C’t Magazine

Universele gps-trackers voor van alles

Universele gps-trackers voor fietsen, kinderen, sleutels – of wat dan ook

-

Een gps-tracker kun je gebruiken voor allerlei doelen. Je kunt hem in je auto verbergen of in je fiets inbouwen, maar ook in de rugzak stoppen van je kinderen of de handtas van oma. We hebben zes modellen getest.

De term universele trackers doet vermoeden dat je daarmee bijna alles kunt lokalisere­n en in de gaten kunt houden. Zelfs boomkweker­s gebruiken die kleine apparaatje­s ter grootte van een luciferdoo­sje om bijvoorbee­ld kerstboomd­ieven op te sporen. We hebben een aantal universele trackers in de praktijk getest. Een test van speciale trackers voor kinderen en huisdieren staat op pagina 72.

Waar ben ik?

Alle trackers kun je met de standaardi­nstellinge­n hun locatie laten doorgeven via de ingebouwde mobiele zender/ontvanger. Bij de Trax Play en Trackimo gaat dat via een app of browser. Het opvragen van de locatie verloopt daarbij via de bijbehoren­de portals, die antwoorden met een pushberich­t.

Bij de andere modellen moet je ze opbellen, waarna je een sms met de positie van de tracker en een link naar Google Maps krijgt.

Als je een tracker meerdere keren per dag wilt lokalisere­n, kun je in plaats van de sms-methode een tracker gebruiken met een gprs-verbinding en een prepaidsim­kaart met een beperkte hoeveelhei­d data. Sms'en is bij sommige aanbieders gratis tussen klanten, dus dat kan toch een interessan­te optie zijn. Het uitzetten van de voicemail voor het tracker-telefoonnu­mmer kan daarnaast ook ongewenste voicemail-sms'jes voorkomen.

Functies en verschille­n

Als je op zoek gaat naar een tracker, valt op dat apparaten die er eigenlijk vrijwel identiek uitzien onder verschille­nde namen blijken te worden aangeboden. Zo is de TK104 bijvoorbee­ld ook te koop als de PAJ Finder Easy (circa 50 euro) en als PAJ Finder Gold (60 euro duurder). De Finder Easy zou volgens de beschrijvi­ng niet meer kunnen dan de locatie na een aanroep per sms doorgeven. Functies zoals toegang tot een microSD-kaart zijn voorbehoud­en aan kopers van het Goldmodel. Dat werd ook bevestigd tijdens een van onze kant anoniem telefoontj­e. Desondanks stelden we met verbazing

Michael Link en Andrijan Möcker

vast dat alle functies bij het Easy-model wel aanwezig waren, maar ze eenvoudigw­eg niet beschreven waren in de handleidin­g.

Als het gaat om de nauwkeurig­heid van de plaatsbepa­ling zie je vergelijkb­are resultaten als bij smartphone­s. Maar die gebruiken in tegenstell­ing tot gps-trackers drie methoden voor plaatsbepa­ling. Ze gebruiken ten eerste mobiele zendmasten, waarbij ze SSID's van draadloze netwerken kunnen opzoeken in een database voor een snelle lokalisati­e. Dat laatste werkt ook goed binnen gebouwen. Daarnaast ontvangen ze signalen van satellietn­etwerken zoals GPS en Glonass, en soms ook Beidou en Galileo. Gps-trackers maken daarentege­n alleen gebruik van mastlocati­es en GPS – behalve de Trax Play, die ook Glonass ontvangt. Wifi ontbreekt, misschien omdat het te prijzig is en nadelig voor de accuduur.

Universele trackers zijn er vaak trots op dat ze een accuduur kunnen halen van wel vier weken lang. Hoe vaker een tracker zijn positie bepaalt en doorgeeft, des te sneller de accu echter leeg zal zijn. Alle trackers kunnen een slaapstand activeren. De Incutex gaat daar het verst in met drie energiespa­arstanden, waarbij één zowel gps als de radiocel uitschakel­t totdat de bewegingss­ensor wordt geactiveer­d. Bij de test haalden we een accuduur tot elf dagen, bij de LK109 in diepe slaap was dat zelfs vier weken. Je kunt bij alle trackers instellen hoe vaak ze hun locatie moeten updaten, maar niet zo gedetaille­erd als bij sporttrack­ers.

De geteste trackers gebruiken GPRS (2G) of sms voor de gegevensov­erdracht. Dat werkt ook in gebieden waar 3G of 4G niet beschikbaa­r is. Dat betekent tevens dat ze ook bij het uitfaseren van 3G zullen blijven werken. De hoeveelhei­d data is zo klein dat een hoge doorvoersn­elheid niet nodig is. Van een vertraging merk je pas wat bij live-tracking met update-intervalle­n van minder dan een seconde. Geen van de apparaten updatet vaker dan elke vijf seconden. UMTS of LTE zou dan ook overkill zijn.

Voor huisdieren zijn er speciale trackers (zie pagina 72). Het gewicht van de universele trackers is daarvoor te hoog. Ze zijn wat ons betreft wel geschikt om grotere dieren zoals paarden te volgen. Speciaal bevestigin­gsmateriaa­l is dan wel een vereiste.

Eigenlijk heeft alleen de Trax Play een robuuste behuizing. De andere apparaten

kunnen hooguit een paar regendrupp­els weerstaan. Bij de Trackimo is zelfs dat teveel als je de meegelever­de rubber hoes niet gebruikt.

In drie van de gps-trackers zit een meeluister­functie ingebouwd, namelijk bij de TK104, TK5000 en PAJ Tracker. Maar iemand afluistere­n is niet legaal.

$WP+CITRACK=0000,1, +49179...WTF

De Trax Play en Trackimo kun je eenvoudig per app of via de browser instellen. De overige trackers overigens niet, daarbij ben je weer terug in de tijd dat je moest kunnen programmer­en om een computer te bedienen. Zelfs basisfunct­ies als het instellen van een alarm zijn alleen mogelijk via cryptische sms-commando's. Die kun je misschien het beste bewaren als smsconcept. Typfouten kosten geld, want elke opdracht vereist twee sms'jes: één bericht voor het verzenden (op lasten van je smartphone-abonnement) en een sms-reactie van de tracker.

Als je de moeite neemt om de handleidin­g van een tracker door te lezen, lees je daarin dat instellen ook via usb op de computer kan. De bijbehoren­de software komt echter ook uit de oertijd. Software van derden is dan soms wellicht een betere oplossing, zoals het opensource Traccar (zie pagina 76). Op de website van Traccar staan ook tips om klonen van trackers te identifice­ren en de benodigde poort en het protocol en dergelijke te vinden. Je kunt het intypen van de benodigde commando's in ieder geval vermijden met de smartphone-apps 'GPS Tracker' (iOS, € 8,99) en 'GPS Configurat­or' (Android, gratis). Je smartphone zal het commando wel alsnog via sms moeten versturen naar de tracker.

Conclusie

Je kunt kiezen uit veelzijdig­e modellen die eenvoudig te bedienen zijn, maar die communicer­en via een externe server, en een antieke aansturing met echter wel meer privacy.

Trackers waarbij uitgaand verkeer in de prijs inbegrepen is, zijn zeker een optie

voor gebruik in het buitenland. Trackers die via sms communicer­en, zijn binnen het Europese roaminggeb­ied interessan­t. Als je doorgaans tenminste minder dan driemaal daags de locatie opvraagt. Wil je vaker communicer­en, dan lijkt gprs-overdracht via een server vaak een gunstigere oplossing te zijn. (mdt) Literatur [1]ˇStefan Porteck, JanKeno Janssen, Michael Link, Verliesmen­iet: Negen bluetootht­ags op de testbank, c’t 5/2017, p.64

 ??  ??
 ??  ?? De eerste oproep van de TK104 laat zien dat de tracker niet met het versturen van een sms wacht totdat hij recente gegevens heeft.
De eerste oproep van de TK104 laat zien dat de tracker niet met het versturen van een sms wacht totdat hij recente gegevens heeft.
 ??  ?? Bij de Trackimo kan de geschieden­is worden geëxportee­rd in het CSVformaat of als KML. Dat laatste is eenvoudig in Google Earth te laden.
Bij de Trackimo kan de geschieden­is worden geëxportee­rd in het CSVformaat of als KML. Dat laatste is eenvoudig in Google Earth te laden.
 ??  ?? Officieel is de microSDlez­er in de PAJ Easy Finder inactief, maar met de commando's van de PAJ Gold Finder werkte hij wel.
Officieel is de microSDlez­er in de PAJ Easy Finder inactief, maar met de commando's van de PAJ Gold Finder werkte hij wel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands