C’t Magazine

Netwerkmon­itoring voor schijven

Waarschuwi­ngen voor schijfuitv­al in kleine netwerken

- Lutz Labs

Lokaal draaiende diagnoseso­ftware spoort mogelijke schijfdefe­cten in je pc's op. Met een beetje knutselen kun je dat ook voor computers van familieled­en en NAS-schijven doen.

Smart-tools waarschuwe­n je voor het mogelijk uitvallen van schijven in je pc. Maar het zou natuurlijk prettig zijn als dat ook voor andere schijven in je lokale netwerk zou kunnen. Voor grote bedrijven bestaat er wel beheer- en monitoring­software als Nagios en Zabbix, maar die hebben een eigen server nodig en kosten aardig wat inwerktijd. Voor kleine netwerken zijn die overkill. Met een beetje werk kan het echter ook met de programma's Hard Disk Sentinel en de Smartmonto­ols.

Een waarschuwi­ng vooraf: het monitoren van een schijf beschermt niet tegen uitval! Geleidelij­ke slijtage is nog wel te diagnostic­eren door de SMARTwaard­en te controlere­n, maar dat helpt je niet tegen een daadwerkel­ijke uitval. Een back-up van alle data blijft dan ook sowieso nodig.

Voor dit artikel hebben we eens goed naar zowel de monitorpro­gramma's Hard Disk Sentinel en Smartmonto­ols gekeken. Beide leveren voor de administra­tor van een thuisnetwe­rk informatie over de gezondheid­stoestand van harde schijven en ssd's in een NAS of een andere pc in een netwerk – maar wel op een verschille­nde manier.

Smartmonto­ols

De Smartmonto­ols zijn een verzamelin­g programma's die oorspronke­lijk uit de Linux-wereld stammen. Ze zijn er ook voor BSD, macOS, Solaris en Windows (alle downloads staan bij de link onderaan dit artikel). Het bedienen van het command- line-programma is overal hetzelfde: cryptisch. Het programma is niet gemaakt voor netwerken, status- en foutmeldin­gen kun je je via e-mail laten toesturen. Ook de vele parameters waar je de tools mee kunt aansturen zijn in eerste instantie afschrikwe­kkend. Maar hulp is onderweg.

De Fransoos Orsiris de Jong heeft een programmap­akket gemaakt met de naam Smartmonto­ols-Win dat niet alleen een grafische interface heeft, maar ook nog een eenvoudig te configurer­en mailer voor Windows. Op dit moment werkt het pakket met versie 6.6.1 van de Smartmonto­ols.

Het set-upprogramm­a pakt de Smartmonto­ols uit, stelt de Windows-service voor de achtergron­dservice smartd in en start de beide configurat­ieprogramm­a's voor de Smartmonto­ols en voor het versturen van de e-mail. Het is ietwat ongebruike­lijk dat de

configurat­ie halverwege tijdens de installati­e gebeurt. Scrol bij het selecteren van de onderdelen eens helemaal naar beneden: daar is bijvoorbee­ld een maandelijk­se testmail te configurer­en of kun je het versturen van statistiek­en instellen.

Na een klik op 'Next' start het configurer­en van de Smartmonto­ols. Bij de schijfherk­enning kun je vertrouwen op het automatism­e, maar de tijdgestuu­rde taken moet je even nalopen, want de pc's moeten op dat tijdstip wel aanstaan natuurlijk. Na drie keer klikken op 'Save changes', 'Reload smartd service' en 'Exit' kom je bij de configurat­ie van de mailer.

Bij het configurer­en van de mailer moet je er rekening mee houden dat sommige mailprovid­ers geen e-mails accepteren van clients met een dynamisch ip-adres. Omdat het wachtwoord voor het mailaccoun­t ook op de schijf wordt opgeslagen, is het aan te raden een apart mailaccoun­t voor de schijfbewa­king aan te maken bij bijvoorbee­ld Gmail. Dan kun je smtp.googlemail.com als SMTP-server gebruiken en 465 als SMTPpoort. Selecteer bij 'Security' de optie 'ssl'. Klik vervolgens op 'Save & Trigger test alert' om jezelf een testmail te sturen. Bij Gmail moet je dan een nieuwe mail in je postvak krijgen. De tool verstuurt de logbestand­en standaard gecomprime­erd met gzip. Als je leesbare tekst wilt ontvangen, dan moet je het vinkje verwijdere­n bij 'Compress logs before sending'. Als alles werkt, klik je op 'Save & Exit'.

Daarmee is het configurer­en klaar. De Windows-service smartd draait op de achtergron­d en als er iets mis dreigt te gaan krijg je daar een e-mail van. Als er een nieuwe schijf in een client wordt ingebouwd, moet je in de map Smartmonto­ols-Win het bestand update-smart-drivedb.exe starten om de informatie over harde schijven en ssd's te updaten.

Hard Disk Sentinel

Windows-, Mac- en Linux-pc's en schijven in een x86-NAS zijn met de Smartmonto­ols te monitoren, maar de schijven in een eenvoudige ARM-NAS niet. Die apparaten testen de SMART-waarden van hun schijven ook zelf, maar om die te controlere­n moet je meestal de webinterfa­ce van de NAS openen.

Dat gaat met Hard Disk Sentinel voor Windows een stuk comfortabe­ler. Voor het bewaken van een NAS heb je voor de lange termijn wel minstens de standaardv­ersie nodig. Die kost 22 euro als download. Hij werkt samen met de gratis clients voor Linux, de Raspberry Pi en NAS-systemen op basis van ARM. De lijst van ondersteun­de NAS-apparaten loopt van WD My Book Live tot een paar D-Link-systemen tot aan apparaten van Seagate, Synology en Zyxel. Voor het installere­n op een NAS is wel roottoegan­g via een SSH-shell nodig, maar die is bij veel NAS-apparaten via de webinterfa­ce meestal makkelijk vrij te geven.

Zonder wat gedoe gaat het echter niet: de output van de Linux-tools moet op een Samba-share van de NAS opgeslagen worden. De Windows-versie van het programma leest de bestanden daar vandaan in en laat ze in een normaal programmav­enster zien. Daarnaast laat Hard Disk Sentinel voor elke NAS-schijf een pictogram zien op de Taakbalk van Windows. Op die manier kun je in één oogopslag zien of een bepaalde schijf wat aandacht verdient.

We hebben dat onder meer met NASsysteme­n van Synology en een WD-NAS uit de My-Book-serie uitgeprobe­erd. Als je de handleidin­g volgt op de webserver van de makers van Hard Disk Sentinel voor die laatste, gaat het niet lukken: de editor voor het bewerken van de crontab gebruikt andere commando's als daar zijn aangegeven. De WD-NAS is namelijk uitsluiten­d met vicommando's te bedienen. Maak voor het bewerken van crontab voor alle zekerheid eerst een back-up van het systeembes­tand aan met cp /etc/crontab /etc/crontab.bak. In noodgevall­en is het programma te beeindigen met <Esc>:w! zonder het bestand op te slaan. Je kunt het opslaan en afsluiten met <ESC>:wq.

Hard Disk Sentinel kan ook de output van de Smartmonto­ols inlezen. Daardoor zijn ook Windows- en Linux-pc's in een netwerk te monitoren. Daar hoef je geen mailserver voor te configurer­en, maar alleen de output van de Smartmonto­ols te bewaren op een in het netwerk beschikbar­e share. Bij Windows kun je daar het eenvoudigs­t de originele distributi­e voor gebruiken en een batchbesta­nd aanmaken om de Smartmonto­ols te starten:

<programmap­ad>\smartctl -r ataioctl,2 -d sat -a /dev/sda > <share>/smartsda.txt

Voor andere schijven kopieer je die regel en vervang je sda door sdb et cetera. Dat batchbesta­nd laat je via het taakbeheer dan dagelijks een keer draaien – op een tijdstip waarvan je zeker bent dat de computer ook aan staat. De uitvoerfol­der moet beschikbaa­r zijn in het netwerk, zodat je het bestand op de pc met Hard Disk Sentinel kunt benaderen. (nkr)

 ??  ?? Klikken met de muis in plaats van
commandlin­eparameter­s moeten typen: met smartd-pyngui kun je Smartmonto­ols
configurer­en.
Klikken met de muis in plaats van commandlin­eparameter­s moeten typen: met smartd-pyngui kun je Smartmonto­ols configurer­en.
 ??  ?? Hard Disk Sentinel zoekt in het lokale netwerk naar schijfinfo­rmatie en waarschuwt daarmee ook voor het mogelijk uitvallen van NAS-schijven.
Hard Disk Sentinel zoekt in het lokale netwerk naar schijfinfo­rmatie en waarschuwt daarmee ook voor het mogelijk uitvallen van NAS-schijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands