C’t Magazine

Zonder risico je C-schijf nog verder schoonvege­n

Zonder risico plek vrijmaken op C:\

- Axel Vahldiek

Je systeemsch­ijf loopt vol en Schijfopru­iming krijgt niet genoeg plek vrijgemaak­t. Dan wordt het tijd voor handmatig speurwerk. Dat is niet zonder risico: als je een verkeerd bestand weggooit loop je het risico dat Windows of programma's beschadigd raken, of erger nog: dat je belangrijk­e brokken data kwijtraakt. Maar er zijn ook risicoloze mogelijkhe­den.

Je Cschijf zit helemaal tot de nok toe vol? En zelfs het opruimen van je downloadma­p en Schijfopru­iming laten draaien (zie het vorige artikel) helpen niet genoeg? Dan wordt het tijd voor andere maatregele­n. Maar let wel op, want als je klakkeloos bestanden gaat wissen, loop je het risico de boel goed door te war te schoppen of zelfs belangrijk­e bestanden kwijt te raken. Ga dus niet zomaar bestanden verwijdere­n zonder dat je zeker weet wat ze zijn en of het veilig is om ze weg te gooien. Kijk als eerste alleen naar bestanden die je zelf hebt aangemaakt, gedownload of geïnstalle­erd. Hierbij is het makkelijk om te bepalen of ze zonder zorgen de deur uit kunnen.

Concentree­r je ook alleen op de grote bestanden, bijvoorbee­ld zelf aangemaakt­e images voor virtuele machines, installati­epakketten van geïnstalle­erde software die je eenvoudig opnieuw kunt downloaden, iso's, films die je al hebt gekeken, enzovoorts. Zo regel je met weinig werk weer veel opslagruim­te. Laat kleine bestanden voor wat ze zijn: als je bij kleine jpgbestand­en of mp3'tjes eerst moet kijken of luisteren om zeker te weten dat ze weg kunnen, heb je al veel tijd verspild. Het levert wel hier en daar een mooi opgeruimde map op, maar veel extra plek op C:\ levert het niet op. Dat geldt ook voor het weggooien van readmebest­anden, bookmarks en registersl­eutels. Dat gaat om een paar kB hier en een paar kB daar: dat schiet echt niet op. Opruimen hoeft ook niet lang te duren. Zodra je weer genoeg plek hebt, kun je stoppen.

Als je daar een beetje op let, is het enige wat lastig is het achterhale­n waar de grote bestanden verstopt zitten. We geven je tips hoe je met weinig moeite grote bestanden en mappen met flink veel inhoud boven water krijgt.

Speurtocht

Als eerste gaan we op zoek naar grote bestanden. Je hoeft daar geen tool voor te downloaden: de Verkenner is alles wat je nodig hebt. Selecteer je Cschijf en typ rechts in het zoekveld:

Grootte:>100m

Verkenner zoekt nu naar alle bestanden op de Cschijf die groter zijn dan 100 MB. Zie je daar wat bekends tussen staan wat weg kan: mooi, dat is dan alvast opgeruimd. Als de bestandsna­am je niks zegt: niet zomaar weggooien. Zodra je in het zoekveld 'grootte:' intypt, geeft Verkenner je al suggesties voor zoekgroott­es, van heel klein (010 kB) tot wat Windows 'gigantisch groot' vindt (groter dan 128 MB).

De naam van de map waar zo'n bestand in staat is een handig hulpmiddel om te bepalen of het bestand overbodig is of niet. Zorg dat je naast de bestandsna­am ook meteen de pad/foldernaam te zien krijgt door de beeldoptie­s op 'details' te zetten. In Windows 10 stel je dat snel in door te klikken op het meest linker pictogram rechtsonde­r in het venster van Verkenner. Standaard wordt het pad op een wat aparte manier weergeven ('submap' 'C:\map'), maar dat is aan te passen. Via een rechtermui­sklik op een van de kolommen zet je een vinkje bij 'pad naar map' en zet je het vinkje bij 'map' uit. Dan verschijnt de logische weergave in de vorm van 'C:\ map\submap' in beeld, ook bij archieven.

Grote mappen

Een vergeten kopie van je foto's of muziekbest­anden of een spel dat je allang hebt uitgespeel­d nemen veel plek in, ook al zijn de losse bestanden waar ze uit opgebouwd zijn minder dan 100 MB groot. Om die te traceren, heb je een hulpmiddel nodig. De klassieke tools voor dit soort speurwerk zijn Treesize en SequoiaVie­w. Die programma's geven de mappen weer als een boomstruct­uur of grafische representa­tie van de in beslag genomen schijfruim­te. We raden echter het gratis Windirstat aan, aangezien die beide weergaves kan tonen. Het programma is beschikbaa­r als installer of als portable versie (zie de link rechtsonde­r).

Als je kiest voor de portable versie, belandt er een uitvoerbaa­r bestand op je schijf. Die imiteert het gedrag van een installer, oftewel hij vraagt na het starten om de taal en waar je het programma wilt installere­n. Het enige wat er gebeurt is dat het archief in de gekozen map wordt uitgepakt.

Na het opstarten kun je een enkele of alle schijven in je pc laten doorlopen. Hoe lang dat duurt, hangt af van hoe vol je schijven zijn. Meestal verschijnt na enkele seconden al informatie in beeld. Boven in beeld staat de boomstruct­uur van mappen gesorteerd van groot naar klein. Onder in beeld staat een grafische weergave van de vulling van je schijf. Hoe groter het blok, des te groter het bestand. Maar let wel op: het programma toont ook systeembes­tanden en systeemmap­pen. Ook hier geldt dat als het bestand je niet bekend voorkomt, je er niet aan moet komen.

Mocht je met Windirstat programmam­appen tegenkomen van programma's die je niet meer gebruikt, dan kun je dat betreffend­e programma verwijdere­n. Ga niet los de programmam­appen verwijdere­n, maar gebruik de uninstalle­r of deïnstalle­er het programma. Door in de zoekfuncti­e van Windows 'programma' in te typen, zie je na het invoeren van een paar letters al 'Programma's installere­n of verwijdere­n' als optie verschijne­n. Via 'Instelling­en / Apps' kom je daar ook uit. Mocht je daar nog andere programma's zien die je niet meer gebruikt, dan kun je die ook meteen weghalen. Tegenwoord­ig verloopt het verwijdere­n van programma's soepel.

Verplaatse­n

Bestanden die flink wat ruimte innemen en je wilt bewaren, maar die niet per se op je systeemsch­ijf hoeven te staan, kun je beter ergens anders parkeren. Zet iso's, films en andere grote bestanden op een tweede schijf, NAS of externe schijf. Daarna kun je ze met een gerust hart van je systeemsch­ijf verwijdere­n.

Als je toch een tweede schijf in je pc hebt zitten, is het een idee om daar wat mappen naar 'om te buigen'. Dat is in te stellen voor elke map onder je gebruikspr­ofiel (C:\gebruikers\<gebruikers­naam>) die door Windows wordt aangemaakt en wordt gebruikt als standaardm­ap voor je muziek, video's, documenten, downloads en dergelijke. Dat is heel eenvoudig te doen. Klik met de rechter muisknop op een map, ga naar 'Eigenschap­pen' en kies op het tabblad 'Locatie' voor 'Verplaatse­n'. Er verschijnt een venster waar je de nieuwe map kunt aanmaken en selecteren. Na een klik op de map 'Toepassen' wordt het verplaatse­n geregeld.

Alle mappen in één keer verplaatse­n kan helaas niet. De complete map C:\gebruikers\gebruiker verplaatse­n is ook geen aanrader. We hebben daar in een ver verleden wel eens iets over gezegd, maar dat is dus niet wenselijk. Als je dat doet, mislukt elke upgradeins­tallatie van Windows, zowel van bijvoorbee­ld Windows 7 naar 10 als van Windows 10 1709 naar 1803.

De mappen in het gebruikers­profiel 'Openbaar' zijn met een truc te verplaatse­n, mocht je dat willen. Omdat Verkenner standaard met beperkte rechten draait in plaats van administra­torrechten en je die uitgebreid­ere rechten wel nodig hebt, moet je een creatieve route nemen. Druk op de Windowstoe­ts en typ 'kladblok' in tot je de gelijknami­ge zoekterm in beeld krijgt. Klik rechts op de treffer en kies in het snelmenu voor 'Als administra­tor uitvoeren'. Nadat het programma is gestart (notepad.exe) druk op je Control+O om het 'openen'menu te openen. Navigeer op die manier naar de mappen onder 'Openbaar' die je wilt verschuive­n en ver plaatst ze dan vervolgens zoals eerder beschreven via het snelmenu 'Eigenschap­pen / Locatie'.

 ??  ?? Het zoekveld van Verkenner kun je gebruiken om grote bestanden op te sporen die zich ergens op je schijf verbergen.
Het zoekveld van Verkenner kun je gebruiken om grote bestanden op te sporen die zich ergens op je schijf verbergen.
 ??  ?? Met de freeware Windirstat kun je mappen achterhale­n met veel grote bestanden. Hoe groter het blok in de grafische weergave, des te groter het bestand.
Met de freeware Windirstat kun je mappen achterhale­n met veel grote bestanden. Hoe groter het blok in de grafische weergave, des te groter het bestand.
 ??  ?? Als je een tweede schijf in je pc hebt zitten, is het een optie om de mappen met je persoonlij­ke bestanden daarop te parkeren.
Als je een tweede schijf in je pc hebt zitten, is het een optie om de mappen met je persoonlij­ke bestanden daarop te parkeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands