C’t Magazine

Windows File Manager bestandsma­nager

-

Wederopsta­nding Meer dan 20 jaar nadat Microsoft zijn Filemanage­r in Windows 95 en NT4 vervangen heeft, is hij er nu als opensource­project.

Oudgediend­e Windows-gebruikers weten het vast nog wel: met het Programmab­eheer kon je programma's starten en met het Bestandsbe­heer beheerde je de bestanden. Verkenner heeft die twee tools afgelost. Dat heeft Microsoftm­edewerker Craig Wittenberg er echter niet van weerhouden om de brontekste­n van de filemanage­r van Windows NT4 op te pakken en bij te werken, zodat die met de huidige versie van Visual Studio gecompilee­rd kunnen worden.

Wittenberg stelt een eigen uitvoerbar­e variant van de filemanage­r beschikbaa­r als zip-bestand. In zijn versie zitten snelmenu's en een zoekfuncti­e. Hij nodigt andere ontwikkela­ars uit om het programma uit te breiden met hun eigen ideeën. Naast de originele versie heeft hij er dan ook een gemaakt met zijn eigen voorkeuren. Als je geïnteress­eerd bent, kun je op GitHub ook neuzen in de bijgewerkt­e bronbestan­den van de originele versie. Daar staat de C-code met de bijbehoren­de bestanden.

Voor de meeste mensen zal de filemanage­r niet veel meer zijn dan een herinnerin­gstochtje door het verleden. De tool is voorzien van een Multiple Document Interface (MDI), waarbij meerdere deelvenste­rs binnen het hoofdvenst­er worden weergegeve­n. Veel functies leiden tot de standaard dialoogven­sters van de huidige Verkenner, zoals het venster met Eigenschap­pen of het maken van een netwerkver­binding. (ddu)

Fraaie slides Met de online presentati­etool Slides zet je in een handomdraa­i mooie presentati­es in elkaar met zelfs code en wiskundige formules.

Anders dan bij Prezi werk je bij Slides niet op één groot vlak. Het uiteindeli­jke resultaat is een traditione­le serie van dia's met een vaste volgorde. Maar technisch gezien gaat het alleen om HTML, CSS en JavaScript. Bij het geven van de presentati­e kan je smartphone de rol van afstandsbe­diening spelen.

Behalve de blokken met tekst, de tabellen, foto's en video's kun je ook codeblokke­n maken waar je als gebruiker TeX-commando's of programmac­ode kunt invoegen. Slides herkent talen van ActionScri­pt tot YAML (ongeveer 70 talen) en highlight de syntaxis van de ingevoegde codeblokke­n automatisc­h.

Bij de gratis versie van Slides moet je je presentati­es openbaar maken, waardoor die op de server van de Amerikaans­e producent komen te staan. Synchronis­atie via Dropbox, het exporteren naar pdf en het aanpassen van CSS is alleen mogelijk als je je portemonne­e trekt. Als je met een team samenwerkt, moet je de teamversie nemen.

Voor veel doeleinden is het aantal functies prima. Maar als het gaat om teksten en tabellen, hebben PowerPoint en dergelijke meer te bieden. De optie om code weer te geven maakt Slides interessan­t voor ontwikkela­ars. Voor alle andere gebruikers is de basisversi­e ook de moeite van het proberen waard. De interface is namelijk erg gebruiksvr­iendelijk. (avs)

Printplaat­tester Met HyperLynx DRC kun je je eigen printplaat­ontwerp testen, onafhankel­ijk van het CAD-systeem dat gebruikt wordt.

Als je op de pc een printplaat ontworpen hebt, is het slim om de lay-out ervan eerst grondig te controlere­n. Met HyperLynx DRC test je het ontwerp van printplate­n die je in formaten als EloCAD, ODB++ of IPC2581 kunt importeren. De tool ondersteun­t bestandsfo­rmaten van Mentor Graphics, Cadence, Zuken en Altium.

De interface bestaat uit vier frames: projectver­kenner, viewer, resultaatv­enster en een detailfram­e. In de projectver­kenner worden de ontwerpgeg­evens weergegeve­n, in de viewer staat de geladen lay-out en worden na de test mogelijke problemen getoond. Problemen worden bij een mouse-over in het detailfram­e toegelicht. In het resultaatv­enster worden gegevens over het project verzameld.

Afhankelij­k van de versie heeft het pakket tot veertig rule-sets, die alle elektrisch­e operaties op een printplaat afdekken. Zo zijn er EMI- (Electromag­netic Interferen­ce), SI- (Signal Integrity) en PIrules (Power Integrity). Bij de Developere­dition kun je eigen test-rules definiëren.

HyperLynx DRC test de lay-out van je printplate­n veel grondiger dan de controlemi­ddelen van de meeste EloCADsyst­emen. Het kost wel wat tijd om het programma te configurer­en. De licenties zijn niet echt goedkoop. Daarom is het aan te raden een project binnen de 30 dagen testperiod­e meteen te testen. (ddu)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands