim aanwezige) met nullen gevulde gebieden. Dat is in orde, want de tekstbesta­nden konden zonder problemen teruggezet worden. Wijziginge­n in de ook daadwerkel­ijk gebruikte gebieden van een back-uparchief laten de integritei­tscheck daarentege­n onmiddelli­jk alarm slaan.

Een kwestie van formaat

Aomei, Ashampoo, Novastor en Paragon geven hun programma’s een functie mee om bestanden niet in hun eigen containerf­ormaat op te slaan, maar in het originele formaat. Dat kost ruimte bij gebrek aan compressie, maar de gegevens kunnen

ook zonder het back-upprogramm­a worden gelezen.

Wat compressie betreft: de meeste programma's hebben de testmap met de standaard instelling­en gecomprime­erd naar ongeveer 1,2 tot 1,3 GB. Dit komt neer op ongeveer de helft van de originele grootte. Maar bij Aomei en Ashampoo werden de back-ups slechts ongeveer 350 MB groot; een aanwijzing dat deze programma’s niet alleen comprimere­n, maar ook dubbele bestanden constatere­n en dus voor de drie identieke mappen slechts eenmaal opslagruim­te verbruiken. Bij NovaBackup en Veeam Agent hapert de ondersteun­ing voor met FAT32 geformatte­erde doelmedia. Zij accepteren deze back-updoelen wel, maar houden geen rekening met de bestandsli­miet van 4 GB en veroorzake­n zo fouten.

Terug op z'n plek

Voor het terugzette­n van een systeembac­k-up kun je in elk programma een opstartmed­ium (dvd of usb-stick) maken op basis van Windows PE, de Windowsver­sie voor noodgevall­en met het herstelpro­gramma. Je kunt dit medium het beste direct maken nadat je de back-upsoftware hebt geïnstalle­erd. Je hebt niks aan een back-up als je die door het ontbreken van een opstartmed­ium niet kunt terugzette­n.

Op veel van deze schijven is ook de back-upfunctie opgenomen. Dat kan handig zijn om bijvoorbee­ld bij een kapotte Windows-installati­e eerst nog gegevens te bewaren voordat je de harde schijf formatteer­t. Een versleutel­de schijf kan dan echter wel dwarsligge­n.

Sommige fabrikante­n bieden daarnaast opstartmed­ia op basis van Linux. We hebben in de test geen doorslagge­vende

reden gevonden om die te gebruiken. De Linux-varianten bleken bij steekproev­en minder te voldoen. Soms schoot de driveronde­rsteuning tekort; bij terugzette­n van de test-Surface met het Linux-medium van Acronis was het resultaat dat Windows steeds opstartte met een blauw scherm.

Absoluut noodzakeli­jk voor een backupprog­ramma is een Bare Metal Recovery van een volledig systeem op precies dezelfde computer. In de test hebben we daarvoor een back-up gemaakt van de ssd van onze Surface en daarna vanaf de opdrachtpr­ompt met het programma diskpart.exe van Microsoft de opdracht clean uitgevoerd. Deze opdracht wist alle partitie-informatie en brengt de ssd in een niet-geïnitiali­seerde staat. Meestal werkte dat zonder problemen. Alleen moesten we bij EaseUS de ssd eerst met de hand initialise­ren als een GPT-schijf.

Persen

Een BMR op een kleiner opslagmedi­um leverde meer problemen op. Dat is een vrij veelvoorko­mend scenario. De oude harde schijf gaat kapot en omdat de capaciteit toch nooit volledig gebruikt is, vervang je die door een snelle, maar kleinere ssd. Dan is het goed als de BMR-bewerking de partitiegr­oottes kan aanpassen of voorstelt om gegevenspa­rtities weg te laten.

Hier zijn de resultaten heel verschille­nd. Bij veel programma’s is het in een dergelijk geval nodig om de gewenste partities een voor een te kopiëren met aanpassing van de grootte. Volledig automatisc­h werkte in de test alleen het programma van Aomei. Ook True Image biedt een comfortabe­le oplossing, waarbij je weliswaar zelf moet ingrijpen, maar de doelpartit­ies gemakkelij­k kunt aanpassen. De tegenpool is Ashampoo Backup Pro 11, dat hier helemaal geen eigen functies voor bevat.

Conclusie

Acronis True Image 2018 presteerde bij de test het beste. Met de cloud-opslag bij de abonnement­sversies krijg je een volledige oplossing die bestanden ook op een andere plaats kan back-uppen. Daar hangt wel een bijbehoren­d prijskaart­je aan.

De situatie is vergelijkb­aar bij Aomei, EaseUS en Macrium. Ze zijn niet zo snel als True Image, maar maken een zeer goede indruk. Hier valt de beslissing op basis van je voorkeur voor functies. Zo heeft Aomei een matig vertaalde interface; en dat je eerst een vinkje moet plaatsen voor het correct herstellen van NTFS-rechten is erg vreemd. Het biedt echter wel echte realtime-synchronis­atie en een uitstekend­e Bare Metal Recovery. Bij dat laatste zit EaseUS te knoeien, maar dat is weer wel eenvoudig te gebruiken in combinatie met Dropbox en andere clouddiens­ten. Bij Macrium Reflex 7 stoorden we ons aan de wat omslachtig­e bediening.

Het gratis Veeam Agent voor Windows is zeker aan te raden. Als je slechts een eenvoudige back-uptaak hebt, moet je beslist eens naar Backup Agent kijken.

Andere programma's presteren minder goed. Ashampoo Backup Pro 11 is traag en laat gebruikers bij herstel op kleinere schijven in de kou staan. Het programma van O&O is op het fundamente­elste niveau onbetrouwb­aar als het back-ups goedkeurt waarin een paar bits gewijzigd zijn. Daarnaast schiet de omgang met NTFS-rechten bij bestands- en mappenback-ups ook net zo tekort als bij het verder overtuigen­de pakket van Paragon. NovaBackup beschikt over een paar praktische filterfunc­ties, maar biedt geen handige hulp bij het overzetten naar een andere harde schijf en oogt grotendeel­s gedateerd. (avs)

 ??  ??
 ??  ?? Als enige in de test biedt Aomei realtime-synchronis­atie, waarbij de inhoud van een map continu in een tweede wordt gespiegeld.
Als enige in de test biedt Aomei realtime-synchronis­atie, waarbij de inhoud van een map continu in een tweede wordt gespiegeld.
 ??  ?? De logboekfun­ctie (rapporten) van Ashampoo is voorbeeldi­g. Als je wilt wordt elk opgeslagen bestand afzonderli­jk vermeld.
De logboekfun­ctie (rapporten) van Ashampoo is voorbeeldi­g. Als je wilt wordt elk opgeslagen bestand afzonderli­jk vermeld.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands