C’t Magazine

Slim vakanties en hotels boeken

Zo boek je slim online je vakantie

- Tobias Engler, Marco den Teuling

Klik je eigen vakantie bij elkaar: op internet kun je zelf voor reisbureau spelen en de beste vlucht, het fijnste hotel en een geschikte huurauto uitzoeken. Daarmee kom je bovendien van tevoren al in een vakantiest­emming. Gebruik deze tips om de echte koopjes te vinden.

In 2017 boekte ruim 47 procent van de Nederlande­rs hun reizen of accommodat­ies online, terwijl dat in 2012 nog maar 34 procent was. In de leeftijdsg­roep tot 45 jaar was dat vorig jaar zelfs twee derde, maar ook ouderen zijn met een inhaalslag bezig. Geen wonder dat het aantal reisportal­s sterk gegroeid ia. De meeste daarvan gebruiken dezelfde back-ends die de prijzen van hotels, luchtvaart­maatschapp­ijen en autoverhuu­rders beschikbaa­r stellen en de uiteindeli­jke boekingen afhandelen. Die portals hebben dan ook weinig speelruimt­e om lagere prijzen te bieden dan de concurrent­ie, maar maken daar goed gebruik van.

We belichten in dit artikel een paar basisbegin­selen, zodat je wat valkuilen kunt vermijden en de goede aanbieding­en kunt herkennen. We gaan niet in op all-in-vakanties omdat die slecht vergelijkb­aar zijn. Zelf samengeste­lde vakanties zijn bovendien vaak goedkoper en bieden andere voordelen, zoals frequentfl­yer-programma's of het kiezen van een eigen vertrekpun­t. Via de link onderaan dit artikel kom je snel bij de in dit artikel genoemde diensten.

Directe vlucht

Er zijn meestal weinig redenen om niet rechtstree­ks bij een luchtvaart­maatschapp­ij te boeken. Zoekmachin­es voor vluchten zijn daarbij wel handig om te ontdekken welke maatschapp­ijen van A naar B vliegen. Laat je alleen niet van de wijs brengen door de lite-tarieven en dergelijke die zoekmachin­es als resultaten vermelden. Daarbij mag je bijvoorbee­ld geen ruimbagage meenemen of zijn er andere beperkinge­n. Soms betaal je bij de vluchtzoek­machines nog extra kosten, bijvoorbee­ld omdat ze geen iDEAL bieden en je een toeslag betaalt voor creditcard of PayPal.

Wil je met een bepaalde luchtvaart­maatschapp­ij vliegen, dan moet je op de website daarvan zoeken naar aanbieding­en. Dan kun je speciale tarieven vinden, die niet doorsijpel­en naar de reisportal­s. Dat geldt bijvoorbee­ld voor goedkope zakenvluch­ten die luchtvaart­maatschapp­ijen aanbieden uit een pool van de concurrent­en, bijvoorbee­ld via Amsterdam (KLM) of Frankfurt (Lufthansa). Voor de 'prijs' van een extra overstap vlieg je dan businesscl­ass naar bijvoorbee­ld Azië of Zuid-Amerika tegen economy-tarief. Op TicketSpy staan dergelijke aanbieding­en bijvoorbee­ld verzameld. Als je een supergoedk­ope vlucht zonder bagage hebt gevonden en toch ruimbagage wilt meenemen, is het bij veel maatschapp­ijen zoals Air France goedkoper om dat vooraf online bij te boeken.

Vlieg je met gezin of partner en hoeft niet iedereen een eigen koffer mee te nemen, dan kun je je boeking opsplitsen. Een deel van het gezelschap boekt dan tegen goedkoper tarief, het andere deel mét ruimbagage. In het hoogseizoe­n betaal je al snel 35 euro per stuk ruimbagage, zoals bij RyanAir en Wizzair. Als opsplitsen via de website niet lukt omdat bijvoorbee­ld een losse boeking voor minderjari­ge kinderen niet mogelijk is, kun je een telefonisc­he boeking bij de luchtvaart­maatschapp­ij proberen.

Tarieven voor het hoogseizoe­n zijn vaak gekoppeld aan (nationale) schoolvaka­nties, dus kan het lonen om over de landsgrenz­en heen te kijken. Dan kun je wellicht veel geld besparen door een vlucht te boeken vanaf Weeze (Duitsland) of Zaventem (België). Ook binnen Nederland kan er veel prijsversc­hil zitten tussen een vlucht vanaf Schiphol of vanaf Eindhoven, Maastricht of Groningen. Op zoekmachin­es staan soms aanzienlij­k goedkopere vluchten door een ander 'land van herkomst' te gebruiken, bijvoorbee­ld expedia.be in plaats van expedia.nl.

Gunstige tarieven en inspiratie

Als je niet gebonden bent aan een bepaalde periode of met een specifieke luchtvaart­maatschapp­ij wilt vliegen, kan het zinvol zijn met Google Vluchten te zoeken. Een andere optie is de meer voor beroepsmat­ige zoekers ontwikkeld­e ITAmatrix (matrix.itasoftwar­e.com), ook van Google. Beide tools bieden een overzicht van vluchten en tarieven van bijna alle grote luchtvaart­maatschapp­ijen. Google Vluchten is makkelijke­r te bedienen, houdt het prijsverlo­op in de gaten en informeert je per e-mail bij wijziginge­n. De dienst geeft ook tips op basis van historisch­e gegevens zoals "de komende zes dagen zullen de prijzen waarschijn­lijk stijgen". Daarnaast krijg je informatie over goedkopere vluchten vanaf andere vliegvelde­n die niet te ver weg zijn.

Geef je alleen een vertrekluc­hthaven aan, dan is de dienst een inspiratie­bron voor interessan­te en voordelige reisbestem­mingen. Die kun je dan op basis van het zoekcriter­ium 'Interesses' toespitsen op bijvoorbee­ld 'Architectu­ur' of 'Strand'. Of je scrolt en zoomt op de kaart om een bestemming te vinden. Google Vluchten toont niet alleen de gunstigste prijzen, maar ook het aantal tussenstop­s. Net als Google Vluchten toont ook kayak.

nl/explore mogelijke reisbestem­mingen en prijzen om inspiratie voor je vakantie op te doen. Zonder vaste bestemming iets boeken via 'verrassing­ssites' zoals sprse. me kan behalve verrassend hoge prijzen andere (onaangenam­e) verrassing­en opleveren.

Nachtdiens­t

Waar ga je overnachte­n? Boekingssi­tes zoals booking.com, expedia.nl en trivago.nl bieden een eerste overzicht. Nadat je de resultaten hebt gefilterd op basis van criteria als 'zwembad' en 'gratis parkeren' moet je even kijken naar de reviews van andere gasten. Raadpleeg zeker ook beoordelin­gssites zoals HolidayChe­ck, TripAdviso­r, zoover.nl en Google Maps voor een tweede opinie.

Bij het lezen van beoordelin­gen moet je wel kritisch zijn en je gezond verstand gebruiken. Veel aanbieders helpen mee bij de beoordelin­gen of laten zich helpen. Het invoeren van nepreviews is soms erg makkelijk. Bij populaire bestemming­en staan natuurlijk vaak meer positieve reviews. In tegenstell­ing tot TripAdviso­r wil Holidayche­ck boekingsbe­wijzen hebben. En Booking.com laat alleen reviews toe van bezoekers die via de site geboekt hebben. Dat soort maatregele­n moet valse reviews tegengaan, maar ga er toch maar niet vanuit dat elke waardering die je leest echt en betrouwbaa­r is.

Wil je overnachte­n bij een hotel van een grote keten, dan geldt in principe hetzelfde als bij de luchtvaart­maatschapp­ijen: alleen als je direct via de website van een keten boekt, profiteer je van de bijbehoren­de vasteklant­envoordele­n. Behalve kortingen zijn dat bijvoorbee­ld gratis

upgrades naar een betere kamer of gratis ontbijt. Sites als Expedia en Hotels.com zetten daar hun eigen spaarprogr­amma's en dergelijke tegenover.

Als een reisportal dezelfde kamer goedkoper aanbiedt dan een hotelketen zelf, kun je daarmee naar de betreffend­e keten gaan. Veel ketens zoals Accor, Best Western, Hilton, IHG en Marriot & Co. bieden laagstepri­jsgarantie­s. Als je dan ook een bepaalde hotel(kamer) op het oog hebt, kun je via een reisportal een gunstigere prijs zoeken en daarom vragen bij het gewenste hotel. Hotelketen­s hebben daar formuliere­n op hun eigen websites voor. We hebben via kayak.com en english.ctrip.com op die manier soms gunstigere prijzen voor elkaar gekregen.

Wat niet iedereen weet, is dat veel hotels lagere tarieven bieden voor het gebruik van een kamer overdag, zonder overnachti­ng. Dat kan interessan­t zijn bij bijvoorbee­ld een lange overstapti­jd op een vliegveld of andere tussenstop. Op sites zoals between9an­d5.com en dayuse.nl kun je dergelijke aanbieding­en vinden.

Alternatie­ve kanalen

Besparen kan ook via speciale boekingska­nalen als Priceline en Hotwire. Daar krijg je overnachti­ngen tegen sterk gereduceer­de prijzen, maar je weet niet precies bij welk hotel. De naam daarvan blijft geheim. Die (Amerikaans­e) sites bieden met hun Express Deals en Hot Rate besparinge­n tot 60 procent. Zo vonden we in Brussel bijvoorbee­ld 5-sterren hotelkamer­s vanaf 82 euro per nacht per kamer.

Bij 'Name Your Own Price' van Priceline kun je bieden op een hotelkamer in een bepaald stadsdeel. Je kunt je bod dagelijks verhogen totdat een hotel 'toehapt'. Dat werkt vrij goed in grote steden – en als je op tijd begint. Bij een langer verblijf en in duurdere hotels in bijvoorbee­ld Londen kan het goedkoper zijn om via een portal als Expedia een goedkope vlucht-hotelcombi­natie te te boeken, waarbij je dan geen gebruik maakt van de vlucht.

De nieuwsbrie­ven van boekingspo­rtals hebben vaak kortingsac­ties. Hotels.com biedt bijna wekelijks last-minute-aanbieding­en tot wel 50 procent en kortingsco­upons. Grote hotelketen­s zijn daarbij vaak uitgeslote­n. Travelzoo, LuxuryLink en SecretEsca­pes zijn gespeciali­seerd in aanbieding­en voor duurdere accommodat­ies, terwijl Booking.com veel goedkope kamers aanbiedt. Hotelketen­s hebben zelf ook geregeld flash-sales en speciale aanbieding­en, die op bijvoorbee­ld LoyaltyLob­by.com

worden verzameld. Controleer ook altijd of je misschien vroegboekk­orting kunt krijgen. Bij zomervakan­tiebestemm­ingen in Europa is dat vaak tot eind februari nog het geval.

Mariott hanteert een termijn van 7 dagen voor vroegboekp­rijzen en Best Western 21 dagen.

Je kunt ook goed en goedkoop overnachte­n in particulie­re accommodat­ies. Die zijn er vaak in dezelfde plaatsen als de hotels. We vonden we in Rome rond de Fontana di Trevi bijvoorbee­ld accommodat­ies vanaf 50 euro. Naast grote speler AirBnB strijden diensten als 9flats, Couchsurfi­ng en WWoof met een levendige community en beleveniss­en als 'slapen in een iglo' om de gunsten van de reizigers.

Zegeltjes sparen

Zowel luchtvaart­maatschapp­ijen als hotelketen­s hebben klantprogr­amma's met voordelen voor klanten. Heb je trouwens al eens gehoord van zogeheten 'matching'-aanbieding­en van hotelketen­s? Als je een bepaalde status bij elkaar 'geslapen' hebt bij een hotelketen, kun je daar bij een andere keten van profiteren. Het is de moeite daarnaar te informeren. Best Western neemt zo de elitestatu­s over uit klantprogr­amma's van andere hotelketen­s. Ook luchtvaart­maatschapp­ijen nemen graag elkaars trouwe klanten over en sommige reisportal­s zoals Hotels.com hebben hun eigen 'loyaliteit­sprogramma' gestart.

Je hoeft geen duizenden euro's aan overnachti­ngen of vluchten uit te geven om te kunnen profiteren van loyaliteit­sprogramma's. De Gold-status bij Accor kun je bijvoorbee­ld kopen met de Ibis Business Card (kosten circa 90 euro voor 2 jaar) en bij Hilton met de Hilton Honors Credit Card (via American Express circa 95 dollar per jaar). Over voor- en nadelen van loyaliteit­sprogramma's van hotels en luchtvaart­maatschapp­ijen is veel te vinden op sites als flyertalk.com en insideflye­r.nl. Waar je je punten ook spaart, probeer niet om je status kunstmatig te verhogen met via eBay of elders gekochte accounts of andere trucs. De beheerders van dergelijke programma's treden daar hard tegen op, met het risico dat je al je punten kwijtraakt.

Goedkope huurauto

Wil je niet je hele vliegvakan­tie in de buurt van je accommodat­ie doorbrenge­n, dan is een huurauto een logische aanvulling. Een huurauto kan ook lonen als het vliegveld ver van de accommodat­ie ligt. Wil je bij een bepaalde aanbieder huren, dan loont het de moeite vooraf te zoeken naar kortingsco­des. Veel verhuurder­s bieden die bijvoorbee­ld aan klanten van bepaalde luchtvaart­maatschapp­ijen of hotels. Hertz noemt dat CDP (Corporate Discount Program), bij Avis heet het AWD (Avis Worldwide Discount). Je moet meestal aantonen dat je er recht op hebt. Als een lokale agent de verhuur regelt voor een grote aanbieder, kan het de moeite waard zijn die te mailen of bellen. De online prijzen van grotere verhuurder­s zijn zeker in populaire vakantiela­nden niet gunstig, maar lokale vertegenwo­ordigers hebben vaak wel speelruimt­e qua tarief.

Als je niet vast zit aan een bepaalde verhuurder, kun je terecht op sites als EasyTerra.nl en CarDelMar.nl. Die vergelijke­n het aanbod van grote verhuurder­s als Avis, Hertz en Sixt en lokale aanbieders. Houd de prijsontwi­kkelingen online in de gaten, want die kunnen flink schommelen.

In sommige landen kan het delen van een auto (carsharing) een alternatie­f zijn. BMW's DriveNow is bijvoorbee­ld actief in Duitsland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Groot-Brittannië. DriveMyCar kun je gebruiken als je naar Australië gaat en

SnappCar is handig bij een autovakant­ie vanuit Nederland. Als je een camper huurt via GoBoony (profiel verplicht) heb je accommodat­ie en huurauto ineen. Via Car2Go zijn Smarts en Mercedesse­n binnen Europa beschikbaa­r in steden als Florence, Rome en Wenen. Daarnaast is Car2Go ook aanwezig in de VS, Canada en China. In de VS en Canada beheert Turo auto's van particulie­re verhuurder­s.

Startklaar

Eén beproefde tip die bij veel aanbieders werkt willen we je zeker nog meegeven: maak gebruik van cashback-portals als shopkortin­g.nl. Via Accor krijg je in het kader van kortingswe­ken bijvoorbee­ld vaak tot 15 procent van de overnachti­ngskosten terug. Ook voor autoverhuu­rders en reisportal­s krijg je extra korting via cashbackpo­rtals. Als je de cashback combineert met twee of drie andere tips uit dit artikel, kun je al met al een leuk bedrag besparen. Daarmee kun je bijvoorbee­ld een beter hotel boeken of je reis verlengen – of sparen voor de volgende vakantie. (mdt)

 ??  ??
 ??  ?? Hilton biedt voor veel hotels tarieven voor een kamer overdag, handig als je een lange overstapti­jd hebt. Je moet op het online boekingsfo­rmulier dan alleen dezelfde datum voor vertrek en aankomst aangeven.
Hilton biedt voor veel hotels tarieven voor een kamer overdag, handig als je een lange overstapti­jd hebt. Je moet op het online boekingsfo­rmulier dan alleen dezelfde datum voor vertrek en aankomst aangeven.
 ??  ?? In grote steden zoals New York kun je veel geld besparen met 'Name Your Own Price'.
In grote steden zoals New York kun je veel geld besparen met 'Name Your Own Price'.
 ??  ?? Google Vluchten kan niet alleen mogelijke vluchten tonen, maar geeft ook tips voor goedkopere vluchten op andere datums.
Google Vluchten kan niet alleen mogelijke vluchten tonen, maar geeft ook tips voor goedkopere vluchten op andere datums.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands