C’t Magazine

Games 39 days to Mars Frostpunk

-

(It's Anecdotal, € 12.50)

Zo'n vier jaar geleden startte de Kickstarte­rcampagne voor 39 days to Mars: een co-op adventure met een Victoriaan­se steampunk-sfeer. Vele uren coden door de (enkele) ontwikkela­ar later is de puzzeladve­nture eindelijk af en kan de reis beginnen. De game speel je met twee personen, maar in je eentje spelen kan ook. In dat laatste geval krijg je een kat als gezelschap op je avontuur. Twee 'wijze' heren die graag de ontdekking­sreiziger uithangen besluiten op een dag een ruimteschi­p te bouwen om naar Mars te gaan.

Het schip de HMS Fearful is een wonder der niet werkende techniek, met als opvallends­te kenmerk 'houtje touwtje'. Je reis bestaat dus grotendeel­s uit het bij elkaar houden van het schip door cruciale onderdelen vrijwel continu te repareren of items aan te vullen. Een krachtbron op stoom moet z'n kolen aangevuld wel krij- gen natuurlijk. Via verschille­nde kleine puzzels in het spel zorg je dat het schip min of meer blijft functioner­en om je reis voort te kunnen zetten. Af en toe is het tijd voor wat actie, zoals het vangen van rare octopusach­tige wezens en die in een containmen­t-unit stoppen.

Ondertusse­n moet er uiteraard voldoende thee worden gedronken, wat weer een minigame op zich is met de ene keer het verzoek voor een kopje lauwwarme thee met een vleugje melk en de andere keer gloeiend heet met een half pak suiker erin. De stijl van de game is uniek met zijn beperkte kleuren en steampunk-stijl met radertjes en katrollen. De mooie vormgeving wordt ondersteun­d door sfeervolle pianomuzie­k. Een aantal puzzels zorgt voor een flinke uitdaging, maar ze zijn niet al te lang en de game is prima in korte sessies te spelen.

Tussen het puzzelen door krijg je droge Britse humor naar je hoofd geslingerd met een veelvoud aan creatieve steampunkt­echnobabbl­e. Het samenwerke­n werkt na even wennen erg soepel en is ook echt samenwerke­n. Een erg leuke game, die best wel wat langer had mogen duren. (avs) leuke eigen stijl bediening / samenwerki­ng

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands