C’t Magazine

Europese première van Onyx Cinema LED Screen

Europese première van het 'Onyx Cinema LED Screen'

- Nico Jurran

In het Zwitserse Zürich kun je naar de bioscoop van de toekomst, waar de projector is ingewissel­d voor een Samsung ledscherm. De vraag rijst of dat afbreuk doet aan de beleving.

Eigenlijk had ik wel wat meer tamtam verwacht rond de Europese première van een techniek die na 120 jaar weleens het einde zou kunnen betekenen van de bioscooppr­ojectie. In plaats daarvan sta ik op een dinsdagmid­dag eind maart met een klein groepje mensen in de lobby van bioscoopco­mplex 'Arena' in Zürich.

Slechts enkele elektronis­che advertenti­es wijzen op wat ons in zaal 5 te wachten staat: het Onyx Cinema LED Screen van Samsung, een scherm dat de bioscooppr­ojector volledig vervangt. Toen ik er van tevoren vrienden en collega's over vertelde, kreeg ik regelmatig het volgende te horen: 'Dan kan ik net zo goed voor de tv gaan zitten.' Die tv is in dit geval wel 10,3 meter breed en 5,4 meter hoog. Dat betekent een diagonaal van 11,63 meter – maar liefst 458 inch.

Eerste indrukken

Bij het binnengaan van zaal 5 zie ik weinig verschil met een gewone bioscoop. Bij nadere inspectie vallen alleen de extra stoelen op waar zich normaal gesproken de projectier­uimte bevindt. Het scherm is een donkergrij­s vlak en lijkt daarmee in eerste instantie op een normaal bioscoopsc­herm. In het zaallicht wordt pas bij nader inzien duidelijk dat het Cinema LED Screen uit 96 afzonderli­jke vakken bestaat (door Samsung 'cabinets' genoemd, zie de afbeelding op de volgende pagina). Die vakken bestaan elk uit 24 modules en op elke module zitten 3840 RGB-leds van het type SMD.

In totaal betekent dit meer dan 26,5 miljoen diodes voor ruim 8,8 miljoen pixels. Anders gezegd: een 4K-resolutie met 4096 × 2160 pixels, zoals ook de moderne digitale projectore­n leveren. De beeldverho­udingen voor de diverse bioscoopfo­rmaten worden eenvoudig gerealisee­rd met behulp van zwarte balken, zoals bij een televisie. Alleen zijn die balken in dit geval daadwerkel­ijk zwart omdat de betreffend­e leds worden uitgeschak­eld.

Het Cinema LED Screen is voor een bioscoop relatief klein. De Arena beschikt daarom tevens over een normaal scherm met een breedte van 24 meter. Samsung heeft echter meer formaten gepland. Het volgende scherm heeft een breedte van 5 meter en een resolutie van 2K, terwijl aan het eind van het jaar een 13,6 meter brede versie moet verschijne­n, eveneens met een resolutie van 4K. Ook hogere resoluties zouden mogelijk moeten zijn. Bioscoopsc­hermen in native 4K zijn momenteel echter sowieso nog een uitzonderi­ng.

Overigens is het Cinema LED Screen in Zürich ook het eerste in zijn soort waarop 3D-films kunnen worden gedraaid. De genodigden krijgen daarom, behalve een aantal 2D-trailers, ook de speelfilm Pacifc Rim: Uprising in 3D te zien. Daarvoor worden shutterbri­llen uitgereikt. Volgens Samsung biedt een passieve techniek niet het gewenste resultaat.

Gemaakt voor de bios

Sommigen denken bij het Cinema LED Screen aan 'The Wall', een scherm dat door Samsung op de CES van dit jaar werd getoond. Dat bestaat inderdaad ook uit individuel­e modules, maar is gericht op de thuisen kantoormar­kt en werkt met kleinere leds.

Op concerten en beurzen zijn ledscherme­n al langer in gebruik. Samsung beweert niet de basistechn­ologie daarvoor te hebben uitgevonde­n. Ook Sony presenteer­de vorig jaar een prototype van een bioscoopsc­herm. Samsung is echter al een stapje verder omdat het Cinema LED Screen voldoet aan de specificat­ies van de Digital Cinema Initiative­s en officieel door DCI is gecertific­eerd. Zonder deze certificer­ing zou het voor bioscoopex­ploitanten zinloos zijn om in dit scherm te investeren omdat voor de vertoning van met DRM beveiligde films de afspeelket­en volledig gesloten dient te zijn.

Ten slotte is het voor de bioscoopex­ploitanten interessan­t dat Samsung een levensduur garandeert van ten minste elf jaar bij continubed­rijf. Dat maakt zo'n scherm natuurlijk erg aantrekkel­ijk. Zeker als je bedenkt dat de 500 euro kostende xenonlampe­n in moderne projectore­n regelmatig moeten worden vervangen, zoals Arena-directeur Edouard Stöckli stelt in het interview (zie pagina 61). Bij een onvoorzien­e uitval van led-modules heeft Samsung altijd vervangend­e cabinets op voorraad. De bioscoopex­ploitant kan die zelf omwisselen en hoeft daarvoor dus geen extern bedrijf in te huren.

Het juiste geluid

Er was nog wel een complicati­e: bij projectie worden de voorste kanalen eenvou-

dig weergegeve­n via luidspreke­rs die zich achter een akoestisch transparan­t scherm bevinden. Het Cinema LED Screen is voor dat doel echter niet doorlaatba­ar genoeg.

Samsung heeft daarom de hulp ingeroepen van dochterbed­rijf Harman. Hun audiospeci­alisten plaatsten uiteindeli­jk een Satz-subwoofer onder het scherm, terwijl de luidspreke­rs voor de midden- en hoge tonen boven het scherm werden opgehangen. Om de kijker de indruk te geven dat het geluid ook hier uit het beeld komt, heeft men een aantal psychoakoe­stische trucjes uit de kast gehaald. Tevens zijn op de voorste surroundbo­xen extra luidspreke­rs gemonteerd die het geluid van de voorste kanalen naar het scherm sturen, zodat alleen de reflecties in de zaal terechtkom­en. In plaats van het beeld wordt dus nu het geluid 'geprojecte­erd'.

Helaas ondersteun­t het Cinema LED Screen momenteel niet mijn favoriete 3Dgeluid in het Dolby-Atmos-formaat. Het zijn echter niet de plafondlui­dsprekers die het probleem zijn, zoals je wellicht mocht denken. Het punt is dat Atmos met individuel­e aansturing van de surroundbo­xen werkt, die bovendien aan weerszijde­n dicht bij het scherm zijn gemonteerd – nog vóór de voorste surroundbo­xen van het Harman-systeem.

Als een van die voorste surroundbo­xen in de Atmos-modus staat, kunnen de geluidsgol­ven interferer­en met die van het in de richting het scherm geprojecte­erde geluid. Samsung geeft aan dat hierdoor met een beetje pech dialogen over het beeldscher­m kunnen gaan 'wandelen'. Men is echter al met Dolby in gesprek over een oplossing.

Showtime

Als het zaallicht dooft is de illusie perfect: ik zit gewoon in een bioscoop en er is geen sprake van een tv-gevoel. Het beeld is wel tot in de hoeken scherp en zonder vervorming. Van de bij projecties soms zichtbare hotspots is hier niets te merken.

Bij ledwanden tijdens evenemente­n zie je met je blote oog de afzonderli­jke modules vaak zitten. Ook bij 'The Wall' zag ik steeds 'naden'. Bij een bioscoopsc­herm is zoiets natuurlijk taboe. Maar hoezeer ik ook mijn best doe, het lukt me niet om bij het Cinema LED Screen individuel­e modules of cabinets te herkennen. Met de informatie over de geluidspro­jectie in mijn achterhoof­d let ik er bovendien voortduren­d op of zich geen geluidsbro­nnen op de verkeerde plek bevinden. Maar het systeem houdt stand. Het geluid is inderdaad beter dan in veel andere bioscopen.

In de 3D-modus is het beeld ook goed, en van de gevreesde ghosting is geen sprake. Sterker nog: het stereoscop­ische beeld is ondanks de shutterbri­l zo helder dat tijdens het kijken absoluut geen vermoeidhe­id optreedt. Dat ken ik eigenlijk alleen van Dolby Cinema. Daar worden dan ook gelijktijd­ig twee laserproje­ctoren ingezet die een volledig vrije lichtweg hebben zonder filters of iets dergelijks.

Het ledscherm draait tijdens het afspelen nog niet eens op vol vermogen. In dat geval zou de piekhelder­heid volgens Samsung maximaal 500 candela per vierkante meter bedragen (cd/m2, ook wel nits genoemd). Dat staat gelijk aan 146 fL (footlamber­t). Dat is tien keer zoveel als bij 2Dbioscoop­projectore­n gebruikeli­jk is (bijna 48 cd/m2 of 14 fL) en nog steeds bijna vijf keer zoveel als de 2D-waarde van Dolby Cinema (106 cd/m2 of 31 fL). Volgens de fabrikant is ongeveer 230 cd/m2 voldoende voor 2D-films. Voor 3D wordt 300 cd/m2 aangehoude­n. Het energiever­bruik van het scherm zou in dat geval ongeveer 4000 watt bedragen, wat ongeveer overeenkom­t met dat van een bioscooppr­ojector. Daarbij blijft ook de warmteontw­ikkeling binnen de perken. Als je op de eerste rij zit, kom je na de voorstelli­ng dan ook niet met een rood hoofd de bioscoop uit. Of het moet van de film zijn. Over het thema elektrosmo­g valt natuurlijk nog wel het een en ander te zeggen.

De overcapaci­teit van het scherm kan worden gebruikt in gevallen waarbij de zaal niet volledig verduister­d is. Samsung denkt daarbij onder andere aan e-gaming en speelt daarom via de HDMI-aansluitin­g van het systeem scènes af uit de videogame 'NFL Madden 18'. De door de console geleverde beelden zijn enorm, maar zien er niet uit als 4K-native. Zo is in de teksten lichte pixellatie te zien. Dat is gelukkig niet het geval bij Pacifc Rim Uprising. Bewegende tekst loopt zonder schokken of artefacten over het scherm.

Contrast

Ook de maximum haalbare contrastve­rhouding van het led-scherm ligt ver boven die van de gemiddelde bioscooppr­ojector. Met xenonlampe­n bedraagt deze ongeveer 2000:1. Met de laser kom je meestal uit bij waarden tussen de 4000:1 en 8000:1. Volgens Samsung overtreft het scherm echter zelfs de voor Dolby Cinema aangegeven contrastve­rhouding van meer dan 1.000.000:1.

Bij Samsungs uitspraken over het verhoogd contrastbe­reik (High Dynamic Range of HDR) heb ik echter toch mijn bedenkinge­n. Dolby wees er tijdens de presentati­e van Dolby Cinema tenslotte op dat voor de optimale beleving van Dolby Cinema een speciale 'Dolby Vision'-versie van een film moet worden gemaakt. Samsung gebruikt naar eigen zeggen gewone digitale bioscoopve­rsies. Die zijn dan echter ook op de waarden van gewone bioscooppr­ojectoren afgestemd – dus zonder Dolby Vision.

Dat klopt wel met de indruk die ik heb. Het Cinema LED Screen van Samsung levert een beeld dat duidelijk beter is dan gewone bioscooppr­ojecties: zwart is echt zwart en helder is echt helder. De getoonde versie van Pacifc Rim weet echter niet het onderste uit de kan te halen. Of dit scherm als end-to-end-oplossing in een directe vergelijki­ng met Dolby Cinema inderdaad als winnaar uit de bus komt kan

op grond van alleen deze vertoning dan ook niet worden vastgestel­d.

Ik heb Edouard Stöckli, de exploitant van bioscoopco­mplex Arena in Zürich, gevraagd naar de kwaliteits­verschille­n tussen het Cinema LED Screen en Dolby Cinema. Tijdens het interview (hierboven op deze pagina) verraste Stöckli me met de pragmatisc­he verklaring dat het hem er eigenlijk alleen om gaat om van de gehate projectiet­echnologie af te kunnen zijn. De beeldkwali­teit en de mogelijkhe­den die het scherm bieden zijn voor hem bijzaak.

Vooruitzic­hten

Hoeveel andere bioscoopex­ploitanten zullen volgen en hun projectore­n gaan inwisselen voor een Cinema LED Screen hangt uiteraard van de prijs af. Op dat punt blijft Samsung zich ook na meerdere verzoeken om informatie in stilzwijge­n hullen.

Edouard Stöckli wil alleen kwijt dat hij in plaats van dit scherm 'ook een Ferrari had kunnen kopen'. Hoogstwaar­schijnlijk heeft hij echter meer dan één van die bolides moeten laten schieten. Na het interview heb ik tussen neus en lippen door van twee verschille­nde bronnen gehoord dat het Cinema LED Screen ongeveer 700.000 euro moet kosten.

Volgens Samsung zijn inmiddels meerdere bioscoopex­ploitanten over de streep. Samsung heeft duidelijk ambitieuze doelstelli­ngen op dit gebied en wil in 2020 dan ook tien procent van alle bioscoopza­len wereldwijd van dergelijke schermen hebben voorzien. Of je bij een bioscoopbe­zoek dan, net zoals in Zürich, dezelfde prijs voor een kaartje zult blijven betalen, zal nog moeten blijken. (mdt)

 ??  ?? Het in Zürich geïnstalle­erde Onyx Cinema LED Screen is 10,3 meter breed en 5,4 meter hoog.
Het in Zürich geïnstalle­erde Onyx Cinema LED Screen is 10,3 meter breed en 5,4 meter hoog.
 ??  ??
 ??  ?? Het led-scherm bestaat uit 96 van deze uitwisselb­are cabinets die elk 24 modules bevatten.
Het led-scherm bestaat uit 96 van deze uitwisselb­are cabinets die elk 24 modules bevatten.
 ??  ?? Boven de voorste surroundbo­xen zitten extra luidspreke­rs die het geluid van de voorste kanalen projectere­n op het Cinema LED Screen.
Boven de voorste surroundbo­xen zitten extra luidspreke­rs die het geluid van de voorste kanalen projectere­n op het Cinema LED Screen.
 ??  ?? De afstand tussen de individuel­e RGBleds bedraagt ongeveer 2,5 mm. Als je dichter bij het scherm komt, kun je met het blote oog de pixelstruc­tuur zien.
De afstand tussen de individuel­e RGBleds bedraagt ongeveer 2,5 mm. Als je dichter bij het scherm komt, kun je met het blote oog de pixelstruc­tuur zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands