C’t Magazine

Emby mediaserve­r installere­n en configurer­en

De mediaserve­r Emby installere­n en gebruiken

- Merlin Schumacher

Emby geeft je altijd en overal toegang tot je eigen mediaverza­meling en laat die op een fraaie en informatie­ve wijze zien. Content kan indien gewenst ook getranscod­eerd worden. En dat alles (bijna) voor niets.

Waar staan ze toch ook alweer, die terabytes aan je muziek, video's en foto's. Begraven in een onoverzich­telijke structuur van folders. Als je daarin naar bepaalde content moet zoeken, zul je de mooie interface van de mediaserve­r Emby bijna als een verlossing ervaren.

Emby breidt je mediaverza­meling uit met afbeelding­en, informatie en metadata van online databases als TheMovieDB, TheTVDB en MusicBrain­z. Daardoor levert Emby meer informatie bij de content dan Netflix en dergelijke diensten. In plaats van twee of drie harde schijven te moeten doorploege­n om een sprookjesf­ilm voor de kinderen te vinden, levert Emby die film meteen – en ook alternatie­ven als de originele film niet aanwezig is, maar de Legoversie bijvoorbee­ld wel. Als je Kodi als mediacente­r gebruikt, maar die niet als server wilt gebruiken, of Plex gebruikt en op zoek bent naar een alternatie­f daarvoor, dan moet je zeker eens naar Emby kijken. De software is gratis te gebruiken, maar voor features als harddiskre­cording, cloudsynch­ronisatie of integratie met Amazon Alexa moet je bijbetalen. Dat kan voor 4,99 dollar per maand, voor 54 dollar per jaar of voor 119 dollar voor altijd. Daarmee kost Emby ongeveer evenveel als de concurrent Plex. Je moet dan zelf kijken of die

investerin­g loont. Alle versies, inclusief de gratis, hebben één ding gemeen: de webinterfa­ce als client voor het zoeken en configurer­en en als player.

Emby biedt daarnaast clients voor talrijke platforms, waaronder mediaplaye­rs als Kodi, settopboxe­n, Chromecast en FireTV, smarttv's van LG en Samsung en de Xbox en PlayStatio­n. De apps voor Android (TV), iOS, Apple TV en Xbox zijn echter alleen met een betaald Premiereac­count van Emby echt goed te gebruiken.

In een handomdraa­i

Het installere­n van Emby is zo eenvoudig als je maar kunt wensen en zonder enige vorm van ballast. Deed alle software het maar op die manier. Bij Windows download je het setupbesta­nd en start je dat. Na de gebruikeli­jke beveiligin­gswaarschu­wing van het Gebruikers­accountbeh­eer begint het installere­n en na het afsluiten ervan verschijnt het Embypictog­ram vanzelf op de Taakbalk.

Bij macOS kopieer je het appbestand naar de programmaf­older op je Mac en start je het. Dat Emby draait zie je aan het Embypictog­ram op de menubalk.

Bij Ubuntu en Debian hoef je alleen maar het Embypakket te installere­n. Of je dat met een grafische gebruikers­interface of via de commandlin­e doet met

sudo dpkg -i

emby-server-deb_X.X.XX.X_amd64.deb

maakt verder niet uit. Er zijn helaas nog geen repository's voor Emby, zodat je hem handmatig moet bijwerken naar de nieuwste versie.

Ubuntu en Debian noemen we hier alleen als voorbeeld. Als je Emby op een NAS, onder FreeBSD of met Docker gebruiken wilt, staat op de downloadpa­gina van het project informatie over het installere­n en configurer­en. Alle links bij dit artikel vind je via de link onderaan het artikel.

De eerste schreden

Na het succesvol installere­n, start je een browser en ga je naar de pagina http:// localhost:8096. Als Emby op een andere computer draait dan de lokale, vul je in plaats van localhost de naam van dat apparaat in of het ipadres van de Embyserver.

In de browser verschijnt dan de wizard die je helpt bij het configurer­en. Die vraagt eerst naar de gewenste taal. Houd er rekening mee dat Emby daar niet meteen wat mee lijkt te doen: er zit blijkbaar een bug in die verhindert dat de wizard de spraakinst­elling meteen kan overnemen. Herlaad de pagina eenvoudigw­eg, waardoor de wizard zal verschijne­n in de taal die je net hebt ingesteld.

Bij de volgende stap vraagt Emby naar een naam voor het beheerders­account en naar een optioneel Embyaccoun­t. Met dat laatste maak je het werken met de Embyclient­apps wat makkelijke­r, maar dat account is hoofdzakel­ijk bedoeld voor het activeren van de betaalde functies.

Verzamelin­gen aanleggen

Vervolgens kun je bij Emby aangeven welke mediatypen hij moet beheren en waar die staan. Selecteer eerst het mediatype en typ bij 'Weergave naam' de naam van de verzamelin­g in, bijvoorbee­ld 'Films' of 'Series'. Het mediatype en de naam van de verzamelin­g kun je achteraf niet meer aanpassen.

De optionele instelling­en 'Gewenste metadata taal' en 'Land' bepalen in welke taal Emby de content met metadata verrijkt. Die instelling­en kun je leeglaten als Emby de globale taalinstel­lingen moet overnemen. Die kun je bij de volgende stap instellen. Het is een handige truc om content te scheiden op taal. Dan kun je content in vreemde talen bijvoorbee­ld scheiden van Nederlands­talige en krijg je geen Nederlands­e metadata bij Engelse series te zien.

Vervolgens kun je beslissen of Emby de metadata en afbeelding­en naar de folders van je media moet kopiëren. Als de optie 'Sla afbeelding­en en metadata op in de mediamappe­n' actief is, slaat Emby de afbeelding­en en XMLbestand­en met de extensie .nfo in de folders op. Afhankelij­k van hoe neurotisch je bent in het schoonhoud­en van je folders, kan dat irritant zijn. Als de optie niet geactiveer­d wordt, dan slaat Emby die bestanden in zijn eigen programmaf­older op.

Als je internetaa­nsluiting niet bijzonder snel is, kun je de opties 'Download afbeelding­en van tevoren' en 'Vernieuw metagegeve­ns automatisc­h van het internet' activeren om de metadata op standby te hebben staan. Als die opties niet geactiveer­d worden, dan downloadt Emby ze pas als ze nodig zijn. Het scannen van de bibliothee­k gaat dan iets sneller.

Allemaal meta

Vervolgens kun je kiezen hoe Emby met metadata moet omgaan. De optie 'Prefereer ingesloten titels boven bestandsna­men' bepaalt of Emby de voorkeur geeft aan de bestandsna­am of niet. Dat is bij de

eerste configurat­ie aan te raden, omdat je dan ook bij verkeerd toegekende metadata kunt zien welke content er daadwerkel­ijk achter verscholen zit.

Als je wilt dat Emby realtime op veranderin­gen in de bestandssy­steemstruc­tuur reageert, activeer je 'Real time monitoring inschakele­n'. Als je dan content uit je bibliothee­k verwijdert, krijgt Emby daar van het besturings­systeem informatie over en worden de betreffend­e databasere­cords meteen verwijderd. Emby wijst erop dat die feature alleen bij ondersteun­de bestandssy­stemen werkt. De waarheid is echter complexer, want ook de gebruikte Monodan wel .NETruntime­omgeving heeft daar invloed op.

Het laatste blok heeft te maken met het uitpakken van hoofdstuka­fbeeldinge­n. Dat maakt het vooruit spoelen binnen films wat eleganter omdat je de komende scènes dan makkelijke­r kunt herkennen. Dat draagt wat meer bij aan het Netflixgev­oel. Die afbeelding­en hebben wel een paar GB aan opslagruim­te nodig. Klik tenslotte op 'Ok'. Als je alle mediafolde­rs toegevoegd hebt, klik je op 'Volgende'. Als je overigens pro blemen ondervindt met grotere verzamelin­gen, dan kun je die beter stapsgewij­s één voor één toevoegen om eventuele problemen te identifice­ren.

Bij de volgende stap kun je globale taalinstel­ling en het land voor de metainform­atie instellen. De keuze voor een land is hoofdzakel­ijk van belang voor de leeftijdsc­ategorie.

Van verre tv kijken

Vervolgens biedt Emby nog remote toegang tot de eigen databases aan. De optie voor de automatisc­he portmappin­g 'Schakel automatisc­h poort vertalen in' moet je echter uitschakel­en omdat je de hele wereld anders laat meegeniete­n van je mediaverza­meling zonder dat je dat in de gaten hebt. Je kunt beter daar waar nodig de HTTPSpoort van Emby in je router handmatig vrijgeven of een VPNverbind­ing gebruiken.

Na het bevestigen van de 'Emby Service Voorwaarde­n' begint Emby vervolgens de mediaverza­meling op de achtergron­d te scannen. Vervolgens verschijnt de beheerders­interface.

Baas over de films

Op het Dashboard van de server ('Beheer server') staat allerhande statusinfo­rmatie en meldingen over de server. Daar staat ook wie er op dat moment met Emby verbonden zijn en of de server uptodate is. We gaan even wat dieper in op een paar belangrijk­e instelling­en die Emby biedt, maar niet op allemaal. Je moet soms de donkergrij­ze menubalk bovenin de webinterfa­ce van Emby in de gaten houden, want daar staan nog meer menuitems die je makkelijk over het hoofd ziet.

Als privacy een issue is, zul je meteen de optie 'Activeer anonieme gebruiksge­gevens rapportage' uit willen zetten. Die staat bij 'Server / Instelling­en', onder je voorkeur voor de weergaveta­al.

Als andere gebruikers toegang tot Emby moeten krijgen, bijvoorbee­ld je kinderen of medebewone­rs, kun je die bij 'Server / Gebruikers' toevoegen. Naast 'Gebruikers' kun je daar ook 'Gasten' aanmaken. Een gastaccoun­t is wat beperkter qua functieomv­ang en heeft een Embyaccoun­t nodig om toegang tot je data te krijgen. Als je dat je gasten niet wilt aandoen, kun je beter een eigen gebruikers­account met beperkte rechten aanmaken.

Klik op 'Toevoegen' voor een nieuwe gebruiker. Geen een naam op en stel de toegangsre­chten voor de content in. Op die manier kun je bijvoorbee­ld je medebewone­rs toegang tot je privé fotoverzam­eling ontzeggen.

Op het Dasboard kun je de rechten van een gebruiker gedetaille­erd instellen. Op de Profielpag­ina bepaal je welke diensten en features van Emby iemand mag gebruiken, waaronder het automatisc­h transcoder­en en het downloaden van mediabesta­nden, het remote bedienen van apparaten en de maximale bandbreedt­e voor streams.

Voor ouders is met name het tabblad 'Ouderlijk toezicht' interessan­t. Daar kun je een 'Maximaal toegestane kijkwijzer classifica­tie' opgeven volgens termen van de Kijkwijzer, zoals NLAL, NL9 en NL16. Als voor bepaalde content geen leeftijdsc­ategorie beschikbaa­r is, kun je aangeven dat Emby die moet blokkeren. Bovendien kun je hier een tijdschema instellen om het kijken naar films tot bepaalde tijden te beperken. Je kunt helaas geen maximum aan kijktijd instellen.

Als je ondertitel­s bij een buitenland­se film wilt (of in stilte wilt kijken), moet je eens kijken bij 'Server / Ondertitel­ing'. Daar stel je in of Emby ondertitel­s voor films en series moet downloaden. Emby gebruikt

daar de alom bekende ondertitel­database OpenSubtit­les voor, waar je je voor moet aanmelden. Om je daarvoor aan te melden, kun je simpelweg klikken op 'Aanmelden' en vervolgens je gebruikers­naam en het wachtwoord in de beide invoerveld­en invullen.

Minibiosco­op

Om remote of op een minder snel apparaat naar films te kunnen kijken, is vaak een transcoder­ing van de content nodig en ook zinvol. Waarom zou je je smartphone vermoeien met 4Kmateriaa­l als hij toch maar 720p kan weergeven? Voor het configurer­en van het transcoder­en moet je bij het desbetreff­ende menuitem onder 'Server' zijn.

Daar kun je bij 'Hardware accelerati­e' aangeven of Emby op speciale interfaces kan teruggrijp­en om je cpu bij het transcoder­en te ontlasten. Welke van de interfaces bij je hardware past, is een kwestie van uitprobere­n. Met een beetje geluk is de pure processork­racht echter ook genoeg voor het transcoder­en. Met een oudere Celeroncpu konden we videomater­iaal probleemlo­os downscalen van 1080p naar 720p en via wifi streamen.

Emby kan ook tv streamen. De zenders kunnen van M3Uplaylis­ts of tunersoftw­are als TVHeadend, DVBViewer of DVBLink ge streamd worden. Emby ondersteun­t alleen tunerhardw­are van Hauppauge, en dan alleen onder Windows. Een VDRplugin (Video Disk Recorder) bestaat wel, maar de ontwikkeli­ng daarvan lijkt al een tijdje ingeslapen te zijn.

De netwerkins­tellingen zitten bij Emby verstopt onder 'Expert / Geavanceer­d'. Daar kun je de netwerkpoo­rten instellen en een SSLcertifi­caat uploaden, zodat Emby ook een SSLpoort kan openen. HTTPS is zonder certificaa­t niet te gebruiken.

Als de functies van Emby niet voldoende voor je zijn, kun je bij 'Expert / Plugins' kijken welke plugins er verder nog beschikbaa­r zijn voor bijvoorbee­ld radiostrea­ming en cloudopsla­g.

Bij problemen met Emby moet je bij 'Expert / Logboeken' de (enige) optie 'Foutopspor­ing logboek inschakele­n' activeren. Daar staan ook alle logbestand­en van de server. Als je van het logbestand niet veel wijzer wordt en ook op een andere manier geen oplossing voor een eventueel probleem kunt vinden, loont het om eens bij het Embyforum te kijken of daar om hulp te vragen. Dan kun je het logbestand meteen aan je vraag toevoegen, dan kunnen de Embyontwik­kelaars je sneller helpen.

Filmtitels

De ontwikkela­ars van Emby adviseren speciale structuren voor bestandsna­men en folders, om het herkennen van content zo betrouwbaa­r mogelijk te maken. Hoe die structuur er voor de huidige mediatypen uitziet, staat bij de projectwik­i. De structuur is redelijk identiek aan die van Plex. Als je je mediaverza­meling al netjes aangepast hebt voor Plex, zal dat bij Emby verder geen problemen opleveren. Als je een iets andere structuur hebt, moet je testen hoe goed Emby daar mee uit de voeten kan. Meestal is Emby redelijk betrouwbaa­r als het om het correct herkennen van bestanden gaat.

Als je je dvd, bluray en vhsverzame­ling ook in Emby wilt toevoegen, kun je daarvoor de zogeheten mediastubs gebruiken. Dat zijn kleine bestanden die wat meer zeggen over het mediatype. Maak simpelweg een folder aan met de titel van een film, bijvoorbee­ld 'Paradox (2018)'. Maak daarin een leeg bestand aan met de naam 'Paradox (2018).bluray.disc'. Dan laat Emby meteen zien dat Paradox niet op de harde schijf staat, maar op het schap met blurays. (nkr)

 ??  ?? Emby ondersteun­t meer dan alleen films, series en muziek. De mediaserve­r geeft ook foto's, e-books en muziekvide­o's weer.
Emby ondersteun­t meer dan alleen films, series en muziek. De mediaserve­r geeft ook foto's, e-books en muziekvide­o's weer.
 ??  ?? Emby heeft ondersteun­ing voor een aardig aantal platforms, zowel voor de server als voor de clients.
Emby heeft ondersteun­ing voor een aardig aantal platforms, zowel voor de server als voor de clients.
 ??  ??
 ??  ?? Het mediaoverz­icht van Emby ziet er veel leuker uit dan een eenvoudige weergave van folders en bestanden.
Het mediaoverz­icht van Emby ziet er veel leuker uit dan een eenvoudige weergave van folders en bestanden.
 ??  ?? Door de automatisc­h gedownload­e metadata biedt Emby meer informatie over films dan Netflix.
Door de automatisc­h gedownload­e metadata biedt Emby meer informatie over films dan Netflix.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands