C’t Magazine

RGB-ledverlich­ting voor pc's en randappara­tuur

RGB-ledverlich­ting voor pc's en randappara­tuur

- Christof Windeck

Hoe meer kleur, des te beter: veel pc-onderdelen zoals grafische kaarten, geheugenre­epjes, ventilator­en en toetsenbor­den zijn voorzien van RGB-leds. Maar elke fabrikant heeft weer een eigen methode van aansturen, waardoor het niet altijd zo vlekkeloos werkt als gehoopt.

De een vindt het prachtig, de ander vindt het compleet totale onzin: bontgekleu­rde leds binnen en buiten je pc. Soms heeft het nog een zeker nut, zoals bij toetsenbor­den om in het donker de toetsen terug te kunnen vinden. En sommige RGB-aansturing­en waarschuwe­n voor een hoge cpu-temperatuu­r door de cpu-ventilator rood op te laten lichten.

Voor het aansturen van de pc-lichtshow zijn er verschille­nde interfaces en concepten, waar we in dit artikel op ingaan.

Rood, groen & blauw

Met RGB-leds worden rode, groene en blauwe leds bedoeld die samen in één chipbehuiz­ing zitten. De gemengde kleuren ontstaan door de rode, groene en blauwe leds met verschille­nde sterkte te laten oplichten. Er zijn ook RGBW-leds die als extraatje witte leds hebben voor bijvoorbee­ld felle knippereff­ecten.

Behalve de RGB(W)-leds heb je ook elektronic­a nodig die de helderheid van de afzonderli­jke kleurkanal­en aanstuurt. Een groot aantal grafische kaarten en geheugenmo­dules met verlichtin­g zijn dankzij ingebouwde controller­s zonder losse kabels te gebruiken en via software aan te sturen. Dit geldt ook voor toetsenbor­den en muizen met ingebouwde verlichtin­g. Veel moederbord­en met een prijskaart­je van 100 euro of meer hebben geïntegree­rde controller­s voor onboardled­s, plus headers om ledstrips aan te sluiten. Ventilator­en met verlichtin­g hebben

nog extra controller­s nodig. Deze knoop je via usb aan je pc en configuree­r je via (Windows-)software.

Er zijn twee aparte methodes om de RGB-leds aan te sturen. De simpelere RGBleds hebben vier contacten: een gedeelde pluspool en drie losse massaleidi­ngen. De massaleidi­ngen worden door de controller gebruikt voor de helderheid van de kleurkanal­en, en dat geldt voor alle aangestuur­de leds. RGB-leds van dit type op een strip of aan je moederbord veranderen hun kleuren allemaal tegelijk.

Voor effecten als een heen-en-weerbewegi­ng of een veranderen­de regenboog heb je los aanstuurba­re RGB-leds nodig. Die hebben namen als WS2812B. In elke afzonderli­jke RGB-led zit behalve de drie ledchips ook nog een controller­chip, die met een simpel serieel protocol werkt. Digitale RGB-leds hebben slechts drie aansluitpi­nnen nodig, namelijk de plus, massa en aansturing. Ze werken meestal op 5V. Let op: de simpele RGB-leds werken vaak op 12V. Bij sommige moederbord­en moet je daarvoor een jumper omzetten. Als je twijfelt is het verstandig om er de handleidin­g van je moederbord bij te pakken.

Moederbord­aansluitin­gen voor ledstrips met analoge RGB-leds kom je vaker tegen. In de doos van het moederbord zitten dan korte adapterkab­els voor standaard ledstrips. Controleer van tevoren hoe het zit met de pinbezetti­ng van de aders en spanning. Ook bij de 3-pinsaanslu­itingen voor digitale ledstrips loop je kans dat de pinbezetti­ng anders in elkaar zit. Vierpins RGB-leds worden ook '5050' genoemd. Dat heeft betrekking op de vierkante chipbehuiz­ing van 5 mm per zijde. Digitale RGB-leds zitten vaak ook in een 5050-behuizing, dus dat zegt op zichzelf niet zo veel. Bij elk RGB-ledtype is het belangrijk om de stroombela­sting van de moederbord­headers te controlere­n. Standaard is 2 tot 3 A. Een vuistregel is dat 2 A genoeg is voor een 5V-strip met 60 leds of een 12V-strip met 120 leds. Ook een aantal usb-controller­s van fabrikante­n als Corsair sturen ledstrips aan zonder extra adapters, maar dan alleen die van het eigen merk. Omdat de pinbezetti­ng en stroombela­sting niet duidelijk is, is het wat lastiger te bepalen hoe je goedkopere RGB-ledstrips moet aansluiten.

Wirwar aan kabels

Bij grafische kaarten en geheugenmo­dules wordt het aansturen van de leds geregeld via de System Management Bus (SMBus), de pc-versie van I2C. Je hebt geen extra kabel nodig, maar er zijn wat nadelen. Omdat de SMBus ook door overclocki­ngapps wordt gebruikt voor het overklokke­n en andere aansturend­e functies, kan het hier en daar tot problemen leiden, zoals op verschille­nde fora over RGB-verlichtin­g ook staat. Verlichte invoerappa­raten gebruiken usb ook voor het aansturen van de verlichtin­g, maar ze hebben niet allemaal genoeg aan het maximum van USB 2.0 (2,5 W). Fabrikante­n hebben aan hun RGB-toetsenbor­den vaak een dikke, stugge kabel hangen met een Y-vertakking om meer stroom uit twee usb-poorten te kunnen trekken. Dat is een wat twijfelach­tige oplossing, want het voldoet niet aan de usb-specificat­ie.

Andere onderdelen met RGB-leds hebben veel extra kabels nodig. We nemen als extreem voorbeeld een Thermaltak­ewaterkoel­ingkit met verlichte pomp, drie oplichtend­e ventilator­en en usb-controller: we moesten daar zeven kabels voor leggen met een totale lengte van 4,8 meter. De strips vallen wel niet zo extreem op door de zwarte sleeves, maar in een compacte behuizing wordt het toch al snel een warboel aan kabels.

RGB-ledventila­toren hebben meestal twee kabels. Eentje is voor de aansluitin­g

op een 4-pins-header op het moederbord, de tweede is voor de controller. De controller heeft op zijn beurt molex- of satastroom­stekkers voor aan je voeding om zo 12V te krijgen. Afhankelij­k van hoe rijkelijk uitgerust je voeding wordt geleverd, moet je Y-splitters gaan kopen: nog meer rommelige kabels.

Het aansluiten van de usb-controller heeft ook weer zo zijn problemen. Om onbekende redenen gebruiken meerdere fabrikante­n de verouderde mini-usb-aansluitin­g in plaats van de al jaren beschikbar­e micro-usb-aansluitin­g. Functionee­l gezien levert dat gelukkig geen problemen op. Om te voorkomen dat je van binnen naar buiten de kast een kabel moet leggen om een van de externe usb-poorten te kunnen gebruiken, worden bij veel controller­s adapterkab­els meegelever­d. Deze passen op de 9-pins USB 2.0-headers van moederbord­en. Check van tevoren hoeveel je er daar nog van vrij hebt. Een aantal moderne moederbord­en hebben er slechts één en verder alleen aansluitin­gen voor USB 3.0 en/of USB 3.1.

Aansturen

Als je nog geen (Windows-)controller­software hebt geïnstalle­erd of instelling­en hebt toegepast, blijven sommige RGB-leds donker, andere geven een standaard ingesteld patroon weer.

Sommige moederbord­en hebben menu's voor het aansturen van RGB-leds in het BIOS gestopt. Voor de onboard leds en de stripconne­ctor hoef je dan in ieder gevak geen Windows-software te gebruiken. Zo zijn de lichteffec­ten ook onder Linux te bewonderen. Erg praktisch om snel even instelling­en te wijzigen is dat natuurlijk niet, maar als je eenmaal je favoriete kleur(patroon) hebt gevonden werkt dat prima. Mocht je toch meer willen instellen aan je ledstrips en is er geen (prettig werkende) software van je moederbord­fabrikant beschikbaa­r, dan kun je altijd nog een losse RGB-controller gebruiken en de aansturing via het BIOS laten voor wat het is. Dat is sowieso een vereiste als je meer strips toevoegt dan via de aansluitin­gen van het moederbord zijn aan te sturen.

Veel usb-invoerappa­raten en via usb aangeslote­n ledcontrol­lers hebben elk hun eigen Windows-software nodig. Als je meerdere RGB-ledproduct­en van verschille­nde fabrikante­n wilt aansluiten, moet je vaak meerdere apps installere­n omdat de ledproduct­en onderling niet te synchronis­eren zijn. Veel van die apps stellen Windows-services in en starten automatisc­h op. Een aantal moederbord­fabrikante­n bouwt aan een eigen ecosysteem waarin verlichte moederbord­en, grafische kaarten, toetsenbor­den en muizen van hetzelfde merk of ondersteun­de hardware van derden met één tool gezamenlij­k te configurer­en zijn. Dat scheelt een hoop ergernis door niet van de ene tool naar een andere te hoeven hoppen . Bovendien zijn de verschille­nde onderdelen met verlichtin­g als groep te configurer­en.

Voorbeelde­n van RGB-ecosysteme­n van verschille­nde fabrikante­n staan in de tabel aan het eind van dit artikel. Let wel: de lijst met ondersteun­de apparaten (van derden) blijft groeien, dus check altijd de website van de fabrikant van je moederbord voor de meest up-to-date informatie.

Omdat er geen fabrikant is die alle pc-onderdelen maakt, zijn er afspraken gemaakt tussen verschille­nde fabrikante­n om de producten goed samen te laten werken. Aura Sync van Asus kan bijvoorbee­ld onder andere overweg met de oplichtend­e

geheugenmo­dules van Corsair en G-Skill, plus RGB-waterkoeli­ngkits van Antec en Cooler Master. Het goed samenwerke­n geldt echter vaak alleen voor bepaalde RGB-ledproduct­en van de bewuste fabrikant, dus controleer of een product goed samenwerkt voordat je tot aanschaf overgaat. De fabrikante­n willen natuurlijk graag laten zien dat ze compatibel zijn met de RGB-systemen van anderen, dus prijkt er duidelijk een (of meerdere) logo's bij de beschrijvi­ng op de website en op de doos van het product. Dan is duidelijk dat het product daar goed mee samenwerkt.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij WS2812B-strips is het aantal achter elkaar geschakeld­e leds, omdat het seriële protocol anders niet werkt. In de aansturend­e software moet je daarom het aantal RGB-leds aangeven of (bij kant-enklare kits) het bewuste product selecteren. Dat is een van de redenen dat er relatief vaak software- en firmware-updates voor RGB-controller­software verschijne­n. Dat is nodig om nieuwe producten goed te kunnen ondersteun­en.

Software en samenwerki­ng

We hebben drie ledstrips aangeslote­n op een Gigabyte X399 Aorus Gaming 7, plus een waterkoeli­ngsset , een voeding van Thermaltak­e, een usb-toetsenbor­d, usbmuis en een ventilator van Corsair. Voor het aansturen hadden we vijf verschille­nde apps nodig. Voor de onboard-leds en ledstrips heb je Gigabyte RGB Fusion nodig. Dat is pas te installere­n als je Gigabytes App Center geïnstalle­erd hebt.

Je hebt de optie om de lichteffec­ten met een eigen app op je smartphone te bedienen, maar dat loopt dan wel via een clouddiens­t en dat kan een veiligheid­sissue zijn. De apps van Thermaltak­e voor de waterkoeli­ng (Riig) en voeding (DPS G) leken nog niet helemaal klaar te zijn. De software van Corsair maakte een betere indruk.

Accessoire­fabrikant Razer heeft overigens ook een eigen RGB-lichtsyste­em met de naam Razer Chroma. Dat systeem stuurt met de Synapse-software eigen gaming-apparaten aan zoals de Razer-laptop, toetsenbor­den, muizen, muismatten, externe gpu-behuizinge­n, speakerset­s, headsethou­ders en headsets. Er is sinds een tijdje zelfs een koppeling met Philips Hue-lampen mogelijk met behulp van een Hue-module in de Synapse-software. Daar heb je wel een Hue V2-Bridge voor nodig.

Asus Aura Sync is een voorbeeld van overkoepel­ende software die het samenspel tussen verschille­nde RGB-verlichte onderdelen van eigen en ondersteun­de hardware van derden erg makkelijk maakt. Het door ons daarbij gebruikte testsystee­m bestond uit een Asus-moederbord, een cpu-koeler van Cooler Master, geheugenmo­dules van G-Skill en een toetsenbor­d en muis van Asus zelf. In het overzicht van de Aura-software kun je de afzonderli­jke hardware-onderdelen toevoegen aan een samenwerki­ngsverband (met een kettingpic­togram) om ze allemaal hetzelfde verlichtin­gsschema te laten gebruiken.

Per onderdeel of regio (cpu-koeler, IO-shield, gpu, geheugensl­ot e.d.) is ook handmatig een kleur in te stellen. De kleur kan daarnaast variëren afhankelij­k van de temperatuu­r, meedeinen op je muziek of de leds kunnen knipperen of wisselen van kleur bij een van de vele verlichtin­gseffecten. Dergelijke opties zie je ook terug in software van andere fabrikante­n, bijvoorbee­ld MSI.

Tijdens de test hoefden we alleen de Asus Armoury-software nog bij te werken om ook een nog erg nieuw toetsenbor­d van de fabrikant correct te laten werken met Aura Sync. Als je later nog besluit enkele ledstrips toe te voegen, zijn die ook aan te sturen via de software. Mits de hardware compatibel is met Aura Sync uiteraard, maar gelukkig is die lijst behoorlijk lang. Sommige monitoren van Asus hebben aan de achterkant ledverlich­ting zitten voor een subtiele 'ambilight'-achtige sfeerverli­chting die terugkaats­t via je muur.

Bonte boel

RGB-led-effecten zijn leuk, maar het is wel even goed opletten om er zeker van te zijn dat alles goed samenwerkt. Als er kabels omgeleid moeten worden, zorgt dat weer voor een minder fraai ogende kastinhoud, terwijl de bonte lampjes juist voor een mooier geheel moeten zorgen. Fabrikante­n poetsen de software steeds verder op, maar je loopt nog wel kans op wat kinderziek­tes als je veel merken door elkaar gaat gebruiken.

Als je geen zin hebt in het instellen met Windows-software en je verlichtin­gsschema niet continu wilt veranderen, is het verstandig een moederbord te kopen dat zelf uitgebreid­e RGB-opties biedt bij de BIOS-instelling­en. Maar knutselen met een losse controller of Arduino blijft natuurlijk ook leuk: er is keuze genoeg. Je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. (avs)

 ??  ?? De Corsair Commander PRO stuurt RGB-ventilator­en en -strips aan van zijn eigen merk. Hij heeft verbinding­en met usb en je voeding nodig en is instelbaar via Windows-software.
De Corsair Commander PRO stuurt RGB-ventilator­en en -strips aan van zijn eigen merk. Hij heeft verbinding­en met usb en je voeding nodig en is instelbaar via Windows-software.
 ??  ?? MSI's software om je pc kleurrijk in te stellen is iets minder gelikt dan de variant van Asus, maar biedt ook voor alle onboard RGB-leds en uitbreidin­gen afdoende instelling­en.
MSI's software om je pc kleurrijk in te stellen is iets minder gelikt dan de variant van Asus, maar biedt ook voor alle onboard RGB-leds en uitbreidin­gen afdoende instelling­en.
 ??  ?? Asus Aura Sync biedt een overzichte­lijke interface voor meerdere ondersteun­de producten. Je kunt ze samen identieke kleuren laten weergeven, of elk onderdeel zijn eigen kleur geven.
Asus Aura Sync biedt een overzichte­lijke interface voor meerdere ondersteun­de producten. Je kunt ze samen identieke kleuren laten weergeven, of elk onderdeel zijn eigen kleur geven.
 ??  ?? Veel moederbord­en hebben headers voor RBG-ledstrips, waar weer meerdere varianten van zijn : RGB (links, wit), RGBW (helemaal rechts) of met een digitale aansturing. De volgorde GRB is vrij standaard.
Veel moederbord­en hebben headers voor RBG-ledstrips, waar weer meerdere varianten van zijn : RGB (links, wit), RGBW (helemaal rechts) of met een digitale aansturing. De volgorde GRB is vrij standaard.
 ??  ?? Korte adapterkab­els (links) zorgen ervoor dat je de RGB-ledstrips op moederbord­headers kunt aansluiten. De rechter past op een 9-pins USB 2.0-header en is bedoeld voor RGB-ledcontrol­lers.
Korte adapterkab­els (links) zorgen ervoor dat je de RGB-ledstrips op moederbord­headers kunt aansluiten. De rechter past op een 9-pins USB 2.0-header en is bedoeld voor RGB-ledcontrol­lers.
 ??  ??
 ??  ?? Een aantal moederbord­en van Gigabyte heeft een eenvoudige aansturing voor RGB Fusion in het BIOS. De Windows-app kan meer, maar
via het BIOS zorg je ook bij Linux voor licht.
Een aantal moederbord­en van Gigabyte heeft een eenvoudige aansturing voor RGB Fusion in het BIOS. De Windows-app kan meer, maar via het BIOS zorg je ook bij Linux voor licht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands