C’t Magazine

FAQ: gps-trackers

Antwoorden op de meestgeste­lde vragen

- Michael Link

Convertere­n

Mijn tracker geeft geen coördinate­n, maar reeksen zoals 31 U 694704 5745294. Als ik deze in Google Maps invoer, snapt die er niets van. Hoe kom ik erachter welke coördinate­n dit zijn?

Bij deze wat cryptische reeks cijfers gaat het om coördinate­n in de Universele Transversa­le Mercator-projectie (UTM). Je kunt deze bijvoorbee­ld op www. geoplaner.com convertere­n naar coördinate­n die Google Maps wel begrijpt. Bij Google Earth kun je de UTM-coördinate­n overigens wel direct in de zoekbalk invoeren, want die ondersteun­t wel UTMcoördin­aten.

Foute positie

Nadat ik mijn nieuwe gps-tracker heb ingesteld, heeft hij mij weliswaar een locatie toegestuur­d, maar die klopt niet. Volgens de tracker zou ik mij in China bevinden. Doe ik iets verkeerd?

Veel trackers sturen bij een positiereq­uest de laatst bekende locatie door en wachten niet tot ze hun huidige positie hebben geactualis­eerd. Een nieuwe tracker kan er tot wel 15 minuten over doen om genoeg gegevens te verzamelen waaruit hij de eerste positie kan berekenen. De volgende keer dat hij wordt opgestart, gebruikt hij deze zogenaamde almanakgeg­evens om de duur tot de eerste locatiebep­aling te verkorten (time to first fix, TTFF). Trackers met Assisted GPS (AGPS) ontvangen de almanakgeg­evens via de mobiele verbinding met het internet.

Anders tracken

Ik ga binnenkort een stel vrienden op een muziekfest­ival ontmoeten, maar ik heb geen zin om urenlang over het terrein te lopen en naar ze te moeten zoeken. Speciaal daarvoor een tracker meenemen vind ik niet handig. Is er een andere manier om dit te doen?

Ja, met je smartphone. Je kunt bijvoorbee­ld met Google Maps je actuele positie met bepaalde personen delen. Dit kun je gedurende een bepaalde periode doen (van 15 minuten tot drie uur) of met een extra klik voor een onbeperkte duur. Daarvoor moet je aan Google toestaan dat het je locatiegeg­evens mag benaderen. Via de website maps.google.com/locationhi­story kun je de locatieges­chiedenis bekijken – en desgewenst verwijdere­n – van alle door Google gelogde locaties die je hebt bezocht. Als je Google zoveel mogelijk wilt mijden, biedt bijvoorbee­ld de smartphone­app Glympse vergelijkb­are mogelijkhe­den.

Op een iPhone kun je ook de systeemapp 'Zoek mijn vrienden' gebruiken. Deze is echter alleen voor Apple-apparaten beschikbaa­r en biedt enkel de mogelijkhe­id om je locatie een uur, een dag of onbeperkt te delen. Ook messengers als Telegram, Whatsapp en het messenger-deel van Facebook staan het delen van je locatie toe. Bij Threema kun je locaties eenmalig verzenden.

Vals alarm

Bij mijn tracker gebruik ik de geofencefu­nctie om mij te waarschuwe­n voor het geval dat mijn fiets gejat wordt. Alleen krijg ik continu valse alarmmeldi­ngen doorgestuu­rd. Wat kan ik hiertegen doen?

De hoofdoorza­ak van de valse alarmmeldi­ngen bij geofences is een te klein geselectee­rd bereik. Zelfs bij vrij zicht omhoog zonder obstakels en een goede gpsontvang­st, lijkt de positie zich over een langere periode flink te verplaatse­n. Om te zorgen dat een tracker niet te vaak vals alarm slaat, sturen de meeste modellen pas een alarm wanneer de tracker zich gedurende een bepaalde periode buiten het ingestelde bereik bevindt. Als hij desondanks te vaak een foutmeldin­g geeft, kun je het beste de geofence iets ruimer bemeten.

Een goed compromis is om het bereik zodanig ruim in te stellen, dat de tracker ook nog binnen de geofence blijft als de ontvangst van het gps-signaal minder goed is en er alleen een grove benadering van de positie is op basis van het gpsnetwerk. (ddu)

 ??  ?? Op internet staan coördinate­nconverter­s die je niet alleen helpen bij het omrekenen, maar ook de gezochte locatie meteen tonen.
Op internet staan coördinate­nconverter­s die je niet alleen helpen bij het omrekenen, maar ook de gezochte locatie meteen tonen.
 ??  ?? Met in totaal 2516 meldingen van positiegeg­evens lijkt het alsof de tracker flink onderweg is geweest. In werkelijkh­eid is hij niet van zijn plek gekomen.
Met in totaal 2516 meldingen van positiegeg­evens lijkt het alsof de tracker flink onderweg is geweest. In werkelijkh­eid is hij niet van zijn plek gekomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands