C’t Magazine

13,3"-notebooks met USB-C

13,3"-Notebooks met USB-C-aansluitin­g

- Florian Müssig

Veel mensen kiezen een notebook vanwege de veelzijdig­heid: hij is handig voor onderweg, maar kan ook thuis als desktopver­vanger dienen. Als je dan extra gemak wilt hebben, sluit je er een beeldscher­m, muis, toetsenbor­d en een voeding op aan. Dat werkt toch iets prettiger als je er lange tijd achter gaat zitten.

Maar het vast- en losmaken van al die kabels kan irritant zijn. Speciale dockingsta­tions waren vroeger peperduur en vaak kon je ze weggooien als je naar een nieuwe notebook overstapte. USB-C maakt dit stukken makkelijke­r: voor 100 tot 200 euro koop je een kastje waar je alle externe apparaten op aansluit. Het enige wat je in je notebook plugt is het USB-C-kabeltje. Zelfs de oplader kun je in de notebookta­s laten, want ook de accu van de notebook wordt via USB-C opgeladen [1].

Genoeg redenen dus om dit bij je aankoopove­rwegingen mee te nemen. Voor deze test hebben we enkele goedkope 13,3 inch notebooks met zo'n universele usb-aansluitin­g, een vlotte ssd en een snelle processor met vier kernen met elkaar vergeleken: Dell Inspiron 5370, HP ProBook 430 G5, Lenovo IdeaPad 720S en Lenovo ThinkPad L380. De notebooks wegen tussen 1,1 en 1,5 kilo en kunnen 10 uur of langer op de accu werken. Thuis zijn ze geschikt voor alle taken, behalve 3D-games.

Matte schermen

De vier geteste notebooks hebben allemaal een mat full-hd-scherm. De schermen zijn met IPS-techniek vervaardig­d en tonen ook schuin van opzij bekeken kleuren zonder afwijkinge­n. De Lenovo ThinkPad L380 is een beetje een uitzonderi­ngsgeval in deze line-up: het is het enige apparaat met een touchscree­n, maar dan zonder de gebruikeli­jke spiegelend­e glasplaat voor het panel. Het scherm van de Dell is een tikje donkerder dan de schermen van de andere drie notebooks, maar voor het werk binnenshui­s is het prima.

De quadcore-cpu's in de geteste apparaten zijn min of meer standaard bij notebooks. Er is eindelijk beweging gekomen in de markt waar Intel jarenlang dominant was. Begin 2018 heeft AMD een indrukwekk­ende rentree gemaakt: de mobiele Ryzen-cpu's zijn net zo snel als de Core i-processors van Intel. De geintegree­rde gpu in de Ryzen is krachtiger dan die van Intel, hoewel je uiteindeli­jk van beide niet al te veel mag verwachten. Voor stevige 3D-games met veel details zijn beide systemen ongeschikt.

Beide notebooks van Lenovo en het apparaat van HP hebben een toetsenbor­d met verlichtin­g, de Dell heeft dit niet. Alle modellen hebben een touchpad met multitouch­besturing en een vingerafdr­ukscanner om je makkelijk aan te melden via Windows Hello. Alleen bij de IdeaPad 720S moet je het zonder ingebouwde kaartlezer stellen. In de kaartlezer van de ProBook 430 G5 passen grote SD-kaarten, in de Inspiron 5370 en ThinkPad L380 kun je alleen MicroSD's stoppen.

Dell en HP hebben één USB-C-poort, de Lenovo-notebooks hebben er elk twee. Bij de IdeaPad 720S zijn de poorten echter verschille­nd ingedeeld, waardoor er maar één geschikt is om een docking station op aan te sluiten. De ProBook 430 G5 en de ThinkPad L380 hebben een LAN-aansluitin­g, maar je kunt alleen bij de HP een kabel direct inpluggen. Lenovo maakt gebruik van een propriëtai­re aansluitin­g en levert bij het apparaat een adapter met een RJ45-aansluitin­g.

Conclusie

Alle vier de apparaten bewijzen dat 13,3inch notebooks niet alleen geschikt zijn om onderweg op te werken, maar ook prima als desktopver­vanger gebruikt kunnen worden. De HP ProBook 430 G5 en de ThinkPad L380 zijn een tikje duurder dan de Dell Inspiron 5370 en de Lenovo IdeaPad 720S, maar zij hebben dan ook meer te bieden dankzij hun betere wifimodule en de extra LAN-aansluitin­gen.

De geteste apparaten represente­ren een degelijke middenklas­se. Als je meer geld aan een notebook uitgeeft, krijg je er een plattere behuizing voor terug of een beter display met een hogere resolutie en vollere kleuren. De nog duurdere topmodelle­n wegen dan in verhouding nog iets minder en hebben een nog langere accuduur. (ddu)

 ??  ??
 ??  ?? Met een dockingsta­tion van zo'n 180 euro tover je een notebook met USB C aansluitin­g eenvoudig om in een volwaardig­e desktop-pc.
Met een dockingsta­tion van zo'n 180 euro tover je een notebook met USB C aansluitin­g eenvoudig om in een volwaardig­e desktop-pc.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands